Veszélyes vagy biztonságos

Mire figyeljünk szex során hogy ne kapjunk el fertőzést?

A nemi aktus az ember számára lehet a szeretetteljes elkötelezettség jele, a testi örömszerzés módja éppúgy, mint bizonyos veszélyek forrása. A szex nyújtotta örömök élvezetéhez nem elég a megfelelő kapcsolat, megfelelő informáltság is kell hozzá.

A hasznos oldal

A rendszeres, szeretetteljes szexuális élet általában a sikeres, hosszú távú kapcsolatok jellemzője. A társunkkal való kapcsolatunk erősítése mellett a szex képes a stressz csök­kentésére is. (Feltéve, hogy mindkét partner elégedett a nemi életével. Ha a szexuális kérdések gondokat okoznak, érdemes tanács­adóhoz fordulni.)

Az érzelmi és pszichológiai szemponton túl a szexuális életnek igen kedvező élettani hatása is van. Férfiaknál és nőknél egyaránt emeli bizonyos hormonok szintjét: férfiaknál fokozódik a libidót fenntartó, a csont- és izomtömeg megtartását elősegítő tesztoszteron termelődése, nőknél pedig emelkedik az ösztrogénszint, ami jó hatással van a szív­es érrendszerre, valamint a légzőszervekre.

A nemi izgalom és az orgazmus hatására a testben képződő egyéb vegyületek termé­szetes fájdalomcsökkentőként hathatnak. A szakemberek úgy vélik, ez a fájdalomcsilla­pító hatás számos panaszt enyhíthet, az ízüle­ti gyulladástól kezdve a fejfájásig.

Mivel a szeretkezés során kiürül a férfi prosztatájában tárolt ondó, a rendszeres szex e mirigy egészségét is segít megőrizni.

Az árnyoldalak

A szexnek vannak bizonyos negatívumai is. A bensőséges együttlét során a partnerek rendszerint nemcsak érzelmeiket osztják meg egymással, hanem testnedveiket is. Ezek azonban be­tegségeket okozó vírusokat és baktériumokat hordozhatnak, amelyeknek hosszú távú hatásaik lehetnek. A nemi úton terjedő betegségek súlyossága igen külön­böző, a kellemetlentől egészen a végzetesig. A leggyakoribbak a baktérium okozta szifilisz (vérbaj), gonorrhea (kankó) és a chlamydia; a vírusfertőzés következtében a nemi szerveken kialakuló herpeszek és szemöl­csök; valamint a gyakran halállal végződő hepatitis B és az AIDS (mindkettő vírusos eredetű).

Ha el akarjuk kerülni e betegsé­geket, akkor vagy teljesen tartóz­kodnunk kell a szextől, vagy köl­csönösen monogám, hosszú távú kapcsolatot kell folytatnunk egy fertőzésektől mentes partnerrel. Amennyiben a fentiek egyike sem járható út a számunkra, az a leg­biztonságosabb, ha akadályozzuk a testnedvek cseréjét: közösülés közben használjunk olyan gumi óvszert, amely spermicidet is tartalmaz (lehetőleg nonoxynol-9-et). Mivel az AIDS-t okozó HIV-vírus az orális szex során is fertőzhet, az örömszerzés e módja során is használ­juk az óvszert; a nőknél a fogászati és gyó­gyászati segédeszközöket árusító szaküzletek­ben kapható vékony, négyszögletes gumilap szolgál ugyanerre a célra. Figyeljünk oda, hogy a partnerünk száján vagy nemi szervén nincsenek-e nemi betegségre utaló tünetek, pl. szemölcsök, kiütések vagy sebek. A látható jelek azonban önmagukban nem elegendők, mivel sok nemi betegség tünetei csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek vagy még akkor sem.

Ha fennáll a lehetősége, hogy nemi úton terjedő betegséggel fertőződtünk meg, mielőbb vizs­gáltassuk meg magunkat. Ne feledjük: e betegségek mind gyógyíthatók vagy legalábbis bizonyos mértékben kezel­hetők; minél előbb, annál jobb. A kezeletlen betegsé­gek viszont számos problé­mát okozhatnak, pl. meddő­séget, krónikus fájdalmakat, sőt bizonyos faj­ta rákos betegségeket is. Forduljunk tehát or­voshoz, és tájékoztassuk a partnerünket, hogy ő is megtehesse. Csak akkor létesítsünk újra nemi kapcsolatot, ha azt az orvosunk is biztonságosnak mondja. A hepatitis B-vírus terjesztette fertőző májgyulladás ellen már védőoltás is van. Ma már rutinszerűen oltják a serdülőket ellene.

Sildenofil és társai: segítség férfiaknak és nőknek

Ma már igen hatékony módszerek vannak az Impotencia kezelésére. A férfiak több lehetőség közül választhatnak. Egy receptre kapható, közvetlenül a hímvessző­be Injekciózandó készítmény pl. percek alatt merevedést okoz. Az újabb, szájon át szedhető szerek a hímvessző véráramlását szabá­lyozó molekula, a nitrogén-oxid termelését befolyásolja. (A sildenofilt veszélyes egyes szívgyógyszerekkel, pl. nitroglicerinnel egy idegben szedni.)

A gyógyszergyártók különféle készítményeket tesztelnek (köztük a sildenofilt is), amelyek alkalmasak lehetnek a női szexuális zavarok kezelésére. A nemi szervek vérellátásának javításával talán e termékek segíthetnek.

Rendező

[table id=447 /]

Soha nem késő

Az átlagéletkor folyamatos növekedésének köszönhetően a „túl öreg a szexhez” kifejezés egyre inkább divatjamúlttá válik. A középko­rúak és idősebbek esetében azonban a nemi élet bizonyos fizikai nehézségekkel jár. A 40 és 70 év közötti férfiak 52%-a küzd mereve­dési zavarokkal. 60 éves korra minden tizedik férfi hímvesszője képtelen a merevedésre. Az utóbbi évek gyógyszerkutatási eredményei azonban enyhíthetik az efféle problémákat.

Az idősödő nők számára sem probléma­mentes a nemi élet. A hüvelyszárazság és a hüvely falának elvékonyodása kellemetlenné teheti a szexet, ám e tünetek orvosolhatók hormonpótló kezeléssel vagy recept nélkül kapható síkosító krémekkel. A csökkent libidó és orgazmusképesség nehezebben kezelhető, de jelenleg kísérletek folynak nőknek szánt, szájon át szedhető vágyakozásfokozókkal.

Az idősebbek gyakran töprengenek azon, miként befolyásolhatják nemi életüket a kü­lönféle betegségek. A szívbetegség nem aka­dály: még ha volt már szívinfarktusunk, ak­kor sem valószínű, hogy a szex egy második infarktust váltana ki, a betegek többsége há­rom-négy hónap után visszatér megszokott nemi életéhez. A szélütés sem jelenthet prob­lémát. A cukorbetegség viszont hüvelyszáraz­sághoz, impotenciához vezethet. Egyes gyógyszerek, pl. bizonyos vérnyomás-szabá­lyozók szárazabbá tehetik a hüvelyt, az anti­depresszánsok pedig csökkenthetik a libidót vagy megakadályozhatják az orgazmust.

Bármilyen problémánk van, egy szakorvos segíteni tud az okok azonosításában, és ha mi is segítünk, sokat tehet azért, hogy a lehető legtovább élvezhessük a szex örömeit.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.