Vészhelyzet

A cukorbetegség típusai és kezelése

Mind a magas (hiperglikémia), mind az alacsony (hipoglikémia) vércukorszint rendkívül veszé­lyes. Utóbbi esetben a cukros táplálék életet ment. A cukorbetegek többsége tisztában van vele, hogyan vegye elejét a bajnak, de időnkénti rosszullétekkel azoknak is számolniuk kell, akik már régóta élnek együtt betegségükkel.

Tünetek

A beteg vércukorszintje csökkenhet, ha kihagyott egy étkezést, vagy megerőltető testmozgást végzett. A legjellegzetesebb tünetek közül nem mindig jelentkezik az összes egyszerre.

Magas vércukorszint

Általában napok – olykor hetek – alatt alakul ki.

 • Kínzó szomjúság.
 • Gyakori vizelési inger, főként éjszaka.
 • Esetleg fogyás.
 • Viszketés.
 • Szokatlanul lassú sebgyógyulás.
 • Előrehaladott állapotban fokozott aluszékonyság (ami egy idő után eszméletvesztéshez vezet – vészhelyzet!).

Alacsony vércukorszint

A vércukor- és az inzulinszint egyensúlyának felboru­lása nyomán alakul ki. Íme a tünetek.

 • Reszketés, gyengeség.
 • Fakó, hideg, erősen verejtékes bőr.
 • Zavartság, ingerlékenység, ésszerűtlen viselkedés.
 • Gyors és nagyon erőteljes pulzus, szívdobogás-érzés.
 • Eszméletvesztés.
Vigyázz! Ha a cukorbeteg állapota cukor beadására sem javul, netán romlik, azonnal hívjunk orvost vagy mentőt! Gyakran esik le a vércukorszintjük azoknak, akiknek betegségét nemrégiben állapították meg, főleg ab­ban az időszakban, amikor a vércukor-inzulin-egyensúly beállítását tanulják.

A cukorbetegségről

A cukorbeteg szervezet képtelen szabályozni a vér­cukorszintet. A cukor (azaz a glükóz) az inzulin nevű hormon segítségével jut a vérből a sejtekbe, hogy a szervezet energiát állíthasson elő belőle. Cukor­betegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel inzulint (ez az ún. L-es típusú diabétesz), vagy ha a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra (ez az ún. 2-es típusú diabétesz). Egyre megy, hogy ez a vércukorszint emelkedéséhez vagy süllyedésé­hez vezet-e, mert mindkettő igen súlyos állapot, amivel meg kell tanulni együtt élni.

 • 1-es típusú (fiatalkori) cukorbetegség: élethosszig tartó kór, mely rendszerint gyerek-, kamasz- vagy fiatal felnőttkorban kezdődik. A beteg mindennap inzulinra szorul, amit hagyományos injekcióval vagy korszerű, ún. inzulintollal, illetve inzulinpumpával tud beadni magának.
 • 2-es típusú (felnőttkori) cukorbetegség: ez a gyako­ribb. Általában elhízott embereknél alakul ki, jellemzően negyven év fölött, de sokkal korábban is jelentkezhet. Egészséges étrenddel, a testsúlyra való odafigyeléssel és testmozgással „kordában tartható”. Súlyosabb esetben gyógyszer és inzulin szedése válhat szükségessé.

Teendők:

Magas vércukorszint

 1. Hívjunk segítséget! Ha az eszméletvesztést feltehetően a magas vércukorszint okozta, tegyük szabaddá a légutakat, ellenőrizzük a légzést, majd hívjuk a mentőket. cukorbetegég
 2. Figyeljük meg! Amennyiben a beteg lélegzik, helyezzük stabil oldalfekvésbe. A mentők megérke­zéséig folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy esz­méleténél van-e, lélegzik-e, és van-e pulzusa. Legyünk különös tekintettel az esetleges változásokra.
 3. Folyamatosan ellenőrizzük! Amíg a mentőket várjuk, tartsuk a szemünket a betegen.

Alacsony vércukorszint

 1. Ültessük le! A baj könnyen megismerhető a verejtékes bőrről. Nyugtassuk meg a beteget, és ültessük székre vagy fotelba. Ha eszméletvesztés környékezi, üljön a padlóra.
 2. Adjunk neki cukrot! Amennyiben a beteg tuda­ta tiszta, adjunk neki jó cukros teát vagy vizet, gyümölcslevet, esetleg kockacukrot vagy szőlőcukor-tablettát. A cukorbetegek rendsze­rint tartanak maguknál valamilyen cukros harapni­valót rosszullétek esetére. cukorbetegég
 3. Etessük meg! Ha a beteg a cukorbevitel után gyorsan rendbejön, adjunk neki lassan felszívódó szénhidrát dús táplálékot (pl. müzliszeletet, szendvi­cset, gyümölcsöt, zabkekszet és tejet), vagy lásson neki a soron következő étkezésének.
 4. Segítsünk megmérni a vércukorszintet! Segítsünk elővenni és használni a vércukormérőt. Ha még mindig alacsony a vércukorszint, újabb cukorbevitelre vagy ét­kezésre lesz szükség. Maradjunk a beteg mellett, amíg rendbe nem jön. Ha bármi kétség merül fel bennünk, hívjuk ki hozzá az orvost, vagy vigyük be a legközelebbi rendelőbe, kórházba. cukorbetegég

Hogyan tovább?

 • Cukorbetegség gyanúja esetén teljes körű kivizsgá­lásra kerül sor, hogy az orvosok átfogó képet kapjanak a beteg általános egészségi állapotáról.
 • Ha valakiről bebizonyosodik, hogy cukorbeteg, a diabetológus a beteggel együtt személyre szabott kezelési tervet állít össze. Ennek részei az életmódra (étrendre, testmozgásra stb.) Vonatkozó tanácsok is. Az eszközök alkalmazását, a gyógyszer szedésének módját, az inzulin beadásának mikéntjét stb. Az orvos vagy egy képzett nővér ismerteti.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.