Vitaminok táplálékkiegészítők

Vérszegénység okai, gyógyítása – vashiány kezelése

Állandóan gyenge és fáradt? Orvosa elsőként a vérképét fogja ellenőrizni, hogy megtudja, nem vérszegény-e. Ha igen, kérjen tanácsot kezelőorvosától, hogy ilyenkor milyen táplálékkiegészítőket kell szednie.

Tünetek

 • Gyengeség, fáradtság, szédülés, ingerlékenység, zavartság.
 • Szembetűnő az íny és a szemhéj, illetve a körömágyak vértelensége.
 • Heves szívdobogás, légszomj.
 • A száj és a nyelv érzékenysége, szokatlan sebesedése és vérzékenysége.
 • A láb és lábfej zsibbadása és bizsergése.
 • Hányinger és hasmenés.

Forduljon orvoshoz…

 • A vérszegénység mindenféle tünetét orvossal kell kivizsgáltatni, hogy a kiváltó okot megállapítsa.
 • Terhesség esetén vagy a terhesség vállalásakor, heves menstruációs vérzés esetén.
 • A táplálekkiegészttők hatékonyságának a megállapítására. Ha a vérszegénységet már diagnosztizálták és kezelik.

A betegség leírása

A vérszegénység (anémia) olyan állapot, amikor a vérben a hemoglobin (oxigénkötő fehérje) koncentrációja túlságosan alacsony. Ennek gyengeség és állandó fáradtság a következménye. Bár a tünetek hosszú időn át igen enyhék vagy meg sem jelennek, az idejében fel nem ismert és nem kezelt vérszegénység akár életveszélyes is lehet. Ha azt gyanítja, hogy vérszegénységben szenved, azonnal menjen orvoshoz, hogy állapotát diagnosztizálják és a kiváltó okot megállapítsák. A kezelés ettől függően sokféle lehet.

Mi okozza?

A vérszegénységet leggyakrabban vashiány okozza, ami a szervezet vastartalékainak a kimerülése miatt lép fel. Vas hiányában a vér hemoglo-binszintje csökken. Leginkább a menstruáló nők – különösen, akiknek havi vérzésük igen intenzív – hajlamosak arra, hogy vashiányos vérszegénység lépjen fel náluk. Ez a betegség azonban nők és férfiak esetében egyaránt kialakulhat idült vérzéssel járó betegségekben, például bélrendszeri vérzéskor (aranyér, vastagbélpolip, fekély, gyomor- vagy bélrák).

Bélrendszeri vérzés gyakran jelentkezik aszpirin vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentő (például ibuprofen) szedésekor. Bár nagyon sok tápanyag tartalmaz vasat, sokszor előfordul, hogy a vérszegénységet a nem kielégítő vasbevitel okozza. Ez különösen vegetáriánusoknál, terhes és szoptató anyáknál gyakori.

A vérszegénységet ritkább esetben B12-vitamin (ebben az esetben vészes vérszegénységnek hívják) vagy folsav hiánya is okozhatja. Mindkét tápanyag nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez. A folsavhiányos vérszegénység igen ritka, alkoholisták és felszívódási zavarokban szenvedők hajlamosak rá. Az anémia más formái autoimmun betegségekhez (lupus [bőrfarkas], reumatoid arthritis vagy például sarlósejtes anémia) társulnak. Van, amikor a vörösvértestek szerkezete kóros, és hamarabb elpusztulnak. Mérgező vegyületek, gyógyszermellékhatás, esetleg sugárzás is okozhat vérszegénységet.

Ajánlott gyógykészítmények

VasAdagolás:Naponta legfeljebb 20 mg, étkezés közben.
Ajánlat: Orvosa felírhat nagyobb adagot is.
C-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 500 mg.
Ajánlat: Étkezés közben vegye be.
B12-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 1000 µg B12-vitamin és 400 µg folsav nyelv alatt oldódó formában, egy hónapig.
Ajánlat: A B12-vitamint és folsavat szedje mindig együtt; ha a szájon át szedett adagok után továbbra is vérszegény, szüksége lehet a B12-injekcióra.
Bíbor kasvirágAdagolás: Naponta kétszer 200 mg.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 3,5% echnakozidot tartalmaz.
CsalánAdagolás: Naponta 250 mg. csalánlevél kivonat.
Ajánlat: Engedélyezett csalánlevél-készítmény nem kapható.

A táplálékkiegészítők hatása

A táplálékkiegészítők alkalmazása előtt elengedhetetlen, hogy a vérszegénység okát pontosan megállapítsák. Különösen fontos, hogy megtalálják, hogy mi okozza a vashiányt, mivel ezek mögött sokszor bélrendszeri vérzés áll.

Ha orvosa kiegészítők szedését javasolja, havonta ellenőriztesse vérképét, hogy a kezelés hatékonyságáról meggyőződjön. Vashiányos anémiában a C-vitaminnal kombinált vas szedése igen hatékony. A vas a hemoglobin alapvető összetevője, a C-vitamin pedig ahhoz szükséges, hogy ez az ásványi anyag jól felszívódjon. Vasat azonban csak szájon át szedjen, injekció formájában ugyanis súlyos mellékhatásai lehetnek.

A vérszegénység esetén többféle gyógynövény is hatásos lehet.

A bíbor kasvirág régóta ismert mint vörösvérsejtképző szer, míg a csalánt a természetgyógyászok is eredményesen használják a vérszegénység gyógyításában. Bár a gyógynövények nem járulnak hozzá jelentősen a szervezet által igényelt vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hasznosításukhoz fitovegyületeket biztosítanak.

Több olyan gyógynövény is ismert (pitypang, nagybojtorján, fodros ló-rom, vörös lóhere), amelyek tinktúra, oldat vagy tea formájában alkal-mazva elősegítik a vas élelmiszerekből vagy kiegészítőkből történő felszívódását.

A C-vitamin akkor is hasznos lehet, ha a vérszegénységet B12-vitamin vagy folsav hiánya okozza, mivel a C-vitamin elősegíti ezek felszívódását. A B12-vitamint és a folsavat mindig együtt szedje, és orvosi felügyelet mellett, mivel túlzott bevitelük azt eredményezheti, hogy nem veszik észre egyiknek vagy másiknak a hiányát. Ilyenkor súlyos idegrendszeri zavarok jelentkezhetnek.

A B12-vitaminhiányos vészes vérszegénység csak akkor alakul ki, ha a B12-vitamin nem tud a bélből felszívódni. Ilyenkor injekcióban juttatják a szervezetbe. A két vitamin együtt jelentős mértékben elősegíti a vörösvérsejtek képződését. Az anémia megszűnése után a szokásos napi multivitamin készítmények elegendő B12 vitamint és folsavat tartalmaznak, ha nincsenek felszívódási problémái.

Mit tehet még?

 1. Fogyasszon vasban (szárazbab, máj, vöröshús, aszalt gyümölcs, olajos magvak, kagyló), folsavban (citrusfélék, spárga, spenót, gomba, máj, szója, búzacsíra) és B|2-vitaminban (máj, kagyló, bárányhús, marhahús, sajt, hal, tojás) gazdag élelmiszereket.
Kutatási eredmények. Egy vizsgálat, amely 28 szigorúan vegetáriánus étrendet folytató személyre terjedt ki, azt mutatta, hogy a két hónapon keresztül minden ebéd és vacsora utáni 500 mg C-vitamin a hemoglobinszintet 8%-kal, a vér vasszintjét pedig 17%-kal emelte. A C-vitamin javítja a szervezet vasfelszívó képességét. Több vizsgálat szerint 50 éves kor felett a szervezet kevésbé képes a B12-vitamint felszívni, mint fiatalabb korban, ezért könnyebben alakul ki vérszegénység és az idegsejtek működési zavara. Ez az egyik oka, hogy az USA-ban szorgalmazzák minden idősebb korú személynek a B12-vitamin kiegészítő szedését.

Tények és tippek

 • A férfiaknak minden korban, a legtöbb nőnek a változás kora után a táplálék fedezi vasszükségletét. Ezért nincs szükség vaspótlásra multivitamin vagy táplálék-kiegészítő formájában.
 • Ha a szervezetben található felesleges vas oxidánsként működik, szabad gyököknek nevezett káros molekulákat termel, fokozza az érelmeszesedést, emeli a káros koleszterin szintjét, és hozzájárul a verőérszűkülethez. Vizsgálatok mutatják, hogy a túl magas vasszint szívbetegségekre hajlamosít.
 • Bár az általános tapasztalat szerint vészes vérszegénységben a B12-vitamin csak injekció formájában hatásos, újabb készítmények – nagy adag B12-vitamin nyelv alá helyezve – szintén jól felszívódnak, és így hatásosak lehetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.