Cukorbetegség

A magas vércukorszint kezelése gyógynövénnyel

A magas vércukorszint elleni harc legígéretesebb kezelési módszereinek némelyike a természet gyógyszertárából szár­mazik. A különféle gyógynövények nagyon régóta játszanak fontos szerepet a cukorbetegség hagyományos kezelési mód­jaiban, és az összes alternatív kezelés közül ezek állhatnak a legközelebb az „igazi” orvosláshoz. Sőt egyes országokban, például Németországban az orvosok már az egyetemen is tanulnak gyógynövényismeretet.

Jegyezzük meg! Nem szabad tehát lebecsülni a gyógynövényekben rejlő potenciált, és kellő óvatossággal használni lehet őket.

Fontos! Mindenképp beszéljen orvosával!

Mielőtt valamilyen gyógynövénykészítményt használna, be­szélje meg orvosával – még akkor is, ha nem a cukorbetegség, hanem más probléma miatt szedné. Sok gyógynövény hathat a vércukorszintre és a máj működésére, továbbá befolyásol­hatják az ön által szedett gyógyszerek hatását is.

Ha gyógy­növénykészítményeket szed, rendszeresen ellenőrizze vércu­korszintjét, nehogy hipoglikémia lépjen fel. Ne feledje, hogy egyetlen természetes orvosság sem helyettesítheti a cukorbe­tegsége miatt szedendő gyógyszereket vagy az inzulint.

Gymnema

India és Afrika trópusi erdőiben él a fás szárú Gymnema sylvestre, amelyet évszázadok óta használnak cukorbetegség elleni orvosságként. Hindi nyelven gurmar, azaz cukorrom­boló a neve, s azt mondják, leveleinek rágása megszünteti az édesség iránti vágyat. A laboratóriumi vizsgálatok megállapí­tották, hogy a gymnema serkenti egy, a sejtek cukorfelvételét elősegítő enzim működését, így hatására a vérben kevesebb lesz a glükóz.

Kutatások

Több mint egy évtizeddel ezelőtt állatkísérle­tekben megállapították, hogy a gymnema csökkenti a vércukorszintet – kivéve az olyan állatokét, amelyeknek eltávolítot­ták a hasnyálmirigyét. Az eredmény alapján a kutatók azt feltételezik, hogy az alábbi mechanizmusok valamelyikének köszönhető a gymnema magas vércukorszint elleni hatása: Az inzulinfelszabadulás serkentése, amit a hasnyálmirigy­sejtek sejthártyáinak átjárhatóbbá tételével ér el. A hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek serkentése. A béta-sejtek számának a növelése.

A gyógynövénykutatók úgy vélik, ha van növény, amely csökkenti a vércukorszintet, az a gymnema, ám ezt a vélemé­nyüket még nem tudják elég nagyszámú tudományos vizsgá­lattal alátámasztani. Egy indiai vizsgálat során azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseknél, akik a gyógy­szereik mellett gymnemát is szedtek, nagyobb mértékben csökkent az átlagos vércukorszint, mint a kontrollcsoport tagjainál. A gymnemát használók közel egynegyede teljesen abba is hagyhatta a gyógyszer szedését. Hasonló eredménye­ket kaptak az l-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is.

Ha kipróbálja

Feltétlenül tájékoztassa az orvosát, hogy összehangolhassa a gyógynövény és a gyógyszerek adagolását. A gymnema biztonságosságát még nem tanulmányozták, de már régóta alkalmazzák a szert, és egyetlen olyan eset sem ismert, amikor kellemetlen mellékhatásai lettek volna. Az adatok hiánya miatt a szer nem ajánlható várandós vagy szoptató nőknek. A legnagyobb gond az lehet, hogy a vércukor­szint túlságosan leesik, különö­sen akkor, ha cukorbetegség elleni gyógyszerrel együtt használják.

Görögszéna

A fűszerként és ízfokozóként jól ismert, a mediterrán orszá­gokban és a Közel-Keleten ter­mesztett görögszéna orvosi felhasználásának is komoly hagyományai vannak. Ókori görög és római gyógyszerjegy­zékekben is a magas vércukor­szint elleni szerként szerepel. Az állatkísérletek és az embe­reken végzett kisszámú vizsgá­lat alapján valóban hatásosnak tűnik. Egy vizsgálat során pl. 60 2-es típusú cukorbeteg na­ponta 25 g görögszénaport vett be két egyforma adagban dél­ben és este. A vizsgálat hat hó­napja alatt az átlagos éhomi vércukorszintjük 8,3 mmol/1-ről 6,2 mmol/l-re csökkent.

A görögszéna lassítja az emésztést, gátolja a szénhidrátok felszívódását, és lassítja a glükóz mozgását a szervezetben. Mindez tán azért lehetséges, mert a görögszéna a hüvelyesek közé tartozik – tehát a lencse, a csicseriborsó, a zöldbab és a földimogyoró rokona -, és sok benne a rost. Laboratóriumi vizsgálatok szerint tartalmaz egy olyan aminosavat is, amely bizonyítottan fokozza az inzulintermelést.

Ha kipróbálja a görögszénát..

A görögszénáról nehéz eldönteni, hogy fűszer- vagy gyógynövénynek tekintsük-e. Egy kutatás részt­vevőinek kovásztalan kenyérbe sütve adagolták a zsírtalanított (enyhén dióízű) görögszénamagport. Készíthető belőle tea is úgy, hogy a magokat hideg vízbe áztatják. Másik módszer szerint a görögszénamagport zöldségekkel vagy gyümölcsök­kel itallá turmixolják össze. A görögszénát ételekhez adva a legjobb fogyasztani, mivel ha a szükséges mennyiséget kap­szulákba töltenék, igencsak sokat kellene azokból lenyelni.

Igaz ugyan, hogy felfúvódást és hasmenést okozhat, de a gö­rögszénát általában biztonságosnak tekintik. Ritkán előfordul, hogy heves reakciókat vált ki. Nem ajánlott terhes és szoptatós anyáknak, valamint máj- vagy vesebetegeknek. Legalább 2 órát kell várni a cukorbetegség elleni gyógyszerek és a görögszéna bevétele között, mivel a gyógynövény akadályozhatja a gyógy­szerek felszívódását. Akkor is vigyázni kell, ha valaki vérhígító­kat szed, ugyanis a görögszéna kölcsönhatásba léphet velük.

Mennyire meggyőzőek a bizonyítékok

Hiába használják sok ezren elégedetten az alternatív kezelési módszereket, tudományos szemmel azok nem tekinthetők hatásosnak mindaddig, amíg gondosan megtervezett és kivitelezett vizsgálatok ezt be nem bizonyít­ják. Miért ilyen szőrszálhasogatók a kutatók?

Nos, a következő feltételeket támasztják:

  • Olyan vizsgálatokat kell végezni, ame­lyek során az alanyok egyik csoportja tényleges kezelést kap, a kontrollcso­port tagjai pedig színlelt kezelésben (placebo) részesülnek. Egyes emberek talán csak azért érzik jobban magukat (vagy mondják azt, hogy jobban vannak), mert erre számítanak. Kontrollcsoport nélkül nem állapítható meg, hogy a javulás a kezelés­nek vagy más oknak tulajdonítható-e.
  • A vizsgálatok során sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudhatják, ki kap igazi szert, és ki placebót. Ez a módszer is arra szolgál, hogy meggyőződjenek róla: a kedvező hatás tényleg a kezelésnek tulaj­donítható, és nem az alanyok várakozásai­nak, akik talán éppen a kutatóktól szerez­hetnek tudomást arról, mit is kaptak,
  • Nagyszámú alanyon kell a vizsgálato­kat végezni. Ez azért fontos, hogy az ered­mény ne lehessen a véletlen műve. További kívánalom, hogy az eredmények elismert szaklapokban jelenjenek meg, és szakértők bírálják el, hogy tudományos szempontból helytállóak-e.

Ginzeng

Ginzeng néven három növényt emlegetnek. Az ázsiai (kínai, koreai) ginzenget (Panax ginseng) a hagyományos kínai orvos­lás évezredek óta használja a szervezet megfiatalítása céljából, valamint egy sor betegség kezelésére. Közeli rokona az ameri­kai ginzeng (Panax quinquefolius), míg a szibériai ginzenggel (Eleutherococcus senticosus) csak távolabbi rokonságban áll.

A ginzeng nemzetségének tudományos neve, a Panax görög szó, jelentése mindent gyógyító. Azt tartják róla, hogy segít a betegségek elleni védett­ség kialakításában, a betegség utáni lábadozásban, a stressz testi hatásainak leküzdésében. A szakértők abban mindeneset­re biztosak, hogy a növényben ginzenozidoknak nevezett, egyelőre ismeretlen hatású vegyületek vannak, és hogy a Panax ginseng úgynevezett panaxánokat is tartalmaz, ame­lyek csökkenthetik a vércukor­szintet.

Kutatások

A ginzeng vércukor­szintre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások eredmé­nyei nem egyértelműek, de a Torontói Egyetem kutatóinak egy elismert orvosi szaklapban megjelent tanulmánya szerint, amikor az alanyok étkezés előtt 40 perccel 3 g amerikai gin­zenget vettek be, a kontrollcsoporthoz képest 20 százalékkal csökkent a vércukorszintjük.

Egyelőre nem ismert, miként csökkenti a ginzeng a vér cu­kortartalmát, bár állatkísérletekből úgy tűnik, hogy lassíthatja a szénhidrátok felszívódását, vagy fokozhatja a sejtek glükóz­felvételét. Az eddigi kutatások túlnyomórészt a gyökeret vizs­gálták. Nemrég azonban leírtak egy kísérletet, amelynek során cukorbeteg egereket ginzengbogyóval etettek. A szerzők azt tapasztalták, hogy a ginzenozidokat a gyökértől eltérő kon­centrációban tartalmazó bogyók fogyasztása is csökkentette a vércukorszintet, és növelte az inzulinérzékenységet.

Ha kipróbálja a gingenget…

A Panax ginseng és a szibériai ginzeng kivonat formájában is kapható, bár a ginzenggyökérből hagyo­mányosan inkább teát főznek. Keressen olyan filteres teát, amely porított ginzenggyökérből készült. Ezt olykor „vörös ginzeng” néven árusítják. Feltétlenül beszéljen az orvosával, mielőtt megkezdené a szer szedését. Ne használjon ginzenget, ha gyermeket vár, ha elhízott, illetve ha álmatlanságtól vagy magas vérnyomástól szenved.

Fekete áfonya

Az Európában és Kanadában termesztett fekete áfonyát a népi gyógyászat cukorbetegség ellen ajánlja, bár embereken még nem vizsgálták vércukorszint-csökkentő hatását. Állatoknál 26 százalékos csökkenést okozott, a trigliceridszintet pedig 39 százalékkal szorította vissza. A kivonat biztonságosságát nem vizsgálták (nagyobb koncentrációban ronthatja a vérhígítók hatását).

Kaktuszfüge

Mexikóban a népi gyógyászatban a cukor­betegség ellen is használják a termést, amellyel kapcsolatban már végeztek (nem kellően ellenőrzött) vizsgálatokat. Két ilyen kísérlet során 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket vizsgáltak, és azt találták, hogy 500 g kaktuszfüge elfogyasz­tása után néhány órával jelentősen csökkent a vércukorszint­jük. Ennek egyik oka a kaktuszfüge magas rosttartalma lehet. A gyümölcs fogyasztásának lehetséges mellékhatásai közül az emésztőrendszeri problémák érdemelnek említést.

Pterocarpus marsupium

Az indiai fa kérge egy epicatechin nevű vegyületet tartalmaz, amely egyes vizsgálatok szerint javítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek műkö­dését. Egy kutatásban 97 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyt vizsgáltak meg, s azt találták, hogy akik napi 2-4 g-ot fogyasztottak a szerből, azok 69 százalékánál 12 hé­ten belül megfelelő értékre állt be a vércukorszint.

Segítség idegkárosodás esetén

Sem étrend-kiegészítő, sem gyógyszer nem képes meggyógyí­tani a neuropátiát, de ha a cukorbetegség e gyakori szövődmé­nye viszketést, fájdalmat vagy zsibbadást okoz, akkor már egy kis enyhülés is sokat számíthat.

Mivel az idegkárosodásnak ki­terjedt hatása van (pl. a tapintás- és fájdalomérzetre, a nemi szervek működésére és az emésztésre is), nagyon fontos megelőzni, hogy a magas vércukorszint további kárt tegyen. Ha már mindent megtett ennek érdekében, ami étrenddel, testmozgással és orvosi kezeléssel elérhető, akkor érdemes más lehetőségeket is megvizsgálni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.