Immunrendszer

Hogyan lehet az allergiát és asztmát gyógyítani immunterápiával? [ORVOS]

Vírusok, baktériumok vagy ráksejtek támadásakor az immunrendszer beveti a nehéztüzérséget. Ám amikor a betolakodók ártal­matlan pollenszemcsék és penészgombák, inkább egy jó seprűre van szükség.

Pontosan ez történik, ha valaki nem allergiás. Az immunrendszer csendben kisöpri a pollent és a penészt a szervezetben lévő többi hulladékkal együtt.

Jegyezzük meg! Allergia esetén viszont a belső védelmi mechanizmus totális háborút hirdet, amelynek sajnos Ön a fő célpontja. Szóval legközelebb, amikor tüsszögni és kö­högni kezd, ne hibáztassa a pollent, a penészt vagy más allergéneket. Szenvedé­sének valódi oka a saját immunrendszerének nem megfelelő működése.

„Az allergia valójában a szervezet felismerőképességének kudarca – mondja dr. George Hinshaw, az Amerikai Környezet-egészségügyi Akadémia volt el­nöke. – Az immunrendszer nem tudja megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, és olyan dolgokra kezd reagálni, amelyek valójában nem jelentenek fenyegetést.”

De mi készteti arra az immunrendszert, hogy ilyen helytelenül viselkedjen?

Ennek részben genetikai oka van. Ha mindkét szülő allergiás, 75 százalék, egy szülő érintettsége esetén 30-40 százalék az esély, hogy a gyerek is az lesz. Ám az életmód szintén komoly szerepet játszik az allergia kialakulásában. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a nyugati ember életmódja bizony össze­függ a különböző allergiák nagyobb arányú előfordulásával.

Kutatási eredmények! Egy 20. század második felében lefolytatott vizsgálatban azt találták, hogy az allergia sokkal sűrűbben jelentkezik a gazdagabb Nyugat-Németországban, mint a szegényebb Kelet-Németországban. Mivel a nyugat- és keletnémeteknek közös a genetikai öröksége, a kutatók arra jutottak, hogy a nyugat-németországiak a jólét miatt szenvednek nagyobb mértékben az allergiától.

A nyugati világban mindenütt emelkedik az allergia és az asztma előfordulá­sának gyakorisága.

Az Egyesült Államokban egy közelmúltbeli közvélemény-ku­tatás azt mutatta, hogy a népesség 38 százaléka küzd valamilyen allergiával. Ha­sonló a magyar helyzet is: a teljes lakosság 30-35 százalékánál mutathatók ki allergiás reakciók, és évente 200-250 ezer új beteget regisztrálnak.

Szerencsére a helyzet nem annyira reménytelen, mint amilyennek látszik. „Az öröklött hajlamot az allergiára ugyan nem lehet megváltoztatni – magyarázza dr. Andrew Weil, aki az integratív orvostudományi program vezetője, és egyben klinikai professzor a tucsoni Arizonai Egyetem Orvosi Karán – , de az ember mó­dosíthat az életmódján és a környezetén, hogy a helyes irányba terelje az im­munrendszerét. ”

Ez az állítás akkor is érvényes, ha Ön egész életében szenvedett az allergiától, vagy csak negyven-ötven éves korában, hirtelen alakult ki. „Sok középkorú sze­mély tapasztalja, hogy a kiegyensúlyozatlan étrend, a környezeti toxinok és a stressz összeadódó hatásai túlpörgethetik és rosszfelé vihetik az immunrendszert – mondja dr. Weil. – Legyen az immunrendszer meggyőzése és újratanítása a cél, méghozzá annak érdekében, hogy békésen együtt éljen azokkal az allergénekkel, amelyekkel rendszeresen kapcsolatba kerül.”

Az allergia gyakori kiváltói

Az Egyesült Államokban végzett közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják meg, hogy a megkérdezettek hány százaléka volt allergiás az alábbi tényezőkre:

 • Fák, gyomok, virágok, fűfélék: 27 százalék
 • Gyógyszerek: 19 százalék
 • Házi por és poratkák: 17 százalék
 • Penész: 15 százalék
 • Beltéri légszennyezettség: 12 százalék
 • Vegyi gőzök és gázok: 12 százalék
 • Parfümök: 12 százalék
 • Kisállatok: 11 százalék
 • Kozmetikai szerek: 11 százalék
 • Rovarok és méhek: 10 százalék
 • Ételek: 10 százalék
 • Növényvédő szerek: 7 százalék
 • Háztartási tisztítószerek: 7 százalék
 • Tartósítószerek és élelmiszer-adalékok: 6 százalék
Jegyezzük meg! Becslések szerint Magyarországon az allergiás betegek száma megközelíti a hárommilliót. Nálunk főként a fűpollenek és a parlagfű okoznak problémát. A leggyakoribb allergizáló pollenek hazánkban a parlagfű, a fűkeverékek, a fekete üröm és a nyári gyom. A felmérések alapján minden ötödik magyarországi lakos allergiás a parlagfűre.

Mit jelent az allergiás reakció?

Sokan sokféleképpen értelmezik az allergiát. Egyesek úgy definiálják, mint bizo­nyos anyagok kiváltotta kóros reakciót. Ebben a cikkben azonban csak azoknak az allergiás állapotoknak az ismertetésére kerül sor, amelyeknek erős, igazolt kap­csolata van a belső védelmi mechanizmussal.

A legtöbb esetben az immunrendszer bajkeverője egy kicsiny, Y alakú anti­test, amelyet immunoglobulin E-nek vagy IgE-nek hívnak. Akárcsak a kioldó-szerkezet a bombán, ezek az antitestek hozzákötődnek speciális sejtekhez, a hí­zósejtekhez és a bazofil granulocitákhoz. Mindkét sejttípus megtalálható a légutakban és az emésztőcsatornában, valamint a bőrben. A bazofil granulociták a vérben keringenek. Egyetlen sejten akár 500 ezer IgE antitest is összegyűlhet.

Amikor ezek az IgE-vel teli sejtek találkoznak egy allergénnel, tulajdon­képpen felrobbannak, gyulladásos vegyületekkel, például hisztaminnal árasztva el környezetüket. Ezek még erősebb hatású molekulák, prosztaglandinok és leukotriének képződését váltják ki.

Jegyezzük meg! Az allergiával küzdők vérében tízszer annyi IgE kering, mint a nem allergiásokéban.

A szakértők egy része szerint az IgE valódi feladata támadást intézni a para­ziták ellen. Mivel a nyugati világból jórészt eltűntek az ember parazitái, az IgE nyughatatlan harcossá vált, aki dühét ártalmatlan allergének ellen fordítja. Ez az alapja a higiénéhipotézisnek, amely szerint azért váltunk fogékonyabbá az aller­giára, mert túlfertőtlenítettük magunkat.

Jó néhány szakértő véli úgy, hogy az an­tibiotikumokkal való korai találkozás fosztja meg az immunrendszert a normális fejlődéshez szükséges bakteriális kihívásoktól. „Csecsemőkorban kellenek a meg­felelő ingerek a bélben” – állítja dr. Harold Nelson, egy denveri kutatóközpont vezető beosztású orvosa.

Ennek bizonyítékaként egy svéd vizsgálatot idéz, amelyben kimutatták, hogy a sok erjesztett élelmiszert fogyasztó, állatokkal kap­csolatban álló, viszont antibiotikumokat nem szedő gyermekek – a többiekkel összehasonlítva – feleakkora eséllyel lesznek allergiásak.

Sajnos ezek az óvintézkedések nagyobb gyerekek és felnőttek esetében már nem elegendők az allergia megelőzéséhez. Az ő immunrendszerük ugyanis már teljesen kifejlődött. Ha egyszer allergiásak lesznek, általában azok is maradnak életük végéig.

Az allergiás betegségek fő típusai

Az alábbi betegségekről általánosan elfogadott, hogy allergiás hátterűek:

Pollenallergia, allergiás rhinitis. Szénanáthaként is ismert, a felső légutakat érinti. A fák, füvek, gyomok virágporai a nyálkahártyákra (légutakba, szembe) kerülve immunológiai folyamatot indítanak el az érzékennyé vált szervezetben.

Asztma. Az előzőnél sokkal súlyosabb betegség, amely nehézlégzéssel és lég­szomjjal jár a tüdő hörgőinek beszűkülése miatt.

Gyógyszerallergia. A leggyakoribb gyógyszerallergiás tünet a csalánkiütés, ezenkívül más kiütések, az orrdugulás, a nehézlégzés, a szédülés és egyes testré­szek duzzanata. Minden gyógyszer kiváltotta reakcióról azonnal be kell számolni a kezelőorvosnak.

Poratka- és csótány allergia. A poratkák a pókok apró rokonai, amelyek a tes­tünkről folyamatosan lehulló elhalt hámsejtekkel táplálkoznak. Ezek a parányi ál­latok a gyakori allergének közé tartoznak, évente több millió embernél okoz­hatnak panaszokat.

Ételallergia. A gyerekek körében ez a legjellemzőbb allergiafajta, általában hal, tojás, tej, gyümölcsök, olajos magvak vagy búza váltja ki.

Latexallergia. Rendszerint a gumikesztyű és az óvszer felel érte, napjainkban mind sűrűbben fordul elő. Ha a latexallergiában szenvedők érintkeznek a latex fehérjéivel, bőrükön száraz, érdes foltok sokasága, kiütés, csalánkiütés jelenik meg, illetve szénanátha vagy asztma alakul ki. Súlyos esetben a latexallergia végzetes kimenetelű is lehet.

Penészallergia,.A penészre érzékeny emberek reakciói még komolyabbak le­hetnek, mint a pollenérzékenyekéi. A szimptornák közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és az orrdugulás. A penészallergiásoknál asztma is kialakulhat.

Kisállat-allergia. Az ilyen típusú allergiában szenvedők közül jó néhányan azt hiszik, hogy a kutyájuk vagy macskájuk szőre váltja ki a tüne­teket. A valódi bűnös azonban egy fehérje, amely az állatok elhalt hámsejtjeivel és nyálával ürül.

Rovarcsípés és -harapás kiváltotta allergia. Azok a rovarok, amelyek megcsípik az embert (darazsak, lódarazsak, méhek és vöröshangyák), sokkal nagyobb valószínűséggel okoznak allergiát és potenciálisan halálos reakciókat, mint azok, amelyek harapnak. A csípésekre érzékenyeknek tanácsos magukkal hordani egy bőr alá adható ad­renalininjekciós készletet. Ezt használva időt nyer­hetnek, amíg eljutnak a sürgősségi osztályra, vagy kiér a mentő.

Az allergia jellemző tünetei és az allergiával kapcsolatos állapotok

Az allergiás tünetek legalább olyan változatosak, mint maguk az allergének. Ha azt gyanítja, hogy allergiás, forduljon orvoshoz. Az alábbiakban az allergiát kísérő leggyakoribb szimptómákkal ismerkedhet meg.

Anafilaxiás sokk. Az összes allergiás reakció közül a legsúlyosabb az anafilaxiás sokk, amely különböző szövetek (köztük a torokban lévő szövetek) meg-duzzadásával, hányással, görcsökkel és hirtelen vérnyomáseséssel jár. Jellemzően azoknál fordul elő, akik különösen érzékenyek a penicillinre, a rovarcsípésre, a kagylókra vagy az olajos magvakra. Ha nem kezelik azonnal, halálos lehet.

A szemet érintő reakciók. Viszket és könnyezik a szeme, valahányszor megnő a pollenkoncentráció? Ez több mint valószínű, hogy szezonális kötőhártya-gyulladásra utal. Ennél sokkal kevésbé gyakori ugyanis a tavasszal jelentkező (vernális) szaruhártya- és kötőhártya-gyulladás, amely kidudorodásokat okoz a szemhéj belső felszínén.

Bőrreakciók. Ezek közé tartoznak az ekcémás, viszkető kiütések és nedvedző hólyagok, valamint a duzzadt, vörös és viszkető csalánkiütések. Idesorolhatók azok a kiütések is, amelyek egyes növényekkel, például a mérges szömörcével vagy bizonyos ételekkel való érintkezéskor lépnek fel (a jelenséget kontakt dermatitisznek nevezik.)

Felső légúti tünetek. Ilyen az orrfolyás és orrdugulás, a tüsszögés, a nehéz­légzés, a köhögés és az orrcsöpögés.

Más, feltehetően allergiás hátterű tünetek. Bár e téren még több kutatásra van szükség, a tudósok most azt vizsgálják, hogy egyes betegségeket, így a középfülgyulladást (a középfül akut vagy krónikus gyulladását) vagy az orrmelléküreg-gyulladást (rinoszinuszitisz) kiválthatja-e allergia.

Hogyan diagnosztizálják az allergiát?

Lehet, hogy Ön úgy véli, tudja, mire allergiás. Az allergének azonban ravaszak. Mivel a vérkeringéssel a test bármely részébe eljuthatnak, félrevezethetik az em­bert, és téves feltételezésekre adhatnak okot. Előfordulhat mondjuk, hogy egy anyuka a gyermeke bőrkiütéséért a szappant hibáztatja, miközben a valódi ok a tejallergia.

Jegyezzük meg! Az egyetlen módja annak, hogy biztos lehessen a dolgában, ha felkeres egy szakorvost, elmondja a korábbi reakcióit, és allergiatesztet végeztet.

Íme, a ha­gyományos allergológusok által leggyakrabban használt tesztek:

Bőrtesztek. A panaszokéit valószínűsíthetően felelős allergének cseppjeit vagy ráhelyezik, vagy beinjekciózzák a bőrbe. Ha Ön allergiás az adott anyagra, 15-20 perc elteltével kerek hólyag vagy vörös folt jelenik meg a bőrén.

Vértesztek. Ezek a tesztek a vérkeringésben lévő teljes IgE-mennyiséget vagy azoknak a specifikus IgE-knek a mennyiségét mutatják ki, amelyek bizonyos allergénekre, például a parlagfűre vagy a pollenre reagálnak. Ahogy már korábban volt róla szó, ha az IgE kapcsolatba kerül egy allergénnel, különböző vegyületek, így hisztamin, prosztaglandinok és leukotriének szabadulnak fel. Ezek a vegyü­letek okozzák az allergia tüneteit.

Tüdőfunkciós vizsgálatok. A légáramlás mérése érdekében a páciensnek egy spirométer nevű eszközbe kell belefújnia. Asztma gyanúja esetén a betegnek adnak egy hörgőtágítót, majd újra megvizsgálják. Amennyiben a légáramlás javul, feltételezhető az asztmás megbetegedés.

Tapaszos vizsgálatok. Egy darab szűrőpapírt átitatnak a gyanús allergénnel, majd a beteg bőrére tapasztják 24-48 órára. Ha kiütések jelennek meg, az aller­giás kontakt ekcémára utal.

Provokációs vizsgálatok. Általában akkor végzik el, ha nem áll rendelkezésre specifikus allergiateszt. Ilyenkor a beteg belélegez vagy lenyel egy nagyon kis adagot a problémáért valószínűleg felelős allergénből. A súlyos reakciók kocká­zata miatt a provokációs tesztet csak orvosi felügyelet mellett lehet lefolytatni.

Az allergia kezelésének első lépése: a környezet kontrollálása

Az allergiával foglalkozó szakemberek – a hagyományos és az alternatív orvoslás hívei egyaránt – egyetértenek abban, hogy a környezet ellenőrzése az elsőként javasolt „terápia”. E módszer természetes, biztonságos és rendkívül hatékony.

„A legjobb megelőző intézkedések azok, amelyek eltávolítják a beteget a probléma forrásától – vallja dr. Betty Wray, az augustai Georgiái Egyetem Or­vosi Karának megbízott dékánja és az Amerikai Allergia, Asztma és Immunoló­giai Kollégium volt elnöke. – Minden gyógyszer, amit adunk, tompítja az aller­giás reakciókat, de egyik sem számolja fel a panaszok forrását.”

A környezet kontrollálása nem a jelenlegi élettér elhagyását jelenti. Általában hiábavaló fáradság egy eltérő klímájú helyre, mondjuk a hegyekbe vagy a ten­gerpartra utazni. „Van, aki megteheti, hogy a világ másik részére költözzön, és elmeneküljön az allergének elől – mondja dr. Weil. – De a legtöbbünk számára ez elérhetetlen. Ráadásul sokan azt tapasztalják, hogy rövid időn belül új ottho­nukban is fellépnek az allergiák.”

Szerencsére a környezet kontrollálásához nem kell feltétlenül összecsoma­golnia. Ha lehetséges, ne lakjon országutak, főutak és ipari parkok közelében. A városi környezetben lévő vegyületek, mint az ózon, a szén-monoxid és a nit­rogén-dioxid hatására rosszabbodhat az asztma és az allergia.

Következő lépésként koncentráljon beltéri környezete megtisztítására.

A ha­tékony, modern épületszigetelés miatt, ami mind a lakóépületeket, mind az iro­daházakat érintheti, a beltéri levegő a kintinél több port, szöszmöszt, szőrszálat, füstöt és pollent tartalmazhat.

Íme, néhány stratégia, amelyekkel minimálisra csökkentheti a gyakori beltéri allergénekkel való találkozást.

Csótányok

 • Ne egyen a lakás legkülönbözőbb részeiben, főleg a hálószobától tartsa távol az ételt.
 • Tárolja az ételeket és a szemetet zárt tartályban. Sohase hagyjon elöl ételt a konyhában.
 • Mossa fel a konyha padlóját és tisztítsa meg a konyhapultot legalább hetente egyszer.
 • A csótányok kedvelik a csöpögő csapok és lefolyócsövek környékét. Hárítsa el a hibát minél előbb.
 • Dugaszolja el azokat a réseket, amelyeken a csótányok bejuthatnak.
 • Használjon csapdákat és környezetbarát rovarirtó szereket, hogy csök­kentse a csótányok számát.

Poratkák

 • Húzzon portaszító vagy az allergének számára átjárhatatlan huzatot a matracokra és párnákra.
 • Mosson ki minden ágyneműt és takarót hetente egyszer forró vízben (legalább 60 Celsius-fokon), hogy elpusztítsa a poratkákat. Ugyanígy he­tente cserélje tisztára az ágyneműhuzatot.
 • Cserélje le a tollal, pehellyel töltött, illetve gyapjú ágyneműt szintetikus anyagúakra.
 • Ha lehetséges, a hálószobában ne padlószőnyeg legyen, hanem sima padló (linóleum, kő vagy parketta).
 • Használjon nedves felmosófejet vagy rongyot, hogy eltávolítsa a port. Sohase száraz ruhával takarítson, mivel ezzel csak felkavarja a poratkákat. Felejtse el a tollsöprűt!
 • Amennyiben megengedheti magának, olyan porszívót vásároljon, amely vagy dupla rétegű mikrofilteres zsákkal, vagy HEPA-szűrővel (az angol elnevezés, a high efficiency particulate air filter — nagy hatékonyságú ré­szecskeszűrő — rövidítése) van ellátva.

Ételek

 • Különítsen el néhány fazekat, serpenyőt, főzőkanalat és evőeszközt az allergénmentes ételekhez. Az ételallergének, például a földimogyoró vagy a tej még nyomaikban is kiválthatnak reakciót.

Ne engedje be a külvilágot!

Egy beltéri oázis kialakítása kemény munka. Tegye meg a következő óvintézke­déseket, hogy allergiamentes menedékhelyet alakíthasson ki:

 • Tartsa csukva otthonának és autójának ablakait, hogy csökkentse a pe­nésszel, pollennel és szennyező anyagokkal való találkozást.
 • Hűtésre használjon légkondicionálót ablakra szerelt ventilátor vagy mennyezetventilátor helyett.
 • Szárítsa ruháit automata szárítóban. Ha kint teregeti ki őket, összegyűjtik az allergéneket, amelyek így bekerülnek a lakásba.
 • Készítsen egyszerre több allergénmentes ételt, és fagyassza le őket a ké­sőbbi felhasználásig. Ezzel a módszerrel csökkenti a keresztszennyeződést, amely akkor fordulhat elő, amikor egyszerre főznek allergénmentes és allergén ételeket.
 • Alaposan mossa meg a kezét és az evőeszközöket, valamint tisztítsa le a konyhai munkafelületeket, mielőtt hozzálátna az allergénmentes élelmi­szerekkel való teendőinek. Az ételekkel kapcsolatban a legtöbb „baleset” akkor lép fel, amikor az érintettek azt hiszik, hogy biztonságos számukra az adott fogás, és jóízűen elfogyasztják. Ezért nagyon fontos, hogy elsajá­títson néhány módszert, amelyek segítségével nagy eséllyel ki tudja szűrni az egészségére káros termékeket.
 • Tanulja meg az allergének tudományos és technikai kifejezéseit (például a kazein egy tejfehérje, az albumin pedig általában tojásból származik).
 • Olvassa el figyelmesen az összetevők listáját, még akkor is, ha mindig ugyanazt az árut veszi. A gyártók gyakran figyelmeztetés nélkül megvál­toztatnak egyesösszetevőket.
 • Kerülje az olyan termékek vásárlását, amelyeknél nem sorolják fel rész­letesen, miből készültek.
 • Ha vendéglőbe megy, tájékoztassa a felszolgálókat az ételallergiájáról, és kérdezzen rá, milyen hozzávalókból készítik a kiválasztott ételt. Vendég­ségben sem udvariatlanság visszautasítani az Ön számára problémás ételt.

Nem gyógyszeres kezelések

Az immunterápiától az étrendmódosításon át a gyógynövényekig és táplálék­kiegészítőkig számos eszköz áll rendelkezésre, hogy gyógyszerek nélkül kezelje az allergiáját. Mindig egyeztessen az orvosával. Együtt dolgozzanak ki egy olyan tervet, amely az allergiás szimptómák lehető legjobb kontrollját teszi lehetővé. (Ne feledje, hogy súlyos állapotok, így asztma esetén a tünetek enyhítéséhez va­lószínűleg a gyógyszeres és a nem gyógyszeres terápiára egyaránt szükség lesz.)

Immunterápia

Az immunterápia a „kutyaharapást szőrével” elven alapul. A tüneti, gyógyszeres kezeléssel szemben az allergia okait igyekszik feltárni. Megtanítja az immun­rendszert másként reagálni egy adott allergénre, immuntoleranciát alakít ki az allergénnel szemben. A módszer lényege az allergén növekvő töménységű folyamatos adagolása, amellyel az immunrendszert mintegy hozzászoktatják a problémás allergénhez (deszenzibilizálás). Ezzel a terápiával csaknem teljes gyó­gyulás érhető el szénanátha, pollen- és házipor-, azaz poratka-allergia okozta asztma és rovarcsípés-allergia esetén.

Hosszú ideig a kezelés injekciós formája volt ismert. Az injekciós immunte­rápia során többnyire a felkar bőre alá, eleinte hetente többször, majd ritkábban, meghatározott allergén mennyiséget fecskendeznek.

Jegyezzük meg! Ezt a kezelést az esetlegesen előforduló allergiás reakciók miatt kizárólag fekvőbetegrészleggel is rendelkező intézményben szabad végezni.

Az injekciót követő egy-két órában orvosi meg­figyelés szükséges. A rendszeres orvoshoz járás (a kezelés minimum három évig tart) és az injekciók okozta kellemetlenség miatt felmerült az igény egy egy­szerűbb, otthon is alkalmazható, fájdalommentes megoldás iránt. Ezért jelentett hatalmas előrelépést az úgynevezett szublingvális (azaz nyelv alatt alkalmazható) immunterápia kifejlesztése.

A szublingvális immunterápia lényege, hogy a meghatározott allergén mennyiséget cseppek vagy tabletta formájában a nyelv alá juttatja, ahonnan felszívódik. Mindez otthon is elvégezhető. A kezelés időtartama – akárcsak az injekciós for­mánál – ekkor is legalább három év, és két fázisból áll.

Az első szakasz a kezdő kezelés, amikor az adagot – egészen alacsony allergén mennyiséggel – indítva fokozatosan emelik, míg elérik a második fázist, a fenntartó kezelést. (A kezdő te­rápia időigénye az alkalmazott készítményektől függ.) Pollenallergiáknál több­nyire szezon előtti és szezon alatti kezelést különböztetnek meg, házipor-, kutya-és macskaszőr-allergiáknál a terápia folyamatos, egész évben tart.

A tünetek eny­hülése, a hagyományos gyógyszerek iránti igény csökkenése már a kezelés első évében megmutatkozik, a második évben pedig érezhető a szervezet pozitív irányú áthangolódása. Szublingvális immunterápia a pollenallergiás betegeknél, továbbá a házipor-atkára, a macska- és kutyaszőrre, valamint penészgombára al­lergiásoknál vethető be. A méh- és darázsméreg-allergia csak injekciós immun­terápiával kezelhető, megfelelő fekvőbeteg-ellátást is biztosító intézményben. A kutatóknak még nem sikerült biztonságos és hatékony immunterápiát kifej­leszteni étel- és latexallergia ellen.

Vigyázat! Nem kezdhet bele az immunterápiába az, aki már szinte mindenre allergiás vagy várandós, legyengült állapotban lévő daganatos, illetve súlyos pszichiátriai beteg, valamint ha magas vérnyomásra bétablokkolót szed.

Magyarországon el­sősorban a következő allergénekkel szemben alkalmaznak immunterápiát: par­lagfű, fekete üröm, gyomok, gabonafélék pollenje, rovarméreg, há­zipor-atka, fák és cserjék pollenje, állati szőrök. Allergia elleni immunterápiát hazánkban minden allergológia – klinikai immunológia szakképesítéssel rendel­kező szakorvos végezhet. A kezeléshez szükséges készítményeket allergológus, tüdőgyógyász, fül-orr-gégész és bőrgyógyász orvos írhatja fel.

Minden allergia ellenes kezelés, mivel krónikus betegségről van szó, feltételezi a páciens és az orvos jó együttműködését.

Jegyezzük meg! A szájon át szedhető készítményt az érintett magának adagolja. Ekkor különösen fontos a szakemberrel való rendszeres kapcsolattartás. Nem szabad az előírt dózist önkényesen megváltoztatni a pillanatnyi állapottól függően, és a terápiával összefüggő szokatlan eseményekről a ke­zelőorvost azonnal tájékoztatni kell.

Étrend

Az allergiában és asztmában szenvedőknek eleve hajlamos az immunrendszere a gyulladásra. Nekik nagyon kell ügyelniük rá, hogy a táplálkozásukkal ne öntsenek olajat a tűzre. Egy olyan étrendtől, amely nagyon gazdag gyulladást fokozó anya­gokban, például telített zsírokban, rosszabbul lesznek.

Tipp: Egyen természetes ételeket, kerülje a feldolgozott élelmiszereket és a tartósítószereket. Válasszon gyümölcsöt, gyümölcslét, teljes kiőrlésű gabonaféléket és zöldségeket.

Ön valószínűleg tisztában van azzal, hogy bizonyos táplálékok, így a brok­koli, a spenót és az eper jót tesz a szervezetnek. Vajon tudja azt is, hogy ezek se­gíthetnek enyhíteni az asztmáját és az allergiáját? Az alábbiakban az allergia elleni „szuperélelmiszerek” listájával ismerkedhet meg. Ha egészségesebb szeretne lenni, próbáljon minél többet fogyasztani belőlük.

Alma. Egy brit vizsgálatban, amelyet több mint 2500 középkorú férfi bevo­násával végeztek, kimutatták, hogy a hetente öt almát elfogyasztó személyeknek lényegesen jobb volt a tüdőfunkciójuk, mint azoknak, akik egyáltalán nem ettek almát. A szakértők szerint az almában számos egészséges vegyület található, bele­értve a tüdő működésére kedvezően ható antioxidánsokat.

Borágóolaj, feketeribiszkemag-olaj és ligetszépeolaj. Mindhárom olaj gazdag forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), amely gyulladásgátló tulajdonságokkal bír. A borágóolaj hatásait jelenleg is kutatják az Egyesült Államokban, a davisi Kali­forniai Egyetem Kiegészítő és Alternatív Orvosi Kutatások Központjában.

Repceolaj. A repceolaj kiváló tárháza az allergia ellen is hatásos ómega-3 zsír­savaknak. A szójababolaj, a dió és a búzacsíra szintén sokat tartalmaz ebből a hasznos zsírsavból.

Hideg vízi halak. A növényi források mellett a következő halfajok bővel­kednek még ómega-3 zsírsavakban: makréla, szardella, hering, lazac, szardínia, tavi pisztráng, atlanti tokhal és tonhal. A legjobb, ha süti vagy párolja a halat. Egyen hetente két vagy három adag halételt.

Gyümölcsök és zöldségek. Minden élénk színű gyümölcs vagy zöldség tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és bioflavonoidokkal. Fogyasszon minél több áfonyát, málnát, epret, vörös áfonyát, édesburgonyát, kaliforniai paprikát és paradicsomot.

Magnéziumban gazdag ételek. Egyes vizsgálatokban kimutatták, hogy az aszt­mában szenvedő emberek magnéziumhiányosak. A magnéziumban dús ételek közé tartozik a spenót, a szárazbab, a pinto bab, a napraforgómag, a tofu, az óriás laposhal (halibut), a kesudió, az articsóka és a fekete szemű bab.

Olívaolaj. Mivel egyszeresen telítetlen olaj, zsír helyett érdemes olívaolajat használni. Az extraszűz olívaolaj különösen egészséges.

Fűszerek. Gyulladásgátló hatásuk miatt fogyasszon rendszeresen gyömbért és kurkumát.

Spirulina alga. Ez egy bioflavonoidokban bővelkedő algafaj. Tabletta- és por­formában is kapható étrend-kiegészítőként. Az esetleges nehézfémszennyezés el­kerülése érdekében csak megbízható forrásból vegyen spirulinát. Ellenőrizze a termék csomagolását, leírását, és vásárlás előtt járjon utána, hogy elemezték-e laboratóriumban az adott áru nehézfémtartalmát.

Joghurt. A davisi Kaliforniai Egyetem egyik vizsgálatában kimutatták, hogy azok körében, akik naponta elfogyasztottak egy pohár, aktív kultúrát tartalmazó joghurtot, tizedére csökkent az allergia gyakorisága.

Cinkben dús ételek. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy az asztmás be­tegek cinkhiányosak. A natúr joghurt, a tofu, a sovány, darált marhahús, a sovány sonka, az osztriga, a rák, a pulyka- és csirkehús sötétebb részei, a lencse és más hüvelyesek, valamint a ricotta (tejsavóból készülő, túróhoz hasonló élelmiszer) sok cinket tartalmaznak.

Táplálékkiegészítők

,,Az étrendi kiegészítők, így az antioxidánsok, esszenciális zsírsavak és gyulladás­gátló gyógynövények a tüneteket már megjelenésük előtt elnyomhatják – állítja dr. Róbert Rountree holisztikus orvos, egy Colorado állambeli egészségközpont alapítója, aki már húsz éve táplálékkiegészítők segítségével kezeli az allergiát és az asztmát. – A holisztikus allergiakezelés legfőbb előnye, hogy a problémák gyö­kerét tudja orvosolni, az immunrendszer egyensúlyzavarát.”

Tudományos kutatások és klinikai megfigyelések alapján dr. Rountree a táp­lálékkiegészítők alkalmazása terén kidolgozott egy programot az allergiás és asztmás betegek számára. Az általa ajánlott étrend-kiegészítők között fontos szerep jut a kvercetinnek, egy bioflavonoidnak.

Az édesgyökér kivételével az alább felsorolt valamennyi étrend-kiegészítő al­kalmazható hagyományos gyógyszerek szedése mellett. A tünetek súlyosságától függően dr. Rountree azt tanácsolja, hogy kísérletezzen a következő anyagok kombinációival addig, amíg meg nem találja a maga számára megfelelőt:

 • tokoferol- (E-vitamin-) komplex (d-alfa tokoferol),
 • szelén,
 • cink,
 • C-vitamin,
 • kvercetin,
 • proantocianidin (szőlőmagkivonat),
 • gamma-linolénsav (GLA, borágó- vagy feketeribiszkemag-olajból). Minden étrend-kiegészítőt a dobozán feltüntetett dózisban alkalmazzon.

A fentieken kívül érdemes megfontolni egynek vagy többnek a szedését az alábbi, gyógynövényekből készült táplálékkiegészítőkből is. (Ezek mind gazdagok antioxidánsokban és gyulladásgátló fitokemikáliákban.)

 • Zöld tea: napi 3 csésze vagy egy 250 milligrammos kapszula naponta háromszor
 • Gyömbér: 500 milligramm, naponta háromszor
 • Kurkuma: 500 milligramm, naponta kétszer
 • Édesgyökér: 500 milligramm, naponta háromszor-négyszer

Táplálékkiegészítők az áteresztőbél-szindrómára

Az áteresztőbél-szindrómának vagy szivárgóbél-szindrómának nevezett állapot fennállásában hívők szerint számos allergiás betegségért azok a nagy tápanyag­molekulák felelősek, amelyek „átszivárognak” a begyulladt vékonybélből a vér­áramba. Ha a molekulák bejutnak a keringésbe, számos szervrendszerre hathatnak, a legkülönfélébb tüneteket, fejfájást, fáradtságot, felfúvódást, bőrkiütéseket vagy akár autoimmun reakciókat okozva.

„Kisgyermekeknél az áteresztőbél-szindróma első számú oka ételallergia, az esetek többségében tehéntej-allergia — mondja dr. Weil. – Felnőtteknél a gasztro-intesztinális (gyomor-bél rendszeri) gyulladást gyakran nem szteroid gyulladásgátló szerek, így az aszpirin és az ibuprofen szedése váltja ki.”

További bajkeverő a nagy mennyiségű alkohol (főleg a tömény italok, nem napi egy pohár bor), a cukor, a koffein (több mint egy csésze koffeintartalmú ital na­ponta), a savlekötők, az ételadalékok és egyes vényköteles gyógyszerek, többek kö­zött az antibiotikumok.

Ha sikerült kiküszöbölni az áteresztőbél-szindróma okait, dr. Weil ajánlásai nyomán az itt következő táplálékkiegészítők szedése hozzájárulhat a bélrendszer gyógyulásához:

 • Vigyen be a szervezetébe 2-3 grammot ebből az aminosavból naponta.
 • A-vitamin. Mindennap 100—400 milligrammot szedjen belőle.
 • Folsav (200 mikrogramm), Bí2-vitamin (2,5 mikrogramm) és cink (10 mil­ligramm) .
 • Aloe vera jnice. Keressen tartósítószer-mentes változatot. A szükséges mennyiséget illetően kövesse a csomagoláson vagy a tájékoztatóban leír­takat.
 • Lactobaállus acidophilns GG törzs. Vegyen be naponta egy-két kapszulát. Ezek a kiegészítők helyreállíthatják a normál bélflórát.

Az első lépések: gyorssegély a természetből

A cikk eddigi részében a legtöbb tanács az allergia és az asztma tartós megelő­zésére irányult. Ám ha Önnek azonnali segítségre van szüksége a tünetek enyhí­tésére, az alábbi házi szerek csillapíthatják túlságosan reaktív immunrendszerét:

Csalán. Ez a gyógynövény a legtöbb embernél hatékonyan mérsékeli az al­lergiás tüneteket, és nincs toxikus hatása. A legelőnyösebb, ha fagyasztva szárított csalánlevélből készült kivonatot szed, amelyet kapszula formájában árulnak. A mennyiség tekintetében a dobozon lévő utasítás az irányadó. Néhány szakértő arra figyelmeztet, hogy csalánkúra esetén az allergiás tünetek először rosszabbod­hatnak. Az első néhány napban ezért érdemes csak napi egy adagot bevenni.

Orrtisztítás. Az orrüregek kimosása sós vízzel eltávolítja az allergéneket, csökkenti az orrdugulást, és enyhíti a nyálkahártya irritációját. Keverjen körül­belül 74 teáskanál sót és % teáskanál szódabikarbónát 1 deciliter meleg vízbe. Neti kannát (Aladdin csodalámpájára emlékeztető porcelánedényt) vagy műanyag orröblítő kannát használva mossa ki az orrát naponta kétszer. (Az eszközök az in­terneten, bioboltokban, de háztartási-kozmetikai áruházláncokban is kaphatók.)

Aromaterápia. Az illóolajokat hosszú ideje használják az arcüregek és az alsó légutak tisztítására. Az eukaliptuszolaj például antiszeptikus, görcsoldó és köptető hatású. A mellkas vagy a hát bőrébe lehet masszírozni asztmás, illetve allergiás roham esetén. De inhalálhat is vele, hogy segítsen kitisztítani az arcüregeket és az alsó légutakat. További hasznos olaj az izsóp, a levendula, a fenyőtömjén, és a roz­maring. Masszírozáshoz keverjen össze 12 csepp illóolajat 30 milli­liter növényi olajjal. Inhaláláshoz pöttyintsen 1 cseppet egy zsebkendőre.

Figyelem! Mivel az illóolajok maguk is kiválthatnak allergiás reakciókat, kis mennyiségben kezdje el alkalmazni őket, és bármilyen tünet észlelése esetén azonnal hagyja abba a terápiát. Sohase használja belsőleg ezeket az olajokat.

Az ételek kiváltotta enyhe vagy mérsékelt tünetek csillapítására szolgálnak az alábbi, dr. Hinshaw és más szakértők által ajánlott gyógymódok. Ám ne ezekhez folyamodjon súlyos reakciók, például anafilaxiás sokk esetén – ezek orvosi vész­helyzetek, amelyek adrenalin injekcióval kezelendők.

Puffereit C-vitamin. Keverjen a porból 1 teáskanálnyit egy pohár vízbe, és igya meg. Ha 15 percen belül nincs javulás, próbálja ki az Epsom-sót (lásd a kö­vetkező pontot).

Epsont-só (keserűsó vagy magnézium-szulfát). Keverjen 1 teáskanállal egy pohár vízbe, majd fogyassza el.

Különleges tanácsok asztmásoknak

Egyelőre egyik alternatív asztma elleni terápia sem bizonyult annyira haté­konynak, mint a hagyományos kezelés. Sőt egy vizsgálat kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik az asztmájukat gyógynö vény ékkel, egyéb alternatív módszerekkel igyekeznek orvosolni, akár háromszor nagyobb eséllyel kerülnek végül kórházba, mint a hagyományos gyógymódban részesülők.

Ettől függetlenül még lehet kombinálni a hagyományos és alternatív terápiá­kat, utóbbiba beleértve az étrendváltoztatást, a testmozgást és a stresszcsökkentést. Ezáltal jobb eredményt érhet el, mint ha kizárólag hagyományos kezelést venne igénybe.

Jegyezzük meg! A lehető leghatékonyabb módszert szeretné választani? Konzultáljon orvo­sával, és egymással együttműködve próbáljanak megoldást találni. Beszéljék végig a fenntartó kezelés részét képező gyógyszereket, az akut rohamok kezelését, va­lamint a sürgős beavatkozást igénylő helyzeteket.

Az alábbiakban két fontos öngyógyító, vagyis inkább az állapotot kézben tartó egyszerű lehetőséget ismerhet meg.

Monitorozza a légzését. Lehet, hogy Ön felismeri saját magán a közelgő roham jeleit (enyhe köhögés, nehézlégzés, illetve légszomj éjszaka, továbbá ne­vetés vagy minimális erőkifejtés után), de sokan nem. Légzésfunkcióinak pontos mérésére alkalmazzon otthoni csúcsáramlásmérőt. Asztmájának súlyosságától füg­gően napi egy-két alkalommal – de az is előfordulhat, hogy csak hetente né­hányszor – van szükség a légáramlás mérésére. Orvosa részletes instrukciókat tud adni a csúcsáramlásmérő használatához és az eredmények értelmezéséhez, ame­lyek segítségével kiszámíthatóbbá válhat betegsége lefolyása.

Rohamkezelés minél korábbi stádiumban. Minél előbb felismeri, hogy roham közeleg, és minél hamarabb beavatkozik, annál kevesebb gyógy­szerre lesz szüksége a tünetek kontrollálásához. Ha állapotában nincs javulás, kérjen azonnal orvosi segítséget.

Előzze meg a testmozgás kiváltotta asztmát

Bár a testmozgás javítja a légzésfunkciókat, csökkenti a stresszt, és erősíti az im­munrendszert, sok asztmás nehézlégzéssel küzd egy-egy megerőltető edzés után. Ennek ellenére az orvosok azt mondják, hogy ez az egyetlen allergiakiváltó tényező, amit nem kellene elkerülni.

A testmozgás kiváltotta asztma megelőzésére a hagyományos orvoslás hívei gyógyszeres kezelést javasolnak: gyors hatású hörgőtágítót, például salbutamol tar­talmú készítmények használatát ajánlják 15 – 30 perccel a testedzés előtt. Ha ez nem hoz eredményt, jó néhány szakértő kromonok vagy leukotrién antagonisták alkalmazását tanácsolja.

A hosszabb testedzés alatti tünetmentességet pedig egyesek szerint a mozgás előtt hosszú hatóidejű hörgőtágító, például salmeterol vagy ipratropium ható­anyagú szerek belégzésével lehet elérni.

Ha Ön inkább gyógyszermentes megoldást választana, próbálja ki az alábbi természetes megelőző stratégiákat:

Melegítsen be, és hűljön le. Mivel a hirtelen aktivitásváltozások elő­idézhetik a tüneteket, egészítse ki az edzést legalább 10 perces bemelegítéssel, majd az edzést zárja levezetéssel.

Igyon sokat. A dehidratáció akadályozza a légzést, ezért fogyasszon nagy mennyiségben folyadékot edzés előtt, alatt és után.

Csínján bánjon a sóval. Egy vizsgálat arra világított rá, hogy a nátrium­szegény, naponta legfeljebb 2000 milligramm nátriumot tartalmazó étrend javítja a légzést, és megelőzi a testedzés kiváltotta asztmát.

Vigyen be több C-vitamint. A kísérletek egyikében testedzés előtt 2000 milligramm C-vitamint szedettek be a résztvevőkkel. Ez az asztmában szen­vedők 80 százalékánál megszüntette a tüneteket.

Burkolózzon be. Viseljen sálat a szája és az orra előtt télen, hogy párásítsa a hideg, száraz levegőt.

Vesse bele magát a habokba. Az úszás és a vízi aerobik nagyszerű testedzési lehetőségek, mivel a víz fölötti meleg levegő fokozza a légzés haté­konyságát, lehetővé téve a hosszabb edzést.

Kerülje az allergénnel való felesleges érintkezést. Eddzen zárt he­lyen az allergiaszezonban, extrém hőség vagy hideg esetén, vagy ha a kültéri le­vegő minősége rossz.

Mozogjon egy baráttal. Ha fennáll a veszélye egy súlyos rohamnak, a legjobb, ha valakivel együtt edz.

Legyenek kéznél a gyógyszerek. Használjon gyors hatású inhalálót („rohamoldót”) a tünetek fellépésének első jelére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.