Babaápolás

Milyen agyneműt válasszunk a babához?

Mindegy, milyen színt vagy mintát vá­lasztunk, a lényeg az ágynemű mérete. A lepedőknek, ágybetéteknek pontosan rá kell illeniük a matracra. A nem elég fe­szes ágynemű veszélyes.

3-3 vagy 4-4 db rögzíthető lepedő a kiságyhoz, bölcsőhöz, gyerekkocsihoz sza­bott méretben. A lepedőt mindig fesze­sen kell felhúzni a matracra, hogy ne tud­jon kicsúszni. A fölhúzott lepedő fölé az ágyrácshoz kötözve vagy kapcsolva féllepedő is kerülhet. Ha a kisbaba sokat bukik, jóval egyszerűbb, ha a rögzített lepedő helyett csak a féllepedőt kell ki­cserélni. Természetesen a féllepedőt is gondosan fel kell erősíteni.

2-6 db vízhatlan védőpárna a kiságy­nak, kocsinak, bútornak és a felnőttek ölébe.

2 db steppelt matracvédő ágybetét: szintén feszesnek kell lennie.

2 db mosható takaró az ágyhoz vagy bölcsőhöz (nem kötelező). Jól be lehet vele takarni a babát, ha a gyerekkocsi­ban, autóülésben vagy máshol fekszik (a lényeg, hogy szem előtt legyen!). A böl­csőhalál veszélye miatt alváshoz egy hó­napos kor fölött nem szabad takarót hasz­nálni.

A takarónál sokkal biztonságo­sabb a hálózsák vagy a meleg hálóruha. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, válasszunk olyan takarót, amely könnyű és ritka szö­vésű, nincs rajta se rojt, ami kibomol­hat, se kihúzódott szál; a takarót a mat­rac alá kell hajtani és nem érhet följebb a baba hónaljánál. Ha a gyerek már meg tud fordulni (ennek egy hónapos kor körül – vagy előbb, vagy később – jön el az ideje), alváshoz már nem szabad ta­karót használni.

1-2 db takaró a gyerekkocsihoz vagy sportkocsihoz: nyári babának egyetlen könnyű takaró is elég.

2-3 db puha törülköző: legjobb a ka­pucnis törülköző, mert fürdés után a ba­ba fejét is melegen tartja.

2-3 db puha törlőkendő

Egy tucat négyszögletes textilpelen­ka (büfiztetőkendő), amit büfiztetéskor a vállunkra tehetünk, vagy letakarhatjuk vele a lepedőt, de szükség esetén előke helyett és még rengeteg más célra használható.

2-5 db nagykendő az évszaknak meg­felelő minőségben. Mivel az újszülöttek jól érzik magukat pólyában, a nagyken­dőbe bugyolálva könnyen megnyug­szanak. A biztonságos pólyázásról lásd itt.

Pelenka: ha eldobható pelenkát hasz­nálunk, előre nem kell többet beszerez­ni egy-két újszülött méretű csomagnál, a többit ráérünk megvenni a szülés után, amikor már pontosan tudjuk, mekkorá­ra van szükség. Aki a textilpelenka és a mosás mellett döntött, az most szerez­zen be 2-5 tucat előformázott textilpe­lenkát, valamint (immár a méret isme­retében) két tucat eldobhatót, hogy há­zon kívülre vagy más szükség esetére ilyen is legyen.

Most kell előre megszer­vezni az esetleges pelenka-házhozszállítást is. Kisfiúknak (akik olyan erős sugárban pisilnek, hogy akár ki is lyukaszthatják a pelenkát) vagy egyszerűen a nyugodtabb éjszaka kedvéért ajánlatos betétet is vá­sárolni a pelenka elejének kibélelésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.