Babaápolás

Megfelelő hőmérséklet biztosítása a babának (télen)

Hideg van odakinn

Csakúgy, mint ami­kor meleg van, a baba komfortérzete le­gyen az iránymutató az öltöztetésénél. De a hat hónapnál fiatalabb csecsemők­nek – mivel testfelületük aránya a test­súlyukhoz képest nagyobb, és még nem tudnak dideregni, hogy hőt termeljenek – több védelemre van szükségük hideg időben, mint a mamájuknak.

A kisbaba már egy csepp lehűlés­nél is viseljen sapkát, amely visszatartja a meleget (a test hővesztesége a fejen a legnagyobb). Ha a hőmérséklet fagy­pont közelébe kerül, ne hiányozzon róla sapka, kesztyű, meleg zokni és csiz­ma, illetve sál vagy más nyakvédő. Csí­pős szélben vagy nagyon alacsony hő­mérsékleten fel kell rá adni egy kötött arcvédő sapkát, vagy sálat kell az arc kö­ré tekerni, de az orr ne legyen elzárva (és ügyeljünk arra, hogy a sál jól meg legyen kötve, nehogy beakadjon a ba­bakocsi kerekeibe vagy a játszótéri já­tékokba).

Az esővédő megóvja a baba­kocsit a széltől és a hótól, és benntartja a meleget. De nagyon hideg időben még a legjobban bebugyolált baba se legyen sokáig kinn.

Zimankóban több, könnyű réteg (jó ötlet a poliészter és a gyapjú) sokkal hatékonyabb és kevésbé korlátozza a mozgást, mint a kevesebb, de súlyos ru­ha. Legalább egy réteg gyapjú jó mele­gen tartja a babát. A tollpihe vagy toll-utánzat megfelelnek meleg síruhához vagy bélésnek.

Néhány tanács, hogy a baba meleg­ben és komfortosan legyen:

  • Mindig etetés után vigyük ki a ba­bát, hidegben ugyanis több kalória kell a testhőmérséklet fenntartásához.
  • Ha a baba bármely ruhadarabja átned­vesedik, rögtön melegbe kell vinni és át­öltöztetni.
  • A járó baba télies időben viseljen víz­hatlan, bélelt csizmát, mely elég tágas ahhoz, hogy a zokni mellé férjen leve­gő is, ami némi többlet hőszigetelést nyújt.
  • Autóban lehetőleg vegyük le a babá­ról a sapkát és egy vagy több rétegben a ruhát, hogy elkerüljük a túlmelegedést (vagy legyen hűvös a kocsi). Szintén vet­kőztessünk meleg buszon vagy vonaton.
  • Szeles időben használjunk kímélő kéz­védő krémet vagy kenőcsöt az időjárásnak kitett bababőrön, hogy ne száradjon ki.
  • Nem kell aggódni, ha folyik a baba or­ra kint a hidegben (nem fog megfázni). Hidegben ideiglenesen megbénulnak az orr csillószőrei, a ciliák, amelyek nor­mál körülmények között az orrváladé­kot az orr hátsó részébe irányítják, és nem engedik kicsöpögni. Zárt helyre érve a csöpögésnek el kell állnia. Ken­jünk egy kis kenőcsöt vagy vazelint a baba orra alá (de nem az orrába), ami megelőzi a kiszáradást.

Fagyás

Az orrfolyás ugyan nem izgalmas, az vi­szont aggodalomra adhat okot, ha az orra (füle, arca, kéz- vagy lábujjai) nagyon kihűl, elfehéredik vagy sárgásszürkévé válik. Ez fagyásra utal, ami nagyon ko­moly sérüléseket okozhat. A fagyott test­részeket azonnal fel kell melegíteni.

Huzamosabb hidegben a baba test­hőmérséklete a normális szint alá csök­kenhet. Ez egészségügyi vészhelyzet – ha mindenhol, még ruha alatt is hidegnek érezzük a babát, ne vesztegessük az időt, azonnal vigyük a legközelebbi ügyeletre. Időközben távolítsuk el róla a vizes ru­hát, bugyoláljuk meleg takarókba vagy bármi kéznél lévő textilbe, lehetőleg ad­junk neki meleg italt (anyatej, langyos tápszer, leves), és szorítsuk a testünkhöz (hogy felmelegítsük).

Az időjárási vészhelyzeteket úgy előz­hetjük meg, hogy a babát megfelelően öltöztetjük, védjük a szabad bőrfelüle­teit, és korlátozzuk a nagyon hideg idő­ben szabadban töltött időt.

Leégés télen

Nemcsak a téli vakáció alatt a trópusi tengerpartra vitt babát veszélyezteti té­len a leégés, hanem azt is, aki fehér ka­rácsonyt ünnepel. A hó a nap ultraibolya sugárzásának 85 százalékát visszaveri, így havas tájban még a gyenge téli nap is megégetheti a baba érzékeny bőrét. Védjük tehát a baba bőrét ruhával, karimás sapkával és napvédő krémmel, ha huzamosabb időt készülünk napon és hóban tölteni.

Melegen a lakásban

Hideg időben a baba szobája nappal le­gyen körülbelül 20-22 °C-os, éjszaka mintegy 20 °C-os. Ha a belső hőmérsék­let ennél magasabb, a száraz, meleg leve­gő kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját, így sokkal érzékenyebbé válik a meghű­lést okozó kórokozókra, illetve bőrvisz­ketést okoz. Éjszaka tartsuk melegen a babát flanel ágyneművel, ami még hi­deg éjszakákon is kellemes érintésű.

Alváskor, amikor az anyagcsere lelassul, több réteg szükséges (a biztonság ked­véért ez legyen bolyhos pizsama). De ne kövessük el azt a gyakori hibát, hogy túlöltöztetjük a babát az alváshoz (erre vall, ha éjszaka izzadtan ébred fel).

Száraz bőr

Télen az emberek, bármilyen korúak is, szinte mindig panaszkodnak, hogy szá­raz és viszket a bőrük. Bár a legtöbben úgy vélik, elég megvédeni a babákat a kinti hideg és a szél kegyetlen támadá­saitól, és a bőrük puha és rugalmas ma­rad, ez nem igaz. A bőr téli kiszáradásá­nak a fő oka a lakásban található, nem odakinn. A fűtési szezon elkezdődése után a benti levegő általában meleg lesz és száraz, és ez a fő oka a bőr téli kiszá­radásának. A kellemetlen hatást a kö­vetkezőkkel ellensúlyozhatjuk:

Fokozzuk a lakás páratartalmát. Sze­rezzünk be egy párologtatót a fűtési rend­szerhez, vagy legalább a baba szobájába.

Növeljük a baba folyadékbevitelét

A babák bőre (akárcsak a felnőtteké) nemcsak kintről kap nedvességet, hanem belülről is. Gondoskodjunk róla, hogy a gyerekünk elég folyadékot fogyasszon.

Növeljük a baba bőrének nedvessé­gét. Segíthet megőrizni a bőr víztartal­mát, ha a frissen fürdetett baba még nedves bőrét bekenjük jó minőségű ba­baápoló krémmel. Kérjünk javaslatot az orvostól megfelelő márkára, vagy válasszunk olyan terméket, amely hipoallergén jelzéssel van ellátva.

Használjunk kevesebb szappant

A szappan kiszárítja a bőrt. Egészen kis csecsemőknél csak naponta egyszer kell használni a pelenkával fedett területen. Ha a gyerek már mászik, szükség lehet a térdek, lábak és kezek lemosására. De általában használjunk nagyon kevés szap­pant; csak azért ne tegyünk habfürdőt vagy folyékony szappant a fürdővízbe, hogy buborékokat csináljunk, mivel a szappanos víz jobban szárít, mint a tisz­ta. Használjunk kímélő szappant vagy nedvességpótló bőrtisztítót; kérjünk ta­nácsot az orvostól.

Csökkentsük a hőmérsékletet. Minél melegebb a ház, annál szárazabb a levegő (ha fűtés közben nem gondoskodunk a párásításról). A néhány hetesnél idősebb babák környezetének nem kell 20 °C-nál melegebbnek lennie. Ha a baba ezen a hőmérsékleten fázik, inkább a ruharétegei számát növeljük, mint a hőmérsékletet.

A kandalló tüzénél

A televízió előtti időkben a kandalló körül gyűlt össze a család a hideg téli estéken. A lobogó tűz látványa még ma is felérhet a főműsoridő vonzásával, felmelegítve testet-lelket. Nem könnyű azonban a tűz körül biztonságban tar­tani a család babáit és kisgyerekeit. Te­gyünk a kandallóra olyan nehéz rácsot, még ha elaludt is a tűz (a parázs órá­kig izzik), amit még erős és állhatatos kis kezek sem tudnak elmozdítani.

Ha nem tudjuk megfelelő ráccsal megvé­deni a babát vagy totyogót a forró fe­lületektől, ne használjuk a kandallót. További elővigyázatosságként a babát mielőbb tanítsuk meg arra, hogy a tűz „forró”, és fájdalmat okozhat. Balesetek elkerülése végett gondoskodjunk arról is, hogy a kéményt kitisztíttassuk. Ha a babának vagy más családtagnak kró­nikus légúti problémája – például asztmája – van, érdeklődjük meg az orvostól, hogy a kandalló nem ront-e a helyzeten.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.