Cukorbetegség kérdések

Mi a fontosabb: a tervezett mozgás fajtája, inten­zitása vagy gyakorisága?

A fizikai terhelés jótékony hatása szempontjából a mozgás rendszeressége a legfontosabb, így biztosítható a leginkább, hogy e tevékenység általános előnyei – a vérzsírtükör kedvező alakulása, a vércukorszint csökkenése, az izmok cukorfelvé­telének javulása stb. – érvényesüljenek.

Ha súlycsökkenés is kívánatos, a mozgás energiaigénye is lényeges tényező, amit intenzitása és tartama egyaránt meghatároz. Heti 1000-2000 Kcal nettó energiavesztést eredményező fizikai tevékenység biztosít 0,5-1,0 kg súlycsökkenést.

Az egyes mozgásformák energiaigénye különböző. Hosszabb ideig végzett kis energiaigényű mozgással is elérhető olyan mértékű energialeadás, amit magas energiaszükségletű mozgással rövid idő alatt teljesíthetünk. Néhány mozgásfor­ma átlagos energiaigényét táblázatos formában tüntetjük fel egy másik cikkünkben: mozgás energiaigénye (táblázatosan) >>  . Ugyancsak táblázatosan foglaltuk össze né­hány ételfajta energiatartalmának egyenértékét különböző mozgásformákkal, ez utóbbit percben kifejezve.

Sajnos nem javasolt a cukorbetegeknek a versenysport.
Sajnos nem javasolt a cukorbetegeknek a versenysport.

 Javasolható-e a versenysport cukorbetegeknek? Rossz hírünk van!

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegek többségé­nek a versenysport nem javasolt. Ennek oka az, hogy a ver­senyszerű sportolás, az edzéseket is beleértve, napi gyakorisá­gú, de változó időtartamú, napszakos beosztású, intenzitású és jellegű fizikai terhelést jelent, amit vércukorcsökkentő gyógyszeres kezeléssel nagyon nehéz követni.

Különösen ne­héz a kívánt anyagcsere-állapot biztosítása az inzulint igénylő betegségformában. A versenyek és az azokat megelőző köz­vetlen felkészülési időszak nemcsak nagyfokú fizikai, hanem pszichés megterhelést is jelent, ami az inzulinszükséglet jelentős változásával járhat. Mindezt előre megtervezni nagyon nehéz.

Néhány ételfajta energiatartalma és az ezzel egyenértékű fizikai aktivitás tartama (a percekben kifejezett időtartamok kerekítve)

Élelmiszer fajtájaEnergiatartalomAz ellensúlyozáshoz szükséges fizikai aktivitás (perc)
gyaloglásfutásbiciklizésúszás
Alma (egy, nagy)101195129
Bacon szalonna (két vékony szelet)96185129
Csirke (sült, Vi mell)23245122821
Fagylalt (3 gombóc)19337102417
Hamburger35067184331
Narancs (közepes)6813486
Nápolyi (egy szelet)5110365
Palacsinta (lekváros)1242461511
Pizza (sajtos)1803592216
Sárgarépa (nyers)428254
Sonka (két szelet)1673292015
Sör (egy pohár)1 142261410
Szalámis szendvics27853143425
Szénsavas üdítő (átlagérték, 2 dl)106205139
Tej (egy pohár, 1,6%-os)81164107
Tükörtojás1102161310
Vajas kenyér (1 szelet)78154107

Azért az inzulinkezelést említettük az első helyen, mivel fi­atal emberekről lévén szó elsősorban l-es típusú cukorbeteg­ség előfordulásával kell számolni. Megemlítjük azonban, hogy hasonló kezelési nehézség jelentkezhet az inzulinelválasztást serkentő gyógyszeres kezelés, vagy más, terjedelmi korlátok­ból eredően itt nem részletezhető ok folytán, metformin ható­anyagot tartalmazó tabletták alkalmazásakor Is.

A teljesség­hez tartozik, hogy hazánkban és külhonban egyaránt ismertek nagy tehetségű, kiemelkedő eredményeket elérő élsportolók is, akik kezelése személyre szabottan, a cukorbetegség és a versenysport terén egyaránt jártas szakemberek irányításával történik.

A magas vérnyomás befolyásolja  fizikai tevékenység végzését.
A magas vérnyomás befolyásolja fizikai tevékenység végzését.

 Befolyásolják-e szövődmények intenzívebb fizikai tevékenység végzését? Igen! Nézzük végig melyek azok!

A cukorbetegség előrehaladottabb szövődményei korlátoz­hatják a mozgástevékenységet, mind annak formáját, mind in­tenzitását. Szemfenéki bevérzéssel járó retinopátia (a szem ideghártyájának károsodása) fennállása esetén kerülendő a nagy erőkifejtéssel járó hirtelen mozgás, beleértve a napi te­vékenységgel járó súly emelését is.

A korlátozó tényezők listája:

  • A beállítatlan magas vér­nyomás is hasonló korlátozó tényező. Érzéskieséssel járó ideg­károsodás esetén a láb ész­revétlen sérülése következhet be.
  • Az ízületek megbe­tegedése (= diabéteszes artropátla) ugyancsak korlátozhatja a mozgástevékenységet. Ilyen esetekben sem kell azonban elte­kinteni a rendszeres fizikai aktivitástól, de formáját és gyako­riságát célszerű a kezelőorvossal egyeztetni.
  • Gondoskodni kell az esetleges sérülések, különösen az észrevétlen sérülések lehetőség szerinti elkerüléséről is, pl. megfelelő védőöltözet alkalmazásával.
  • A cukorbetegnek mindig kiemelten fontos figyelembe ven­nie az aktuális anyagcsere-állapotát. A fizikai tevékenység jár­hat vércukoreséssel, de bizonyos esetekben vércukor-emelkedéssel is. Ez utóbbival elsősorban akkor kell számolni, ha a vércukorszínt a tevékenység megkezdése előtt magas volt.
Gondoskodni kell az esetleges sérülések elkerüléséről is.
Gondoskodni kell az esetleges sérülések elkerüléséről is.

Egyes ajánlások szerint 14,0-15,0, más, óvatosabb megfonto­lások szerint 12,0 mmol/l feletti vércukorértékek esetén elhalasztandó a tervezett fizikai aktivitás addig, amíg a vércukor­szint 10,0 mmol/l alá nem kerül. Hasonlóan óvatosság szüksé­ges 5,0 mmol/L-nél alacsonyabb vércukorszint észlelésekor is, ilyenkor ugyanis mozgás hatására a vércukor további csökke­nése következhet be, és hipoglikémia alakulhat ki.

E helyütt is fel kell hívnunk a figyelmet a mozgás okozta fokozott szénhid­rátszükséglet biztosításának fontosságára, valamint – elsősor­ban inzulinnal kezelt betegek esetében – a gyakori vércukor­mérések jelentőségére.

Fontos kérdés! Sportolhat-e az, akinek magasvérnyomás-betegsége van?

A kérdés megválaszolásához ketté kell választanunk az aktu­álisan mért emelkedett vérnyomást, illetve magas vérnyomás­betegség (hipertónia) fennállását.

Míg az előbbi esetben a vá­lasz egyértelműen nem, ha a vérnyomás 150/95 Hgmm vagy több, az utóbbi esetben, rendezett vérnyomás esetén a rend­szeres testedzés feltétlenül támogatható. A kérdésben szerep­lő sportoláson ez esetben nem versenyszerű tevékenységet, hanem a fizikai aktivitás bármilyen, kedvtelésből végzett for­máját értjük.

A rendszeres fizikai tevékenység a vérnyomást hosszú távon csökkenti. Ennek nem mond ellent, hogy a fizikai terhelés ide­jén a vérnyomás kisebb-nagyobb mértékben emelkedik.

Milyen szerepe van a trenírozásnak?

A trenírozás azt a célt is szolgálja, hogy a keringési rendszer al­kalmazkodóképessége fokozódjék, s az ismétlődő fizikai tevé­kenység mind kisebb vérnyomás-emelkedéssel járjon. A célér­tékre (cukorbetegek esetében ez < 130/80 Hgmm) kezelt ma­gasvérnyomás-betegség a fizikai igénybevételt nem korlátozza.

Ha azonban a vérnyomás nem a kívánt értéktartományban van, akkor a fizikai aktivitás óvatosságot igényel.

A vérnyo­máscsökkentő kezelés alapvetően nem befolyásolja a terhelés mértékét és formáját, de célszerű, ha a kezelés esetlegesen szükségessé váló módosítása tekintetében konzultál kezelő­orvosával.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.