Élelmiszerek

Bor, származása, összetevői, élettani hatásai

In vino veritas, azaz borban az igazság, tartja a régi latin mondás. De ennél tovább is me­hetünk: a borban egészség is van. A „francia paradoxon” rejtélyének megoldásával tudományos bizonyítást nyert, hogy a mérsékelt borfogyasztás – mindenekelőtt a borban található tannin- (csersav-) tartalmának köszönhetően – véd bizonyos civilizációs beteg­ségek, elsősorban az infarktus ellen, s hozzájárul az életkor meghosszabbításához.

Tehát aki nem lépi túl a megengedett mértéket, lelkiismeret-furdalás nélkül koccinthat saját egészségére.

Honnan származik a bor?

A borkészítést az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban már az i. e. 4. évezredben is ismerték. S azzal már a gö­rögök és a rómaiak is tisztában voltak, hogy a bor jó ha­tással van az egészségre. Nyugtató és altató hatása miatt ugyanúgy nagy becsben tartották, mint a gyomor- és bélműködésre gyakorolt kedvező hatása miatt. Annak ide­jén nem vetették meg a borban való fürdőzést sem, hogy serkentsék a vérkeringést. A szőlőfajták között megkülön­böztetünk fehér- és vörös borszőlőket.

Fehérbor készítése­kor a kipréselt mustot azonnal megerjesztik. Vörösbor esetében más az eljárás: a cefrét hatalmas kádakban foly­tonos keverés mellett állni hagyják, hogy a héjból minél több festékanyag, a héjból és a magból minél több cser­sav váljon ki. Az alkoholos erjedésre csak ezután kerül sor fajtaazonos élesztő hozzáadásával. Az élesztő a mustban található cukrot átalakítja, az erjedési folyamatban szén­sav és alkohol keletkezik.

Milyen alkotóelemekből áll?

A bor átlagosan 83%-ban vízből áll, 12% alkoholt, vala­mint 1-1% glicerint és cukrot (fruktózt) tartalmaz. A szer­ves savak (bor-, alma- és tejsav) és az aromaanyagok (észterek, aldehidek és laktátok) határozzák meg egy-egy bor bukéját. A borban találunk még ásványi anyagokat, melyek összességében 0,3%-ot jelentenek, ezek közül említésre méltó a kálium, magnézium, jód és a vas.

Rejt­ve még egy kevés vitamint is találunk a borban, így pél­dául zsírban oldódó D-vitamint s a B-vitamin-csoport több képviselőjét, de mindezt csak igen korlátozott mennyiség­ben. A csersav (tannin) adja a vörösbor fanyar ízét. Ez a szőlőszem héjában, magjában és a fürt szárában találha­tó. Antioxidáns lévén javítja a bor eltarthatóságát.

Legfontosabb tudnivalók a borról dióhéjban

  • A franciák viszonylag egészségtelenül élnek, az amerikaiakhoz képest sokkal kevesebbet sportolnak, zsírosan étkez­nek és vörösbort isznak az ebédhez, a szívinfarktus mégis sokkal ritkább ná­luk, mint Amerikában. Ez az úgyneve­zett „francia paradoxon” volt az, ami felkeltette a kutatók érdeklődését. Az eredmény közismert: a vörösbor védi az érrendszert.
  • A vörösborban található fenolok véde­nek ugyan, de érzékenyek esetében migrént válthatnak ki.
  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy az al­kohol vízmegkötő hatású, ezért fogyasz­tásakor gondoskodjunk pótlólagos víz ­vagy ásványvízbevitelről.
  • A cukorbetegek részére készített bor legfeljebb 4 g cukrot és 12% alkoholt tartalmaz. Minthogy nem minden cu­korbeteg fogyaszthat alkoholt, a diabe­tikus bor címkéjén kötelező feltüntetni: „Csak orvosával történt megbeszélés szerint.”

Egészségünkre gyakorolt hatása: A mértékletes borfogyasztás jobb az absztinenciánál: a bor élénkíti az érzékeket, és cser­savtartalmánál fogva bizonyítha­tóan véd az infarktus ellen.

Egészségtani jelentősége

Egészségügyi szempontból legjelentősebb a bor csersav-, azaz tannintartalma. Ebben három olyan anyagot találha­tunk, a kvercetint, a katechint és a resveratolt, melyek mind antioxidánsok. A vörösborban tízszeres mennyiség­ben találhatók a fehérborhoz képest. A tannin csökkenti a koleszterinszintet, segít megakadályozni az érelmeszese­dés kialakulását, és csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

De a tanninnak van még további pozitív hatása is: anti-oxidánsként véd a káros szabad gyökök ellen, rákmegelő­ző hatású, szembeszáll a baktériumokkal és vírusokkal, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet. A bor alkohol­tartalma serkentőleg hat az emésztőrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légzésre, az anyagcserére, a hormon rend­szerre, kedvező a bőr, az izomzat, az immunrendszer és a központi idegrendszer számára.

Bor és annak hatása

Napi egy-két pohár bor jó hatással van nemcsak lelkünkre, de egészségünkre is. Ha viszont többet iszunk, mint amennyit szervezetünk képes feldolgozni, annak eredménye fejfájás és kimerültség lesz. Egy pohár bor lebontásához a szervezetnek legalább egy órára van szüksége. Ha ennél többet fogyasztunk, a máj nem tud lépést tartani a lebontással, s akkor az alkohol, il­letve a lebontásakor keletkező acetaldehid a vérkeringésbe, s azon keresztül az agyba jut, ennek következménye szédülés, kábult­ság, enyhe figyelem- és egyensúlyzavar le­het.

Ha úgy érezzük ilyenkor, hogy „nagy a fejünk”, az annak köszönhető, hogy az agyban az acetaldehid vízelvonó tulajdon­sága miatt megnő a folyadék nyomása, a víz azonban nem tud eltávozni az agyból. Az ennek következtében beálló túlnyomást érzékeljük fejfájásként. Érzékenyebbek ese­tében ugyancsak fejfájást válthatnak ki a borban természetesen megtalálható kénes savak, valamint a ritkán ugyancsak előfor­duló hisztamin, amely a borban a savbon­tás során létrejövő kellemetlen mellékter­mék.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.