Élelmiszerek

Füge származása, alkotóelemei, egészségtani jelentősége

Aki járt már földközi-tengeri országban vagy Észak-Afrikában, annak bizonyára nem isme­retlen a fügefa kézhez hasonlító, öt- vagy kilencágú levélzete. A néphit szerint szerencsét és jólétet hozó fa termése sárgászöld vagy ibolyaszínű, s frissen szedett állapotban a leg­ízletesebb.

Nagyon édes, vitamindús és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagyon kevés gyümölcssavat tartalmaz. Mivel rövid ideig tartható el, ritkaságszámba megy, ha sikerül igazán ízletes fügét kapnunk. Amit az üzletben találunk, gyakran éretlen, íztelen, lisztes vagy épp ellenkezőleg, már túlérett.

Honnan származik a füge?

A botanikailag az eperfafélék családjába tartozó fügefát már az ókori egyiptomiak és asszírok is ismerték. Krétán hozzávetőleg i.e. 1500-1600-tól, Görögországban kb. i. e. 900-tól termesztenek fügét, kereskedelmi forgalom­ba azonban csak a 19. század végétől került. Napjaink­ban a legjobb minőségű füge Törökországból kerül az európai piacokra. A fügefa friss termése lehet zöld, sárga, rózsaszín, piros, lila, bordó, barna vagy fekete, a gyü­mölcshús színe a fehértől az ibolyaszínig változhat.

Éret­ten a füge egészen puha, s igen édes. Friss fügét viszony­lag ritkán árusítanak, sokkal elterjedtebb, ismertebb szárított változatban. A kereskedelemben kapható natúr füge napon szárított, vegyszermentes. A feldolgozott fügét szárítás után forrásban levő sós vízbe mártják, ismét meg­szárítják és összepréselik. A fügét forgalmazzák szirupban eltéve konzervként, dzsemnek elkészítve és pasztának fel­dolgozva is. A szárított, pörkölt és őrölt fügét helyenként pótkávéként is használják.

Milyen alkotóelemekből áll?

A füge könnyen emészthető, minthogy viszonylag magas a gyümölcscukor-tartalma. A gyógyászatban magas bal­lasztanyaga következtében szívesen alkalmazzák termé­szetes hashajtónak. A gömbölyded gyümölcsöknek magas a béta-karotin-, B1, B2-vitamin-, niacin- és biotintartalma, C-vitamin gyakorlatilag nincs benne. Van ugyanakkor többféle ásványi só, pl. kálium, kalcium, vas, cink és né­mi jód. Az ananászhoz és a papájához hasonlóan tartal­maz egy fehérjebontó enzimet, a ficint. A ficin az ana­nászban található bromelinhez, és a papájában levő papainhoz hasonlóan „húsaprítóként” hat, azaz elősegíti a húsban található fehérje lebontását.

Legfontosabb tudnivalók a fügéről dióhéjban

  • Az édes gyümölcsnek alacsony a cukor-vérsűrűségi indexe, ezért nem hizlal.
  • A füge tartalmaz a legnagyobb koncentrátumban bázikus anyagokat, ezért ideális savtalanító kúrához.
  • Szinte nincs még egy élelmiszer, amely ennyire alkalmas lenne a bélflóra álla­potának javítására, mint a füge.
  • Ez a gyümölcs magas ballasztanyagá­nak köszönhető.
  • Hasznos lehet vizesedéssel járó ciklikus hízás esetén, tekintettel arra, hogy ma­gas káliumtartalmánál fogva vízhajtó hatású.
  • A néphit szerint hatásos a baktériumok és bélférgek ellen, valamint rákmegelő­ző hatása is van.
  • Az éretlen füge tejsavat tartalmaz, ér­zékenyek esetében ez kiütést, viszke­tést válthat ki.
Egészségre gyakorolt hatása: A füge ideális energiaforrás a főétkezések között: elűzi a fá­radtságot, erősíti a koncentrá­ciós képességet, hangulatjavító hatású.

Egészségtani jelentősége

A füge magas cukortartalma (friss esetében 16%, szárí­tott fügénél 60%) folytán kiválóan alkalmas arra, hogy a főétkezések között kíméletesen, szervezetünket nem túl­terhelve egy kis energiához jussunk. Minthogy rövid ideig marad csak a gyomorban, könnyen emészthető. Magas ballasztanyag-tartalma jó szolgálatot tehet annak érdeké­ben, hogy mozgásba hozza az eltunyult beleket.

A bal­lasztanyagok a belekben megduzzadnak, s ezzel jelt ad­nak: itt az ideje, hogy cselekedjetek! A gyógyításban régóta ismert a füge ilyen emésztést segítő, enyhén has­hajtó hatása, amely fokozottan érvényes a szárított, majd vízben megáztatott fügére. A gyümölcsben található „szépségvitamin”, a B-vitaminok egyike, a biotin jó a haj­nak és a bőrnek, de segíti több anyagcsereenzim műkö­dését is.

A szabad gyököket semlegesítő béta-karotin a vassal és a cinkkel összhatásban erősíti az immunrend­szert. A semminél épphogy csak valamivel több jódmennyiség már serkenti a pajzsmirigyhormon képződését.

Egészséges élvezet

Vigyázat! A szárított füge külsején előfor­dulhat penészgomba bevonat. Ezek a gom­bák mérgező, májkárosító és karcinogén hatású aflatoxint termelnek. Mindazonáltal a szárított fügén látható fehér bevonat többnyire kristályosított szőlőcukor, amely növeli a gyümölcs édességtartalmát.

Fügés túrókrém

Hozzávalók (2 személyre)

4 érett füge, 1 kávéskanál marinírozott zöldbors, 1 evőkanál tej, 100 g zsír­szegény friss túró, só

Elkészítés

A fügét megmossuk, lecsepegtetjük, apró­ra vágjuk. A borsszemeket ugyancsak finomra vágjuk. A fügét, a borsot a tejjel együtt a túróhoz keverjük, kissé megsóz­zuk. Ha nem kapunk friss fügét, a 10 dkg szárított fügét 1/2 órára vízbe áztatjuk, majd amikor megpuhult, apróra vágjuk. A pikáns túrókrém igen jól illik friss, teljes őrlésű kenyérhez.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.