Élelmiszerek

Cikória származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Nem igaz, hogy minden saláta egyforma. A cikóriafélék mindegyiket lekörözik keserű­anyag-tartalmukkal. A cikória, amelynek télen van igazán szezonja, nemcsak örömet okoz ezzel a tulajdonságával, de még jó alakot is csinál.

Sokoldalúsága miatt nem sok zöldség­féle veheti fel vele a versenyt. Fogyasztható ugyanis nyersen fűszeres dresszinggel, de elkészíthetjük párolva, főzve vagy csőben sütve: egészséges hatóanyagai nemcsak a májat, az epét és a bélrendszert örvendeztetik meg, de a személymérleget is.

Honnan származik a cikória?

A cikóriafélék a fészkesvirágzatúak közé tartoznak. A ci­kória, az endívia és a radicchio ősanyja a vadon termő kék mezei katáng. Hosszú-hosszú idő alatt ebből fejlődtek ki az egymástól olyannyira különböző kultúrnövények. Ezek között megkülönböztetjük a gyökércikóriákat és a saláta­cikóriákat.

A cikóriasaláta egyébként a véletlen termé­ke, a cikóriagyökér hosszúkás leveles hajtására a 19. szá­zad közepén egy brüsszeli kertész, Brézier lett figyelmes: a betakarítás után az elraktározott cikóriagyökerek kihaj­tottak, és ízletes, ropogós hajtást hoztak. Azóta két sza­kaszban, speciális pincékben vagy elsötétített hajtató helyiségekben termesztik a brüsszeli endíviának, brüsszeli salátának vagy cikóriasalátának is nevezett növényt: az első fázisban megtermelik a hajtatórépát, a másodikban pedig kezdődik a hajtás, azaz a cikóriasaláta előállítása.

Milyen alkotóelemekből áll?

Elég egy pillantást vetnünk a tápanyagtáblázatra, s az már sok mindent elárul. 100 grammban mindössze 16 kilokalóriát tartalmaz, mivel a leveles salátafélékhez ha­sonlóan igen kevés benne a szénhidrát és a fehérje, zsír csak nyomokban fordul elő benne. Ami viszont fontos és számottevő, az a ballasztanyag, s természetesen az ásvá­nyi anyagok széles skálája: kálium, kalcium, magnézium és foszfor), s nemkülönben a nyomelemek (vas, cink, réz, mangán és szelén).

A vitaminok közül található benne béta-karotin, niacin, folsav, B1, B2-, C-, E- és K-vitamin, s ott vannak még a kesernyés ízét adó másodlagos növényi anyagok. Ez utóbbiakból a cikóriasaláta bőséges mennyi­séggel rendelkezik.

Előnyös még, hogy alacsony a nitráttartalma, szinte valamennyi leveles salátaféle közül eb­ben van a legkevesebb. Összehasonlításképpen: a téli időszakban az üvegházban termesztett madárbegysaláta és fejes saláta nitráttartalma a cikóriasalátáénak a nyolc­szorosa.

Legfontosabb tudnivalók a cikóriáról dióhéjban

  • Az őszi betakarításkor a hatalmas tátikára hasonlító zöld leveleket ott­hagyják a földeken. Ezek magas keserűanyag-, azaz intibintartalmuk miatt ehetetlenek. Amit cikória saláta­ként ismerünk, az a gyökérből teljes sötétségben kibújó hajtás.
  • A cikóriasalátában található keserű­anyag nyugtató hatású, a népi gyógyá­szatban köhögéscsillapításra és altató­ként használják.
  • Hittük volna? A fehér erezetű, pirosas levelű radicchio a cikóriasaláta szabad földön termesztett, közeli rokona.
  • A többi leveles salátától eltérően a cikó­riasaláta a hűtőszekrény zöldségesreke­szében egy hétig eltartható.
  • A cikóriasaláta mellett számos leveles saláta van – fejes saláta, jégsaláta, tölgyfasaláta, amely fontos szereplője a konyhaművészetnek.

A cikória egészségtani jelentősége

Kalóriaszegény, nyersen fogyasztott ételként a cikóriasa­láta bőséges mennyiségű ballasztanyaggal látja el szer­vezetünket, ezzel erőteljesebb munkára serkenti a bélműködést. Káliumtartalmánál fogva pozitívan befolyá­solja vízháztartásunkat, és enyhén vízhajtó hatású – ez jó a szívnek és a vesének.

A benne található ásványi anya­gok és vitaminok vérképző, immunerősítő és sejtvédő tu­lajdonságai mellett a keserű másodlagos növényi anyag is különleges figyelmet érdemel. Ez a növény tejsavtartal­mában található, mégpedig nagy koncentrációban. E két terpén, a lactucin és a lactucopikrin az egész szervezetre nyugtató hatású, és nyugodt alvást biztosít. További ha­tása, hogy több epefolyadék termelésére serkenti a májat, ami elősegíti a zsírok jobb lebontását, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenését, és kedvező bélflórát teremt.

A cikóriasalátát semmiképpen ne azután mossuk meg, hogy apróra vágtuk, mert úgy az értékes keserűanyag- és vitamintartalom jelentős része kárba vész.

Cikória gyümölcssalátával

Hozzávalók (2 személyre)

2 fej cikóriasaláta, 1/2 1/2 banán és mangó, 5 dkg ananász, 10 szem mag nélküli szőlő, 2-2 evőkanál majonéz és tejföl, l-l evőkanál citrom-és narancslé, 1/2 evőkanál currypor, 1/2  apróra vágott chilipaprika, 1 evőkanál finomra vágott pisztácia, 1 evőkanál korianderzöld.

Elkészítés

A cikóriát megtisztítjuk, megmossuk, le­csöpögtetjük. A banánt meghámozzuk. A mangót meghámozzuk, a gyümölcshúst lefejtjük a magról, a banánnal együtt koc­kákra vágjuk. A szőlőszemeket megmos­suk, félbevágjuk. Salátástálban összeke­verjük a majonézt, a tejfölt, a citrom- és narancslevet a curryvel és a chilivel, majd hozzákeverjük a gyümölcsöket. A cikóriát a gyümölcssalátával, a pisztáciával és a rászórt korianderzölddel tálaljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.