Fájdalom enyhítése

Izom- és ínfájdalom tünetei, természetes kezelése

A fibromialgia vagy fibrozitisz a test lágy szöveteinek vagy rostjainak, különösen az izmoknak és az inak­nak a fájdalmas gyulladása. Idetar­tozik az íngyulladás, az ínhüvely­gyulladás, az ismétlődő megerőlte­tés okozta sérülés, a „befagyott váll”, a „teniszkönyök” és a „háziasszony­térd”, bár az utóbbi három esetet általában az ízületet védő, annak mozgását segítő nyáktömlő gyulla­dása okozza. Ezek a gyulladásos be­tegségek mindig fájdalmasak, és korlátozzák a mozgásképességet, de általában gyógyíthatók.

Reflexológia

A talp masszírozásával a szklerózis multiplex sok tünetét enyhíthetjük, beleértve a hólyag- és bélfájdalmat, a gyengeséget, a fáradékonyságot, a depressziót és a nemi jellegű problémákat. Az itt bemutatott reflexpontot masszírozva pél­dául a hólyagfájdalmát csillapíthatjuk.

Hidroterápia és testmozgás

Lehetőleg kíméljük a fájó végta­got, és rendszeresen tegyünk rá jeges pakolást (a legegyszerűbb megoldás egy zacskó fagyasztott zöldborsó). A pakolást minden öt percben háromszor tegyük fel és vegyük le. Ha a fájdalom enyhülni kezd, folytassuk vál­tott meleg és hideg borogatás­sal, és kezdjünk nagyon enyhe testmozgásba, hogy az ízületet mozgásban tartsuk. Ebben a sza­kaszban használhatunk rugalmas vagy neoprén kötést.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Teljes értékű diétával (sok gyü­mölccsel és zöldséggel, elsősorban zellerrel) elősegíthetjük a gyógyu­lást. Táplálkozáskiegészítőként sok hasznos tápanyag segít, különösen az esszenciális zsírsavak, az A-, a C-és az E-vitamin, a B-vitamin-komp­lex, az ásványi anyagok közül a magnézium és a kalcium, valamint a bromelin és a papáin (papayából kivont) enzimek. Kerüljük a teát, kávét, az alkoholtartalmú italokat, a cukrot és a savas gyümölcsöket.

Gyógynövény-terápia

Rendszeresen igyunk macskagyö­kérből, vidrafűből, kanadai arany­gyökérből, fűzből és kankalinból készített gyógyteát a gyógyulás ér­dekében, valamint kamillát és kom­lót vagy golgotavirágot éjszakára az ellazulás és az alvás megkönnyíté­sére. Nagyon hatásosak lehetnek a gyógynövénypakolások is: különö­sen a fekete nadálytő, a fehér mály­va, a vörös szilfa és/vagy a lenmag.

Homeopátia

Heveny gyulladásra szedjünk két­óránként hegyi árnikát vagy háziméhet C6; visszatérő rohamok esetén mérges szömörcét vagy fehér földi tököt, mindet C6 hígításban naponta kétszer, két hétig. Ha a gyulladás makacsul megmarad, jobb, ha szakemberhez fordulunk.

Masszázs és aromaterápia

Gyúrjuk a fájó területet levendula, szantálfa, boróka, eukaliptusz, kakukkfű és/vagy rozmaring illóolajá­val (tegyünk öt cseppet egy kevés vi­vőolajba). Beleülhetünk egy kád for­ró fürdőbe is, tegyünk bele tíz csepp rozmaring- és/vagy fenyőolajat.

Akupresszúra

A „befagyott váll” fájdalmának enyhíté­sére nyomjuk a felkarcsont egyik végén levő pontot.

Felkarcsont nyomása

Erőteljesen és alkalmanként legalább három percig tartsuk fenn a nyomást. A váll közepénél levő pont nyomása ugyancsak hatékony.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.