Gyermekbetegségek

Ételallergia okai gyermekeknél, milyen tüneteket okoz?

Gyakran összetévesztik az ételintoleranci­ával vagy hiperérzékenységgel. Az étel­allergia közvetlenül az étel lenyelése után jelentkezik, egy sor szélsőséges tünettel.

Okai

Az ételek olyan molekulákat is tartalmaznak, amelyek különleges esetekben a genetikailag arra hajlamos egyénekben az immunrendszer reakcióját indítják be, és különleges antitesteket termelnek. Ezeket a molekulákat allergéneknek hívják, és a beleken keresztül felszívódnak, bekerülnek a vérkeringésbe, ahol az immunsejteket stimulálják, azok pedig antitesteket ter­melnek, és hisztamint szabadítanak fel. Ez a két folyamat okozza az allergiás reakció seregnyi – olykor életveszélyes – tünetét.

Ételallergia és intolerancia

Az emberek többségére nem jellemző, ez a típusú allergia az immuntolerancia mű­ködésének hiányából alakul ki, ami normális körülmények között megakadályozza, hogy a test a bevitt ételek alkotóanyagaira reagáljon. A genetikai örökségen kívül (ha az anya és az apa is allergiás, valószínűleg a gyerek is az lesz) a szoptatás hiánya is okozhatja az ételallergénekre való érzékeny­séget. Az első hónapokban tehát a bél- és gyomorrendszer még nem érte el a kellő fejlettséget, és a vérkeringésbe juttathatja az esetlegesen allergizáló molekulákat.

Tünetek

Az ételallergiás reakció számos tünetet idéz elő, amely különféle szerveket érinthet: a bőr, ekcéma, csalánkiütés, gége ödéma, száj- és nyelvödéma, a gyomort és bélrendszert érintő reakció: hányás, hányinger, hasfájás, a légzőrendszert érintő tünetek légzési nehézség (asztma). Időnként, nagyon ritkán előfordulhatnak életveszélyes reakciók is, amelyek gyors be­avatkozást kívánnak (anafilaktikus sokk). A tünetek akkor is megjelennek, ha csak kis mennyiségű ételt eszik abból, amelyben allergének vannak.

Az ételallergiák nagy részéért a következő anyagok a felelősek: amerikai mogyoró, déligyümölcsök, gabonafélék, csokoládé, a tenger gyümölcsei, eper, búza, tehéntej, szója, mogyoró, hal, paradicsom, tojás. Az esetenként végzetes anafilaktikus re­akciók 80%-áért a mogyoró és az amerikai mogyoró a felelős.

Az ételallergiákkal együtt járhat más típusú allergia: légzési allergia. Léteznek kereszt reakciók az ételallergia és a belélegzett allergének között. Például aki allergiás a madártollra, annál előfordulhat hirtelen allergiás reakció a tojásra; aki allergiás a pá­zsitfű virágára, allergiás lehet az amerikai mogyoróra és a paradicsomra. Ez azért van, mert néhány allergén (toll, pollen) hasonló vagy ugyanolyan, mint amilyen az ételekben található.

Diagnózis

Az egész család részletes anamnézisére van szükség, elsősorban a gyermekre vonatkozó adatokra. Külön­féle laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, és kizárják minden más megbetegedés lehetőségét. A vizsgálatok között szerepel néhány vérvizsgálat, valamint bőrteszt.

Ennek során a bőrt érintkezésbe hozzák különféle ételekkel, s ebből megismerik, hogy milyen mértékben és mire allergiás a gyerek. Pozitív eredmény esetén mindig el kell vé­gezni – mintegy megerősítésképpen – egy ételtesztet. Ez abból áll, hogy szigorú orvosi felügyelet alatt, kórházi körülmények között, nagy mennyiségben adnak a gyermeknek abból az ételből, amire gyanakodnak, s ha allergiás reakciót vált ki, bizonyítva van az ételallergia.

Terápia

Általában azon alapul, hogy megtanítjuk a gyermeknek, milyen ételt ehet, és mit kell kerülnie. Ugyanakkor a reakció súlyossága szerint alávethetjük az érzé­kenység elleni speciális terápiának, illetve gyógyszeres megelőzésnek is. Mindenképpen gyógyszerre van szükség, ha véletlenül evett nem megfelelő ételt. Az antihisztaminok segítenek csökkenteni a tünetek mértékét, az anafilaxiás sokk esetén adrenalin injekciót adnak (ezt a gyerekorvossal előre egyeztetni kell), amíg az orvosi segítség megérkezik.

Javaslatok

Melegítsük meg az ételt, mielőtt odaadjuk. A hő a fehérjét átalakítja, és csökkenti az antigének számát.

Homeopátia

Az antihisztamin hatású gyógyszerek a következők: Histamínum 9CH, ami az allergiás reakció következtében felszabadult hisztaminok mennyiségét csökkenti és a tüneteket enyhíti. Apis mellifica 9CH csalánkiütés esetén hideg vizes borogatással. Unica urens 5CH csalánkiütés esetén, meleg vizes borogatással.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.