Orvosi tanácsok

Mik a vesekövesség tünetei? Hogyan előzhető meg?

Vese- és uréter kövességről, minden amit tudni kell

Kutatási eredmények! A húgyúti kövesség népegészségügyi jelentőségét az adja, hogy a mérsé­kelt égöv alatt a lakosság 1-2%-a élete folyamán átéli a kőürítés okozta he­veny vesekólikát, mely a legnagyobb fájdalmak egyike. A betegség előfor­dulási gyakorisága 0,3%, csaknem népbetegség.

Milyen életkorban jelentkezhet a vesekő?

Igen gyakran fiatal, pro­duktív életkorban jelentkezik, ennek következménye a sok táppénzes nap, termeléskiesés. A vesekövek kialakulásában valószínűleg szerepet játszanak a táplálkozási szokások, hiszen időnként egyes területeken vagy családok­ban megfigyelhető a megbetegedés halmozott előfordulása. Az öröklő­désnek is jelentősége lehet.

A kövek keletkezését akkor tudjuk legegyszerűbben megmagyarázni, ha valamilyen anatómiai rendellenesség áll fenn, azaz a vizeletpasszázs zavart szenved. A kőképződés komplex folyamat, a szervezet endogén környezete mellett szerepet játszik a táplálék- és folya­dékfelvétel mennyisége és minősége, a vizelet időnkénti túltelítődése, a kőmagképződés folyamata, és a keletkezett kőmagok üregrendszeri reten­ciója vagy fixációja. Néha több résztényező együttes hatása eredményezi, hogy a szervezetben kő keletkezik.

Vesekő kialakulása

A vesekövek általában a kehelyvégek papilláin (nyúlványain) keletkez­nek, s szerencsés esetben az 1-2 mm nagyságú kristályok spontán, észre­vétlenül, esetleg microhaematuriát okozva távoznak. Ezek a kicsiny kő-kezdemények gyakran megtapadnak a kehelyvégek papilláin, s semmilyen tünetet sem okoznak. A teljes üregrendszert kitöltő korallkövekre szin­tén az jellemző, hogy panaszokat nem okoznak, kétoldali megjelenésük esetén a beteg akár uraemiás állapotba is kerülhet. A kövek nagy részére azonban az jellemző, hogy a vizeletáramlás irányával együtt vándorolnak, s tulajdonképp ezek a mozgó kövecskék okozzák a vesekólikát. A vesekólika gyakran kiadós testmozgás, sok folyadék fogyasztása után jelentkezik.

Mik a vesekövesség tünetei?

A vesék területéről kiinduló, előre az alhasba, herébe, szeméremajkakba sugárzó fájdalom néha csak a legerősebb fájdalomcsillapító injekciókkal szüntethető meg. A kő vándorlása során sérti a rendkívül finom nyálkahártyát, s ez különböző mér­tékű vérvizelést eredményez.

A vese és az uréter beidegzésének anatómiai ismere­teivel magyarázható a görcsökkel együtt jelentkező hányinger, hányás, néha ileus-szerű állapot. Ha a kő lejutott a hólyagba, a beteg fájdalmai azonnal megszűnnek, s ilyenkor esély van arra, hogy a húgycsövön át távozzon. Minden vesekólikát komolyan kell venni, még azokat is, amelyek spontán elmúlnak, mert ha egy kő tartósan vizeletretenciót okoz, az a vesét teljesen tönkreteheti.

Fontos a folyamatos odafigyelés!

Néha az évtizedekkel előbb lezajlott spontán megszűnő vesekólikák után zsákvese kialakulása kórismézhető. Ha ez befertőződik, gennyvese alakul ki, s a veseeltávolítás nem kerülhető el.

Jegyezzük meg! A vesekövek kialakulásának megelőzése azért is nehéz és összetett feladat, mert a gyakorlatban 8-10 vegyület szerepel kőképzőként, így nem lehet meghatározni azokat az ételeket vagy italokat, amelyek kihagyásával el lehet kerülni a kőképződést.

Általánosságban inkább csak azt lehet mondani, hogy könnyű, vegyes ét­rend, bő folyadékfelvétel esetén kisebb a valószínűsége a kőmagok kialakulásának. Különösen a bő folyadékfelvételt kell hangsúlyozni azon egyszerű ok miatt, mert nagyobb mennyiségű vizelet esetén kisebb esély van telített oldat létrejöttéhez. Igen fontos, hogy az esetleges húgyúti infekciókat kezeljük, megszüntessük, mert ez is a nukleáció lehetőségét csökkenti.

Hogyan szűrhető a vesekő betegség?

Ma Magyarországon a köves betegek felkutatása céljából szűrővizsgála­tokat nem végeznek. Más ok miatt végzett laboratóriumi vagy radioló­giai vizsgálatok elősegíthetik a vese- és uréterkövek korai felismerését. Az ismételten jelentkező microhaematuriák hátterében gyakran állnak papillakövek. A különböző céllal végzett UH-vizsgálatokon a kisebb-na­gyobb, esetleg koralliformis kövek fennakadhatnak. Alapvető azt hangsú­lyozni, hogy minden vesekólikát urológiai kivizsgálásnak kell követnie. Az első vesekólikák idején általában még kis kövekről van szó, amelyek akár konzervatív eszközökkel is kezelhetőek. Ha egy betegnél követ mutattak ki, mindenképp az állapot megszüntetésére kell törekedni.

Fontos a sok folyadékbevitel!

Kisebb, szerencsés pozícióban levő kövek esetében a folyamatosan adott görcsoldók, a bő folyadékbevitel, az alsó húgyutak alfa-receptoraira ható készítmények elősegítik a spontán távozást. Ha a görcsök nem szüntet­hetők vagy a beteg lázas, hidegrázása van, esetleg valamelyik veséje elzá­ródott, akut urológiai beavatkozásra van szükség. Ezek skálája rendkívül széles, az uréterkatéter felvezetésétől egészen a nephrectomiáig (veseeltá­volításig) tart.

Jegyezzük meg! Ha a beteg kövét spontán kivizelte vagy műtétileg eltávolí­tották, kőanalízist kell végezni. A kőalkotórészek ismeretében az általános megelőzést elősegítő javaslatokon kívül más terápiás lehetőségek is szóba jönnek. Kalciumoxalát kövek esetén a kalcium- és oxalátbevitelt kell csök­kenteni.

Sportoljunk többet a megelőzés érdekében!

Bő folyadékfelvétel, kiadós testmozgás a prevenció szempont­jából jön szóba. Struvit és karbonát-apatit kövek esetén a fertőzés meg­szüntetése és a vizelet savanyítása a legfontosabb. Húgysavkövek esetén a szérum-húgysavszintet Milurittal lehet csökkenteni, a vizelet lúgosítása nemcsak a megelőzésre, hanem az ilyen kövek oldására is jó. A köves be­tegekről általában azt mondhatjuk, hogy az első kő kialakulása előtt alig tehetünk valamit, viszont ha már egyszer valaki kövesség miatt a látóte­rünkbe került, akkor az gondozást igényel. A hatásos gondozói munkát elősegíti, hogy ugyanannál a betegnél általában csak egyfajta kő szokott előfordulni.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.