Koleszterin szívinfarktus

Fogyasztható és nem fogyasztható ételek – Lehet hogy ildomos lenne ha a kalóriákat számolni?

Ne szóljuk meg akik számolják a kalóriákat, inkább kövessük a példájukat!

Az emberek jó része nem hajlik arra, hogy számolja a kalóriá­kat, bár hangsúlyozzuk, hogy erre jó lenne megtanítani, ösztö­nözni őket. Egy bécsi anyagcsere-klinikán tett tanulmányút alapján összeállítottunk egy olyan diétát, amelyben nem kell kalóriát számolni, és nemcsak az elhízás, hanem a ma­gas vérzsírszint ellen is eredményes lehet.

Az ételek különbö­ző zsírsav-, koleszterin-, szénhidrát-, fehérje- és rosttartalmát figyelembe véve az élelmi anyagokat a kúra idejére fogyaszt­ható és nem fogyasztható, ajánlott és nem ajánlott csopor­tokra osztottuk. A fogyasztható oldalra néhány kivételtől elte­kintve, mennyiségi korlátozás nélkül a telített zsírokban, ko­leszterinben, cukrokban, szénhidrátokban, kis kalóriatartal­mú, és telítetlen zsírokban, rostanyagokban, káliumban vi­szonylag gazdag élelmi anyagok kerültek. Számításaink alap­ján tudjuk, hogy a liberális diéta során a fogyókúrázók kb. ma­ximálisan napi 120 g szénhidrátot, 1200-1400 összkalóriát és kevesebb, mint 300 mg koleszterint fogyasztanak.

Búzakorpa
Búzakorpa
Jegyezzük meg! A diétához valamilyen étvágycsökkentő búzakorpa, zabkorpa vagy az az osztályunkon használt vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított 7 és 17 nevű rostkoncentrátum, és napi legalább 2 liter energiamentes folyadék fogyasztása szükséges.

Ennek a diétának az összetétele végül is sokban hasonló a ké­sőbb ismertetendő amerikai diéta első fázisához, a step one fokozathoz, csak azzal ellentétben a nem kevés kalóriát tartal­mazó hizlaló kenyeret, tésztaféléket, rizst kivettük a fo­gyasztható ételek köréből. Hosszú távú fogyókúra étren­dünk a Függelékben található.

Zsír helyett próbáljuk máshogyan ízesíteni az ételeinket, valamint legyen megfelelő konyhaeszközünk!

A diéta kivitelezése során néhány ismert általános tanácsot is szem előtt kell tartani. Olyan konyhatechnikai eljárásokat kell használni, amelyek zsír hozzáadása nélkül is megfelelő ízt adnak az ételeknek, mint amilyenek az eredeti Teflon bevonatú, a grillsütő, a mikrohullámú sütő vagy az alufólia használata.

Mintaétrend

Az 1200 ill. 1500 kalória betartását sok ezer be­tegen sikeresen alkalmazták. A  hosszú tá­vú lipidcsökkentő fogyókúra étrendünkből látható, hogy minden tápanyagcsoportban vannak fogyasztható ételek, így tehát nem kell teljes tilalmi listára tenni egyik élelmi csoportot sem, azonban minden csoporton belül válogatni kell, hiszen nem mindegy, hogy valaki a tejtermékekből joghurtot, kefirt, sovány túrót, vagy ellenkezőleg tejfölt, tejszínt vagy zsíros sajt­féléket fogyaszt.

Folyadékbevitel: ne feledkezzünk meg róla.
Folyadékbevitel: ne feledkezzünk meg róla.

Folyadékfogyasztás – Mindig , minden esetben fontos a folyadék bevitel!

Jegyezzük meg! A hosszú távú diétában nagyon lényeges a folyadékfogyasz­tás.

Nem köztudott, hogy a fogyókúra alatt a folyadékfogyasz­tást nem csökkenteni, hanem növelni kell, hogy elkerüljük a kiszáradást, pótoljuk az ételek 60-80%-os folyadéktartalmát, ami a kalóriamegvonás következtében kevesebb folyadék be­jutását jelenti, és hogy a vesén keresztül mód legyen a lebom­ló anyagcsere-termékek eltávolítására.

Egyre divatosabb a palackozott víz!

Sokszor tapasztaljuk a fogyókúra során, hogy a testsúlycsökkenés elakadását a folya­dékfogyasztás helyreállításával, megemelésével át lehet törni. Kétségtelen tény, hogy csapvízből nehéz 2-2,5 litert meginni, ráadásul akkor, amikor az illetők a nap jó részében nem is szomjasak, hiszen korábban sem fogyasztottak víz formájában ennyi folyadékot.

Ezért a csapvíz mellett fogyasztható a szén­dioxiddal, ásványi anyagokkal dúsított palackozott víz is, ami hűtött formában kellemes ízű. Az ilyen típusú ásványvizek ma már a társasági élet részévé is váltak az egészséges táplálkozás jelképeként. Osztályunkon eredményesen alkalmazunk ilyen célra különböző, kis koffeintartalmú teákat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.