Magasvérnyomás kezelése

Hogyan és miért változik a vérnyomás az érpálya egyes szakaszaiban?

A vérnyomás fokozatosan csökken az érpályában a bal szívféltől a jobb szívfélig. A csökkenés mértékét az érpálya egyes szakaszainak az ellenállása (R) és a rajtuk időegység alatt átáramló vérmennyiség (Q) határozza meg.

A szívből kiinduló artériák egyre kisebb ágakra ágazódnak el egészen a legkisebb erekig, a kapillárisokig. A kapillárisok után pedig egyre tágabb erekbe szedődnek össze, mígnem két fő gyűjtőér (vena cava inferior és superíor) torkollik a jobb pitvarba, illetve négy tüdővéna (w. pulmonales dextrae és sinistraé) a bal pitvarba. Az érpályában tehát változik az érátmérő, ami a véráramlással szembeni ellenállás egyik meghatározó tényezője.

Artériák – arteriolák – kapillárisok – vénák a vérnyomás értéke az érpálya egyes szakaszaiban, változik az érfal szerkezete is. Élettani szempontból az endothelium, a simaizom, az elasztikus rostok és a collagen rostok aránya lényeges az érfal felépítésében. Az érfal fontosabb alkotó elemeinek aránya az egyes érszakaszokban

Az endothelsejtek szelektív átjárhatósága biztosítja az anyagkicseré­lődést; emellett szerepük van a lamináris véráramlás fenntartásában, a véral­vadás gátlásában és bizonyos vazoaktív anyagok ter­melésében is. A simaizomsejtek az érátmérő aktív változtatását-, a kötőszöveti rostok pedig az érfal tágulékonyságát biztosítják.

Mekkora vérnyomást bírnak ki a hajszálerek?

A hajszálerek artériás végén a vérnyomás értéke átlagosan 30 Hgmm. Egészséges emberben a kapillárisfal ennél lényegesen nagyobb nyomást is kibír.

Három tényező játszik meghatározó szerepet a kapillárisfal mechani­kai védelmében:

  • az arteriolák,
  • a kapillárisok átmérője és
  • az interstíciális mátrix.

Az artériákban mérhető 120 Hgmm körüli vérnyomás az arteriolákban 30 Hgmm-re csökken. Nyugalomban ekkora vérnyomás elegendő a vér­áramlás fenntartására a kapillárisokban, s ez a nyomás biztosítja a filtrációt is. Izommunkában a kapillárisokban is emelkedik a vérnyomás mintegy 40-50 Hgmm-ig.

A Laplace-törvény értelmében az érfal feszülése egyene­sen arányos az ér sugarával. Az táblázat bemutatja néhány érszakasz falfeszülését.

ÉrszakaszKözépnyomás (Hgmm)Sugár (m)Falfeszülés (N/m)
Aorta1000,015199,9
Nagy artéria950,01126,6
Kapilláris250,00000350,011
Nagy véna100,0113,3

Az önkényesen kiragadott példákból is kitűnik, hogy a kapillárisok falfeszülése igen alacsony. Hogyha a vérnyomás elérné az 50 Hgmm-t a kapillárisokban, akkor a falfeszülés nagysága 0,02 N/m lenne, 100 Hgmm-es kapilláris nyomás esetén pedig 0,04 N/m.

Könnyen meggyőződhetünk a kapillárisfal nyomással szembeni el­lenállóképességéről (fragilitásáról) egy egyszerű vizsgálattal. Szorítsuk le a felkart a vérnyomásmérő mandzsettájával úgy, hogy a szisztolés nyomás­nál kisebb, de a diasztolés nyomásnál nagyobb nyomásra pumpáljuk fel. Ilyenkor a radiális pulzust még jól tapinthatjuk.

Hagyjuk nyomás alatt a felkart 5 percig. Ezután megszüntetjük a nyomást (kiengedjük a levegőt a mandzsettából), s megfigyeljük, hogy vannak-e pontszerű bevérzések (petechiak) az alkar bőrén. 2-3/cm2-nél több bevérzés kóros elváltozásra utal (Rumpel-Leede-tünet).

A következő esetekben ad pozitív eredményt a vizsgálat:

  • C-vitamin hiány (skorbut)
  • thrombopenia
  • toxikus reakció
  • allergiás reakció
  • angiopathia diabetica
  • öröklött kapillárisfal-gyengeség

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.