Masszázs

Hogyan vizsgáljuk a mellünket? Mellmasszázs tanácsok.

A keblet csak nagyon óvatosan, gyöngéden szabad masszírozni, körkörös mozdulatokkal.

Mell masszírozása

Ha tisztálkodás után bekrémezzük a mellünket és a dekoltázst, ugyanezzel a technikával végezzük el a bőrtápláló kezelést.

Minden nő szeretné, ha mutatós, feszes melle lenne. A túl nagy vagy a túl kicsi mellűek gyakran elégedetlenek megjelenésükkel. Ma már sokan fordulnak plasztikai sebészhez, hogy segítsen megszabadulni indokolatlan kisebbségi érzésüktől. Ugyanis egy nő vonzerejét nem a mellének mérete, hanem az egyénisége határozza meg.

Az emlők finom bőrét a dekoltázzsal együtt ápolni kell, hogy szép maradjon sokáig

Fontos: Azonban van ennél fontosabb feladat is: a mell havonta elvégzendő rendszeres önvizsgálata, amely minden nőnek érdeke!

Az emlő önvizsgálata

Mell önvizsgálata

Az önvizsgálatot rendszeresen, minden hónapban el kell végezni, a menstruáció után, amikor az emlő a legpuhább és legkevésbé érzékeny. A menopauza után is havonta egyszer, azonos időpontban.

  1. Levetkőzve álljon a tükör elé, két karját lógassa le, és megvilágításban figyelje meg, hogy lát-e elváltozást emlői környékén: alakváltozás, duzzanat, narancshéjszerű bőrráncosodás, behúzódás valamelyik emlőbimbón.
  2. Emelje fel mindkét karját, és miközben egyik oldala felől a másik irányába fordul, folytassa melleinek megszemlélését az 1. pont szerint.
  3. Vegye melleit egymás után két tenyere közé, és vízszintes, majd függőleges csúsztatott mozgással tapintsa át őket, hogy nem tapasztal-e csomósodási..
  4. Ellentétes oldali kezével tapintsa körbe mellbimbóit a bimbóudvaron belül, majd enyhén préselje össze őket, figyelve, hogy nem szivárog-e savós vagy véres váladék belőlük.
  5. Fekvő helyzetben folytassa az önvizsgálatot. Feküdjön hanyatt, feje alá helyezzen kispárnát, vizsgálandó melle felőli lapockája alá pedig összehajtogatott törülközőt, hogy melle kiemelkedjen. A vizsgálatot a bal mellének és környékének körbetapintásával kezdje.
  6. Finom, simogató-nyomó mozdulatokkal tapintsa át bal emlőjét jobb kézzel, összezárt ujjakkal (nem ujjheggyel!). Kívülről és alulról indulva a keze körkörös mozdulatokkal haladjon körbe a mellén, egyre közelítve az emlőbimbóhoz. Az áttapintást el kell végezni úgy is, hogy bal karja a törzse mellett nyugszik, és úgy is, hogy a feje alatt. A jobb mellét is hasonlóképpen vizsgálja át.
  7. Csomót keresve hasonlóképpen tapintsa át mindkét hónalját. A vizsgálandó oldalon a karja legyen a feje alatt.
  8. Tapintsa körbe mindkét oldalon a kulcscsont feletti árkot. A vizsgálandó oldal felőli karját fektesse a törzse mellé.

Orvosi mell vizsgálat

Amennyiben gondjai lennének az önvizsgálattal, vagy szűrővizsgálaton szeretne részt venni, keresse fel a területileg illetékes nőgyógyászati vagy onkológiai szakrendelést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.