Masszázs fajták

A lábfej és a lábszár átmozgatása, masszírozása

Sokszor későn derül ki, hogy milyen fontos lett volna a láb „karbantartása”. A panaszok – többek között a feszessé vált izmok miatti fájdalom és fáradtságérzés, visszerek, ödémásodás, íngyulladások, gombásodás – illóolajos masszázzsal szerencsére hatékonyan enyhíthetők.

A vádli nyújtása

  1. Kérjük meg a kezelt személyt, hogy kissé csússzon lejjebb a masszázs­asztalon úgy, hogy a lábfeje lelógjon. Óvatosan feszítsük vissza az egyik talpát. Ennek hatására megnyúlik a kétfejű lábikraizom, s oldódik a vádliban lévő feszültség. Ismételjük meg a másik lábbal is.
  2. Hajlítsuk be a lábat térdnél, azután gyakoroljunk nyomást a talpra, hogy megnyúljanak a lábszárban lévő erős tartóizmok. Ismételjük meg a másik oldalon is. Ez a nyújtógyakorlat segít megőrizni az izmok rugalmasságát.

Adagolás

Illóolajok alkalmazásakor – akár egy-, akár többféléről van szó -legfeljebb tíz cseppet oldjunk fel húsz-harminc ml hordozóolajban.

A lábszár és a lábfej feszülése

A masszázst mindig a szív irányá­ban végezzük, hogy serkentsük a vér visszaáramlását. Használjuk a közismerten fájdalomcsillapító hatású feketebors-, kamilla-, gyömbér-, kakukkfű-, levendula-, rozmaring- és majoránna-illóola­jokat. Készítsünk masszázskeveré­ket, vagy tegyünk pár cseppet a fürdővízbe.

Nyiroködéma

A nyirokerek elzáródása miatt megduzzad a láb, a boka és a lábszár. A nyirokkeringést ciprus- és boróka-illóolajjal ser­kenthetjük, míg a grépfrút, a zöld­citrom, a narancs, a borsmenta és a rozmaring csökkenti a duzzana­tot. Emellett alkalmazhatunk nyi­rokmasszázst és hideg, illóolajos borogatást is.

Az Achilles-ín gyulladása

Az Achilles-ín fájdalmas gyulladá­sát túlerőltetés (például hosszan tartó gyaloglás), de akár lúdtalp is okozhatja. Amikor akut állapotban van, tegyünk rá jeget vagy hideg borogatást, hogy csökkenjen a duzzanat, majd masszírozzuk meg a fájós területet kamilla -és levendula-illóolajjal.

Az Achilles-ínt érintő sportsérülések

A kötött, fájdalmas vagy gyulladt Achilles-ín gyakori panasz spor­tolóknál. A problémának számta­lan oka lehet: például a nem meg­felelő lábbeli, a rossz futástechnika, a nyújtás és bemelegítés hiánya, illetve ha valaki kemény talajon fut. Masszírozzuk meg a fájós területet, a vádlit és az Achilles-ínt – az utóbbi finom nyújtásáról semmi­képpen ne feledkezzünk el.

Tyúkszem és szemölcs

E két, sokak által banálisnak tekin­tett probléma esetenként nagyon fájdalmas lehet, főleg járás közben. Enyhíthetjük a panaszo­kat, ha körömvirág-, levendula­ vagy teafa-illóolajjal óvatosan megmasszírozzuk a tyúkszem, illetve szemölcs környékét.

Bütyök

A bütyköt – e rendkívül fájdalmas gyulladást a nagylábujj mellett -okozhatja a lábujjak ízületi gyulla­dása, illetve nem megfelelő cipő viselése. Ha nem akut a betegség, finoman masszírozzuk levendula-, majoránna- vagy borsmenta-illó­olajjal; a fájdalom enyhülni fog, a duzzanat csökken.

Lábgombásodás

Általában a lábujjak közötti bőr­terület fertőződik meg. A leghaté­konyabb gombaölő hatású olajok a mirha, a pacsuli és a teafa. Tegyünk az egyik fajtából néhány cseppet lábfürdőbe, vagy masszí­rozzuk közvetlenül az érintett területet. A ciprus-, a levendula-, valamint a rozmaring-illóolaj kiváló szagtalanító is egyben.

Visszér

A kialakult visszereket nem szabad masszírozni, néhány illóolaj alkal­mazásával azonban segíthetjük a gyógyulást. Szakemberek leggyak­rabban a ciprust, a borókát, a ge­rániumot, a citromot és a rozma­ringot ajánlják. Hordozóolajjal keverve használhatjuk őket köz­vetlenül a bőrön: ilyenkor legyünk nagyon óvatosak, s a visszeret alig érintve vigyük fel az olajokat. Adhatjuk ezeket fürdővízhez is.

Az Achilles-ín masszírozása

Achilles-ín masszírozása

  1. Tegyünk a combunkra törülközőt, és vegyük ölbe a hason fekvő kezelt személy térdben enyhén behajlított lábát. Hüvelyk- és mutatóujjunkkal masszírozzuk a vádlit a térdhajlattól a sarok felé haladva. Ismételjük meg ötször, majd finoman nyomjuk meg a sarkat a másik kezünkkel, s tartsuk így tíz másodpercig. Végezzük el a másik lábon is.
  2. A kezelt személy lába legyen a masszázságyon, ne lógjon le. A saroktól felfelé indulva, majd vissza, ujjaink­kal finoman masszírozzuk és mozgassuk ki az Achilles-ínt. Ismételjük többször, ahogy partnerünknek jólesik. Mindkét lábon alkalmazzuk a fogást, de csak addig ismé­teljük, amíg nem okozunk fájdalmat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.