Tanácsok az egészséges szívért

Szeretné hét évvel meghosszabbítani az életét? Eláruljuk, mi a módja!

Ha szeretnénk hét évvel meghosszabbítani az éle­tünket, akkor érdemes több időt szentelni énünk lelki oldalának. A kutatók az évek során több mint 1200 olyan vizsgálatot végeztek szerte a világban, amely kapcsolatot mutatott ki a spiritualitás és a hosszú élet között. Ha ügyelünk lelki egészségünk­re, azzal az életünket is meghosszabbíthatjuk.

Ez nem feltétlenül jelenti vallási szertartások látogatását; voltaképpen bármi megfelel, amitől lelkünk jobban érzi magát – például segíthetünk másokon, vagy támogathatunk olyan ügyet, amely­ben őszintén hiszünk.

Sokan kételkednek….

Noha az orvosok finoman szólva is kételked­nek az ima erejében, egyre több tudós ismeri fel a hit élettani előnyeit. Bebizonyosodott, hogy a vallási szertartásokon való részvétel enyhítheti a stresszt és javíthatja az általános közérzetet.

Kutatási eredmények! Egy amerikai tanulmány készítői megállapítot­ták, hogy a nyitott szívműtéten átesett páciensek között háromszor nagyobb volt a túlélési arány azoknál, akik erőt és megnyugvást találtak hitük­ben, mint azoknál, akiknek nem volt hitbeli meggyőződésük.

Azt pedig még a szkeptikusok is elismerik, hogy a hitnek igen erős placebohatása van. Persze az sem volna helyes, ha azt monda­nánk, hogy szívünk megmentése érdekében „meg kell térnünk”, és csatlakoznunk kell valami­lyen valláshoz.

De ha nem érdekelnek is a formális vallási szertartások, egyértelműen kedvező hatása van annak, ha olyan tevékenységekkel tápláljuk lelkün­ket, mint a jótékonyság, a természetben töltött idő vagy éppen a meditáció. Azok ugyanis, akik kitartóan foglalkoznak belső énjükkel, kisebb valószínűséggel fognak túl sokat inni, dohányozni, vagy lesznek magányosak.

Az ima ereje?

A betegekért vagy haldoklókért való imádkozás minden vallás hívei körében bevett gyakorlat. Ha valaki imádkozik saját magáért, vagy tudja, hogy mások imádkoznak érte, az segíthet abban, hogy könnyebben birkózzon meg az aggasztó dolgokkal és a szorongásokkal. Egyes kutatók szerint a pozi­tív gondolkodás vagy az imádság erősíti az immu­nitást és javítja a szervezet különböző rendszerei­nek működését.

Egy amerikai tanulmány készítői 150 olyan személyt vizsgáltak meg, akiken sürgősségi angioplasztikát (erős stresszt jelentő érműtétet) kellett végezni. Kiderült, hogy a nem kívánt követ­kezmények – szívelégtelenség, szívroham vagy halál – azoknál voltak a légritkábbak, akikért mások imádkoztak. Egy újabb kutatásnak nem sikerült reprodukálnia ezt az eredményt.

Fedezzük fel a lelket!

Talán nem tartjuk magunkat egyetlen (keresztény, zsidó, muzulmán vagy hindu) vallás hívének sem, talán magunk sem tudjuk, miben higgyünk. Ez nem is fontos, hiszen bármilyen is a világnézetünk, sokféle módon erősíthetjük spirituális oldalunkat. A legnyilvánvalóbb a vallásos szertartásokon való részvétel, ám sok más lehetőség is akad.

 • Meditáljunk! A meditáció enyhíti a szoron­gást és csökkenti a vérnyomást. A legtöbb vallás eszközként is használja arra, hogy a híveket köze­lebb juttassa egy magasabb szellemi erőhöz. A Brit Szívalapítvány szerint a transzcendentális meditá­ció bizonyítottan csökkenti a pulzust és a légzés­számot, s így mély relaxációhoz vezet. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a transzcendentális meditáció a vérnyomást is csökkenti.A legtöbben azt hiszik, meditálni csak mozdu­latlanul lehet, valójában azonban a mozgás közben végzett meditáció ugyanolyan hatásos. A mozgás ráadásul csökkenti a stresszhormonok szintjét is, és oxigénnel látja el a szervezetet. Napi sétánk köz­ben tehát szánjunk néhány percet arra, hogy kiürít­sük és megnyugtassuk elménket: egyszerűen össz­pontosítsunk a lépéseinkre, valamint a tüdőnkbe be- és onnan kiáramló levegő érzésére.
 • Segítsünk másokon! Ha segítséget nyújtunk egy jó ügyhöz – akár pénz adományozásával, akár önkéntes munkával -, azzal elmélyítjük az emberi­séghez fűződő kapcsolatunkat, és erősítjük azt az érzést, hogy életünknek valamilyen magasztosabb célja is van. Ha van rá időnk, segítsünk például az időseknek való ételszállításban, sétáltassunk kutyá­kat a helyi állatmenhelyen, vagy tanítsunk meg va­lakit arra, amihez értünk![brbr]Az is jó, ha időnként alaposan átnézzük a ru­határunkat és cipőkészletünket, az ágyneműket és a takarókat, s elviszünk belőlük néhányat a hajlék­talanokat segítő helyi szolgálathoz – esetleg né­hány konzervvel együtt.Jót teszünk önmagunknak azzal is, ha levelet írunk régi barátainknak, ha kedveskedünk mások­nak – például kinyitjuk az ajtót valakinek, aki ne­héz táskát cipel, vagy átengedjük a parkolóhelyet egy gyerekekkel érkező anyukának, vagy akár csak elismerő szavakkal illetjük családtagjaink, bará­taink vagy munkatársaink tevékenységét.
 • Sétáljunk! Kevesen lehetnek olyanok, akik a folyóparton üldögélve vagy egy hatalmas fákkal teli parkban sétálva ne éreznék maguk körül egy nagyobb erő jelenlétét, erejét és szépségét. Tudato­san törekedjünk arra, hogy naponta egyszer kimen­jünk a szabadba – vagy legalább üldögéljünk egy kicsit a kertben, egy fa alatt!
 • Mondjuk ki hangosan! Ha meditációs szavakat vagy kifejezéseket használunk, a hangos kimondás fokozhatja lelkünkre gyakorolt hatásu­kat.

Töltsük meg spirituális kamránkat!

A szent helyeken az idők kezdete óta használnak zenét, tömjént és gyertyákat arra, hogy megfelelő körül­ményeket teremtsenek a lélek számára. Hasonló fogásokat odahaza is nyugodtan alkalmazhatunk.

 • Gyertyák: semmi sem nyugtatja olyan hatékonyan a lelket, mint a villódzó gyertyaláng.
 • CD-k: a zene – legyen az hegedűverseny vagy ária, funky vagy népzene – megnyitja szívünket, módosítja az agyhullámokat, és kapcsolatot teremt szellemi énünkkel.
 • Jelképek vagy szobrok: sokak számára egy kereszt, egy Buddha-szobor vagy más vallási jelkép nagy hatású emlékeztető arra, hogy nincsenek egyedül.
 • Virágok, növények: az élő dolgok felidézik a természeti világ egyszerűségét és szépségét.
 • Tömjén: az égő tömjén füstje egykor az Istenhez felszálló imákat jelképezte; az illata is megnyugtató. Ha nem szeretjük a füstöt, használhatunk helyette illóolaj-párologtató mécsestartót.
 • Ha ügyelünk lelki egészségünkre, azzal az életünket is meghosszabbíthatjuk. Az Ave Mariát mondogató felnőtteket figyeltek meg, és úgy találták, hogy mindkettő percenként hatra-nyolcra csökkentette a légzésszámot (a nor­málérték percenként 16-20).
 • A kántálás emellett összehangolta a légzés és a szívverés ritmusát is, ami nyugtató hatású a köz­ponti idegrendszerre nézve, és jó közérzetet kelt. Érdekes módon nem sikerült hasonló hatást ki­mutatni, ha a szavakat nem mondták ki hangosan.
 • Élvezzük a jó dolgokat! Naponta egyszer például ébredés után, vacsora előtt vagy lefek­véskor – mondjunk magunkban köszönetet életünk jó dolgaiért és a környezetünkben élő nagyszerű emberekért! Ha kifejezzük hálánkat az olyan alap­vetőnek tűnő dolgokért is, mint az étel, az ottho­nunk vagy akár a munkánk, az pozitív emlékeztető lehet arra, mennyire szerencsések vagyunk. Ezzel egy időben küldjünk gondolatban jó­kívánságokat és pozitív energiákat másoknak is különösen azoknak, akikről tudjuk, hogy az adott pillanatban jól jönne nekik egy kis szerencse.
 • Fejezzük ki magunkat! Sokféle módon kerülhetünk érintkezésbe kreatív énünkkel. Naplót vezethetünk, megpróbálkozhatunk festéssel vagy fazekassággal, kertészkedhetünk, hímezhetünk, vagy éppen kitanulhatjuk a régi bútorok helyreállí­tásának fortélyait.

A kreativitás sokaknak segít spiritualitásuk fejlesztésében. Bármelyik módszert választjuk is, énünknek művészi eszközökkel való kifejezése nagyszerű módszer lelkünk megnyugtatására és ápolására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.