Élelmiszerek

Író és kefir származása, alkotóelemei, egészségügyi hatásai, Írós palacsinta salátatöltelékkel

Olyanok számára, akik nem szeretik a tejet, vagy enzimhiányban szenvednek, s ezért szervezetük nem tudja lebontani a tejcukrot, azaz a laktózt (ez nem tévesztendő össze a tejfehérje-allergiával), ez a két tejtermék könnyen emészthető alternatívát biztosít. Az író és a kefir könnyebben emészthető, mert a tejsavbaktériumok a tejcukor egy részét lebontják. S mindkettő mégis tartalmazza a tej több fontos összetevőjét: fehérjét, csont­erősítő kalciumot és az anyagcserét segítő B-vitaminokat.

Honnan származik az író és a kefír?

Az író valójában a vajkészítés folyékony mellékterméke. Napjainkban lefölözött vagy félig lefölözött tehéntejből ál­lítják elő, amelyhez tejsavbaktérium-kultúrát adnak. Az író különlegessége maximálisan 1%-os zsírtartalma, így ez valóban „light” termék. A kefir a Kaukázusból szárma­zik, elődje a kancatejből erjesztett kumisz.

A kefir készí­tési eljárásának módjában különbözik az egyéb savanyí­tott tejtermékektől: a tejsavbaktériumok mellett a tejhez erjesztő gombát is adnak.

Ezek a gombák szimbiózisban élnek a különböző tejsavbaktériumokkal és egyfajta élesz­tőgombával. A tejsavképződés mellett ezek a gombák al­koholos erjedési folyamatot is elindítanak. A tejcukor egy részéből az erjesztő gombák hatására tejsav képződik, más része alkohollá és szénsavvá alakul át. A kefir lehet kanalazható halmazállapotú, de iható folyékonyságú is. Sovány tejből is készíthető, íze valamivel kesernyésebb és pikánsabb, mint az íróé.

Milyen alkotóelemekből áll?

Az író és a kefir a tejjel azonos mennyiségű fehérjét tar­talmaz, viszont kevesebb szénhidrátot, és az író kevesebb zsírt. Mindkettőben bőségesen találunk ásványi anyago­kat: 1/2 liter elfogyasztásával napi kalciumszükségletünk kétharmadát fedezni tudjuk, emellett jelentős mennyi­ségű magnézium és cink található mindkettőben.

A B-vitamin-csoportból elsősorban B2- és B12-vitamint és pantoténsavat találunk benne, a kefir különösképpen gazdag vérképző B12-ben. Minthogy a kefirnek nagyobb a zsírtartalma, mint az írónak, több zsírban oldódó A-vita­mint is tartalmaz. Mindkettőben megtalálhatók az ízüket meghatározó tejsavbaktériumok. A kefir alkoholtartalma 0,1-0,6% között van.

Legfontosabb tudnivalók az íróról és a kefírről dióhéjban

  • Túlsúlyosak számára az író jól helyette­sítheti a jóval zsírosabb tejet. Az író egyetlen hátránya, hogy a tejnél keve­sebb zsírban oldódó vitamint, főképp kevesebb A-vitamint tartalmaz.
  • A kefirt csekély alkoholtartalma még egészségesebbé teszi.
  • Ha a kefirespohár teteje felpúpozódott, az nem annak a jele, hogy az áru rom­lott, ezt a szénsavképződés idézi elő.
  • A kefir erjesztőgombájának semmi köze sincs a káros bélgombákhoz, ezért azt gombás bélbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.
Egészségre gyakorolt hatása: A savanyított tejtermékek ápolják a bélflórát, ezzel erősítik immun­rendszerünket. Jelentős mérték­ben hozzájárulnak kalciumszük­ségletünk kielégítéséhez is.

Az író és a kefír gészségtani jelentősége

A kétféle enyhén savanykás tejtermék minőségét tekintve semmiben sem marad el a tej mögött. Az értékes állati fe­hérje elősegíti az emberi szervezet anyagainak felépítését, amelyhez nélkülözhetetlen az ezekben az élelmiszerek­ben megtalálható B2. A csontok szilárdságát a kalcium biztosítja.

Erre az ásványi anyagra a 35 év feletti nőknek még fokozottabban van szükségük a csontritkulás elke­rülése érdekében. A kefir és az író esetében szeren­csés, hogy a megmaradt kevés tejcukor elegendő a kal­cium teljes beépüléséhez.

Másrészt ez a tejcukor nem a gyomorban bomlik le, hanem a belekben, ahol a „jó” bak­tériumoknak szolgál táplálékul. A bennük található tej­savbaktériumok némelyike emésztetlenül a bélrendszerbe kerül, ahol integrálódik a bélflórába, és az ellenálló képes­séget növelő anyagokká alakul át, azon kívül szabályozza az emésztést, és némileg csökkenti a koleszterinszintet. Feltételezések szerint a kefir minimális alkoholtartalma azért egészséges, mert csökkenti a vérnyomást, és hozzá­járul ahhoz, hogy a vér jobban átjárja a szívet.

Egészséges élvezet

Felbontatlanul az író két hétig eláll a hűtő­szekrényben. Felbontás után egy héten be­lül el kell fogyasztani.

Írós palacsinta salátatöltelékkel

Hozzávalók (2 személyre)

6 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, késhegynyi sütőpor, 125 g író, 1 tojás, só, őrölt fehér bors, 1/2 fejes saláta, 2 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg friss szójacsíra, 5 dkg enyhe juhsajt, 1/2 evőkanál borecet

Elkészítés

Keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sü­tőport, az írót és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, 20 percig állni hagyjuk. A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük, csíkokra vág­juk. A paradicsomot megmossuk, felszele­teljük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A szójacsírát forró vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A juhsajtot összemorzsol­juk. A tésztából 1 evőkanál forró olajon palacsintákat sütünk. A salátát, a zöldség­féléket, a szójacsírát és a sajtot meghint­jük a maradék olajjal és az ecettel, majd mindezzel megtöltjük a palacsintákat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.