A betegségek okai

Mi okozza az inzulinrezisztenciát? 4 bevált tipp a megelőzésére

Miről van szó?

Az elfogyasztott táplálék egy részéből vércukor (glükóz) keletkezik: ez a szervezet fő energiaforrása. A hasnyál­mirigy válaszképpen inzulint termel, s a hormon a vércukor felvételére utasítja a test sejtjeit. Ám az inzulin iránt bizonyos okokból rezisztenssé (ellenállóvá) váló sejtek nem reagálnak a hormon utasítására, amire válaszul a hasnyálmirigy egyre több inzulint pumpál a vérbe.

Mi okozza?

A kutatók ma sem értik tökéletesen az inzulinrezisztencia létrejöttének okát, de az biztos, hogy genetikai tényezők, az előrehaladott életkor, a tunya életmód és az elhízás (főleg a hasra hízás) mind-mind kulcsszerepet játszhatnak benne. Hozzájárulhat a zsíros étrend és a finomított szénhidrátok túlzott mértékű fogyasztása is. Újabban gyanúval illetik a krónikus gyulla­dásokat (például az ínybetegséget), mert az ezek hatására termelődő vegyületek csökkentik vagy megszüntetik a sejtek fogékonyságát az inzulin kiváltotta kémiai jelzések iránt.

InzulinrezisztenciaMiért veszélyes?

A felszaporodott inzulin egyrészt károsítja a véredényeket, másrészt arra serkenti a májat, hogy fokozza a trigliceridek (vérzsírok) és a káros LDL-koleszterin előállítását, azaz kevesebb jótékony HDL-koleszterin termelődik. A túlzott inzulinmennyiség növeli a vérrögképződés kockázatát, és növeli a vérnyomást. A fokozott inzulintermelődés miatt gyakoribb egyes daganatos megbetegedések és az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége. Ha a hasnyálmirigy képtelen lépést tartani a szervezet megnövekedett inzulinigényével, a vércukorszint lassan, de biztosan növekedni kezd: kialakul a cukorbetegség.

A megelőzés fő lépései

 • TESTMOZGÁS lehetőleg mindennap; hatására javul a sejtek inzulinfelhasználásának hatásfoka.
 • KEVÉSBÉ HIZLALÓ (telített zsiradékoktól és finomított cukroktól mentes) étrend bevezetése.
 • FOGYÁS, a testsúly 5-7 százalékának leadása.
 • ÉDESSÉG HELYETT több gyümölcs és zöldség, finomított gabonatermékek és szemes termé­nyek helyett teljes kiőrlésű változatok beiktatása az étrendbe.

Mik a magas vérnyomás káros hatásai – a megelőzés 4 pontja!

Miről van szó?

A vérnyomás a keringő vérnek az érfalakra belülről kifejtett erőhatása. Az egészséges érfal a szív által pumpált vér minden lökéshullámára rugalmasan kitágul, így a vérnyo­más állandóan normál (alacsony) értéken marad. Ha azonban az érfal merevvé válik, nehezebben tágul, tehát megnő a vérnyomás: mint ami­kor egy lustán hömpölygő, széles folyó szűk hegyszorosba érve dübörgő, zúgó áradattá változik. (A magas vérnyomásnak oka és következménye egyaránt az erek elmerevedése.)

A prehipertónia (normálisnál valamivel magasabb vérnyomás) 120/80 Hgmm-nél kezdődik; tényleges hipertó­niáról 140/90 higanymilliméter felett beszélhetünk.

Mi okozza?

A magas vérnyomás kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: örökletes (családi) hajlam, nemi és etnikai determináltság (férfiaknál és feketéknél gyakoribb), továbbá öregedés, dohányzás, elhízás, stressz, mozgásszegény életmód, zöldséget, gyümölcsöt és tejterméke­ket alig tartalmazó, ám sós és zsíros ételekben gazdag étrend. E rizikófaktorok többsége okozza az érfalak rugalmasságáért felelős nitrogén-oxid (NO) termelődésének csökkenését.

Miért veszélyes?

Magas vérnyomás hatására az erek megvasta­godnak, merevvé válnak és összeszűkülnek, így a szervek kevesebb vérhez, tápanyaghoz és oxi­génhez jutnak. A szűk erekben megnő a vérrög­képződés (trombózis) kockázata, aminek infark­tus, stroke (agyi érkatasztrófa) vagy perifériás érbetegség lehet a következménye. Az érszűkület szenilitáshoz, veseelégtelenséghez, látászavarhoz, sőt vaksághoz is vezethet.

Plakk képződésMagas vérnyomás károsító hatásai

 1. Magas vérnyomás hatására az érfalakat bélelő izomzat megvastagszik, amitől az ér beszűkül, és megnő a veszélye, hogy a keringést elzáró vérrög képződik (felső kép). A következmény: infarktus vagy stroke.
 2. A gyorsan áramló vér károsítja az érfalakat bélelő, érzékeny sejt­réteget. A károsodott érfal mág­nesként vonzza a fehérvérsejteket és az LDL-koleszterint, melyek fel­halmozódva plakkot (lerakódást) képeznek. A plakk nagy veszélyt jelent a szívre.
 3. A hipertónia az agyi erek összeszűkülését és meggyengülését eredményezheti, aminek a stroke (agyi érkatasztrófa) két típusa lehet a következménye: ha egy vérrög elzárja az eret, agyérgörcs (isémiás attack, agyi infarktus) léphet fel, vagy megreped az ér, és agyvérzés következik be.
 4. Az artériák beszűkülése mi­att a szívnek keményebben kell dolgoznia, emiatt a bal kamra megnagyobbodik. Csakhogy a nagyobb szív nem tud teljesen kitágulni és megtelni vérrel, ezért a pumpálás hatásfoka romlik, ami infarktushoz, hirte­len szívmegálláshoz, pangásos szívelégtelenséghez vezethet.

A megelőzés fő lépései

 1. ABBAHAGYNI a dohányzást.
 2. TÖBBET MOZOGNI a vérnyomás csökkentése és a fogyás érdekében.
 3. KERÜLNI a sós ételeket és az utósózást.
 4. TÖBB gyümölcsöt, zöldséget és sovány tejter­méket enni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.