Alvás javítás

Segítség a természetből

Enyhe alvászavarok esetén gyakran igen jó eredményt le­het elérni gyógynövény alapú készítményekkel. A macska­gyökér vagy a komló hatóanyagai például önmagukban vagy egymással kombinálva segíthetik az alvást.

Bizonyos növények gyógyító erejét az ember már évezredekkel ezelőtt fölfedezte. Alvásproblémák esetén az alábbi gyógynövényekből előállított készítmények különösen hatékonyak:

  • Macskagyökér (Valeriána),
  • Citromfű (Melissa officinalis),
  • Orbáncfű (Hypericum).

Másnaposság

Egyes szintetikus altatók esti bevétele után, másnap – hasonlóan a nagy mennyiségű alko­holfogyasztás utóhatásaként megtapasztal­ható „macskajajhoz” – napközbeni fáradtság­érzet, levertség, kábultság jelentkezhet. Ez a fajta állapot akkor lép fel, ha az altatószer hatóanyagait a szervezet csak nagyon lassan képes lebontani.

Ezeket a gyógynövényeket, illetve a belőlük készített szereket gyakran kombinálják a komlótoboz, illetve a golgotavirág hatóanyagaival.

A gyógynövényekből kinyerhető vegyületek nem avatkoznak bele a ter­mészetes alvásfolyamatba. A szinteti­kus altatókkal szemben nem előidézik, csupán elősegítik az alvást, ezért nincs kellemetlen „utóhatásuk”, mint amilyen a reggeli-napközbeni fáradt­ság (másnaposság).

Hogy milyen konkrét gyógyhatású készítmények tartalmaz­zák ezeket a növényi hatóanyagokat, arról a kezelőorvosnál, gyógyszerésznél vagy természetgyógyásznál (fitoterapeutánál) lehet érdeklődni.

A következő oldalakon részletes információkat találunk a fent emlí­tett gyógynövényekkel kapcsolatban, különös tekintettel

  • felhasználási területükre,
  • hatásmechanizmusukra
  • előnyeikre és hátrányaikra

Macskagyökér

macskagyökér
macskagyökér

A macskagyökér főleg az ideges feszültség miatt fellépő alvászava­rokban alkalmazható jó eredménnyel. A növény hatóanyagát tartalmazó szerek segítenek abban, hogy este ki tudjunk kapcsolni, megnyugodjunk és ellazuljunk, ami előfeltétele az elalvásnak.

A macskagyökér napközben is enyhíti az idegességet és a nyugtalanságot. Segít a vizsgadrukk, valamint az összpon­tosítási nehézségek leküzdésében, továbbá hatékonyan alkalmazható ingerlékenység és szorongás esetén.

A macskagyökér jótékony hatása régóta ismert, már az ókorban is használták a görög és a római orvosok. Napjainkban hatóanyaga tinktúrák, cseppek, dra­zsék és tabletták formájában hozzá­férhető, sőt fürdőkoncentrátumok formájában is kapható.

Fontos: Nem mindegy a származási hely!

Csak az Európából származó macskagyökér­fajták hatóanyagaira vonatkozóan rendelke­zünk tudományos ismeretekkel. Az Európán kívüli gyártók olykor felhasználnak Mexikóból, Indiából és Japánból származó növényeket is.

Vigyázat: Különösen az indiai és a mexikói macskagyö­kér esetében áll fenn a sejtkárosító mellékha­tások veszélye.

Ezért csak európai forrásból származó készítményt szedjünk be, és ne vá­sároljunk ilyen gyógyszert külföldi utazás al­kalmával vagy kétes megbízhatóságú interne­tes forrásból. Ez magyarázhatja a macskagyökér jótékony hatását belső nyugtalanság, kiegyensúlyozatlanság, idegesség, valamint el- és átalvási problémák esetén

Macskagyökér hatásmechanizmus

Sok más gyógynövényhez hasonlóan a macska­gyökér esetében sem ismerjük még a pontos hatásmechanizmust. Legfonto­sabb hatóanyagai – a valepotriátok és a valerénsav   valamint illóolajai bizonyítottan nyugtató hatásúak. Valószínűleg a gamma-amino-vajsav, röviden GABA nevű agyi ingerület­átvivő anyag termelődésére hatnak. A GABA az agyban gátló hatást fejt ki.

Előnyök és hátrányok: A macskagyökér nem okoz fizikai függősé­get, és hosszú távon is szedhető. Négy hétnél tovább tartó használata esetén sem jelentkeznek mellékhatások. Alkalmazása idején autót is lehet vezetni. Ha viszont valaki altatásban végzett műtét előtt áll, ne szedjen be macskagyökér-készítményt, mert az felerősítheti az altatás­hoz használt narkotikumok hatását.

Fontos tudni: A macskagyökér csak bizonyos idő eltelte után hat. Az alkalmazott készítmény hatóanyag-koncentrációjától függően akár hetekig is eltart­hat, mire érzékeljük a hatását. Ezzel kapcsolatban olvassuk el a készít­ményhez mellékelt betegtájékoztatót.
Citromfű
Citromfű

A citromfű régi, hagyományos növényi gyógyszer. Már a középkor­ban ismerték, eredetileg a kolostorok kertjében termesztették és nyugtató hatása miatt kedvelték. A citromfű levelének kivo­nata és a levelekből készült tea hatékonyan alkalmazható ideges nyugtalanság és alvásproblémák esetén. Csökkenti a feszültséget, a belső nyugtalanságot és idegességet, valamint megkönnyíti az elalvást. Szervi ok nélkül fellépő testi és lelki tünetek (úgynevezett ideges pana­szok) esetén is hasznos, mivel erősíti az idegeket, és enyhe szorongásoldó hatással is bír. Ellazító, görcsoldó hatása révén enyhíti a fájdalmakat. Alkalmazható külsőleg, például borogatásként vagy belsőleg, tinktúra, tabletta, kap­szula vagy tea formájában.

Hatásmechanizmus: a citromfű nem kifejezetten altató hatású, inkább előkészít a jó alvásra. Nyugtató hatása elsősorban a benne lévő illóolajoknak, a citronellálnak és a citrálnak köszönhető. Ezeknek köszönhető a levelek jellegzetes citromillata is. Azt azonban, hogy pon­tosan hogyan hat ez a gyógynövény, egyelőre nem tudjuk.

Elképzelhető, hogy a citromfű vegyületei befolyásolják a szervezet hisztamin-, illetve szerotonintermelését. Egyes feltételezések szerint gátolják a hisztamintermelést. Hisztaminok többek között allergiás reak­ciók kapcsán és stresszhelyzetekben termelőcinek nagyobb mennyiség­ben, és éberséget okoznak.

Ugyanakkor a citromfű valószínűleg serkenti a testet és a lelket meg­nyugtató, ellazító hatású szerotonin felszabadulását. Ha szervezetünk­ben nem termelődik elegendő szerotonin, idegesek, nyugtalanok leszünk és rosszul alszunk.

Előnyök és hátrányok: A citromfű enyhe, kellemes és sokoldalú természetes orvosság. Nincs mellékhatása és nem lép kölcsönhatásba más szerekkel. Nem árt azonban az óvatosság az alkoholtartalmú citromfűkészítmények használatakor.

Alvást segítő hatása gyakran csak napok, sőt bizonyos emberek esetében csak hetek múltán válik érezhetővé. Először az idegesség, a feszültség és a belső nyugtalanság hagy alább, és csak ezután érvénye­sül az altató hatás.

A citromfű kitűnő nyugtató és görcsoldó gyógynövény, emellett gyulladásgátló és antivirális (vírusellenes) hatása is ismert. Aromás íze serkenti a nyálelválasztást, valamint az epe- és a gyomorsavtermelést, ezáltal segíti az emésztést és javítja az étvágyat.

Mit mond a pszichológus?

„Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknél az alvászavart rejtett alko­holfogyasztás okozza. Egyes gyógynövénykészítmények ugyanis alkoholt tartalmaznak. Az alkohol pedig káros hatással van az alvás minőségére, tehát nemhogy megoldaná, sokkal inkább fokozza az alvással kapcsolatos problémákat.

Ráadásul az alkoholtartalmú gyógyszerek akár függőséget is okoz­hatnak. Előfordul, hogy a betegek az alkohol utáni vágyukat éveken át a »nélkülözhetetlen« gyógyszerek szedésével elégítik ki, és észre sem veszik, hogy alkoholfüggővé váltak. Jó példa erre a közkedvelt citromfű­likőr fogyasztása, amely egy 80 százalék alkoholtartalmú citromfűlevél­kivonat.”

Orbáncfű

Az orbáncfű alapú növényi gyógyszerek elsősorban depressziós hangulat és depresszió ellen hatásosak. Enyhítik a nyugtalansá­got, az idegességet, a szorongást és az ezekből eredő alvás­zavarokat. A legrégebb óta ismert és alkalmazott gyógynövé­nyek közé tartozik.

Az 1980-as évek óta az orbáncfű szinte egyedülálló reneszán­szát éli, orvosi intézményekben is sikerrel használják nyugtató­ként, és felhasználási területe egyre bővül. Hatékony és szelíd gyógymódként alkalmazható például a téli depresszió, egyes pszichoszomatikus zavarok, irritábilis bél szindróma, gyász­reakció, kiégési (burnout) szindróma, menstruáció előtti tünetek, változó kori panaszok, fülcsengés (tinnitus) és kró­nikus fájdalmak kezelésében.

Hatásmechanizmus: Egyelőre nincs véglegesen kialakult nézet az orbáncfű pontos hatásmechanizmusával kapcsolatban. Sokáig a hipericin és a pszeudohipericin nevű hatóanyagainak tulajdonították gyógyító erejét. Újabban azonban a kutatók úgy gondolják, hogy az egy másik vegyületnek, a hiperforinnak köszönhető, amely az agy három legfontosabb ingerületátvivő anya­gára – a szerotoninra, a noradrenalinra, valamint a dopaminra – van hatással. A hiperforin következtében ezek az anyagok tovább marad­nak aktívak az agyban, és ezáltal érezhetően befolyásolják érzelmein­ket. Az orbáncfű tehát kedélyjavító, nyugtató és altató hatású.

Egyes adatok szerint az orbáncfű gátolja a citokinek kiválasztódását. Ezek a sejtek közötti kommunikációban részt vevő jelzőmolekulák depresszió esetén fokozottan termelődnek, ami hátrányosan befolyá­solja az agyi anyagcsere-folyamatokat.

Alkalmazható tabletta, kapszula, gyógynövény, tinktúra, olaj és krém formájában. Teához 1 púpozott kiskanálnyi füvet leforrázunk 2,5 dl víz­zel, rövid ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ülőfürdőhöz egy vödör orbáncfüvet (szárát, levelét, virágját) egy éjszakára hideg vízben ázta­tunk, fürdés előtt felforraljuk és a fürdővízbe öntjük. Orbáncfűolaj készí­tésekor napfényes időben szedett orbáncvirággal megtoltunk egy kis üveget, majd feltöltjük olíva- vagy lenolajjal, hogy ellepje a növényt. Az üveget jól lezárjuk és néhány hétig napon vagy meleg helyen tartjuk. Miután az olaj megpirosodott, egy vászondarabon átszűrjük, és az olajat sötét üvegben tároljuk. Két évig megőrzi gyógyerejét. Tinktúra készíté­séhez 2 marék orbáncvirágot adunk 1 liter pálinkához vagy gyógyszer­tári alkoholhoz, és az üveget 3 hétig napon vagy meleg helyen tartjuk, végül leszűrjük és a tinktúrát sötét üvegben tároljuk.

Előnyök és hátrányok: A legtöbb szintetikus hangulatjavító szer­hez hasonlóan az orbáncfű hatása sem azonnali. Általában 2-4 hetet kell várni, hogy a kezelés eredménye teljes körűen kibontakoz­hasson.

Erőssége, hogy szervezetünk jól tolerálja. Több mint 40 tanulmány bizonyítja, hogy enyhe és közepesen súlyos depresszióban legalább olyan hatásos, mint a szintetikus antidepresszánsok, ugyanakkor jelen­tősen kevesebb mellékhatással bír. Még nagy adagokban alkalmazva sem rontja a vérképet, a vérnyomást és az EKG-t. Súlygyarapodást sem okoz, mint néhány kémiai hatóanyag, amely mellékhatásként fokozza az étvágyat.

Hátránya, hogy növeli a bőr fényérzékenységét. Szedése alatt kerül­jük a napozással vagy a szoláriumhasználattal járó fokozott UV-sugárzást, és óvjuk bőrünket magasabb faktorú fényvédő krémek használatával.

Lehetséges, hogy az orbáncfű hátrányosan befolyásolja a fogamzás­gátló tabletták hatását. A szülőképes korú nők számára ezért ajánlott, hogy alkalmazása idején válasszanak nem hormo­nális fogamzásgátló módszert. Egyéb gyógyszer kölcsönha­tások tekintetében tájékozódjunk az adott készítményhez mellékelt használati útmutatóból.

Komló

A komlót (Humulus) a középkor óta használják alvászavarok kezelésére. A 17. századból származó füveskönyvek szerzői leírják, hogy a tobozszerű virágzatából készült főzet szorongás­oldó és nyugtató hatású. Ma is kedvelik alvásjavító és nyugtató hatása miatt.

A macskagyökérrel összehasonlítva a komló las­sabban, ugyanakkor tartósabban fejti ki hatását, ezért a két szert sokszor együtt alkalmazzák. Az enyhe és közepesen súlyos alvászavarok kezelésére használt kombinált készítményekhez gyakran citromfüvet  és golgotavirágot is adnak. A több gyógynövény hatóanyagainak

kombinálásával előállított szerek előnye, hogy – helyes adagolás mellett – gyakran jobb eredményt lehet velük elérni anélkül, hogy a mellékhatások száma nőne.

Hatásmechanizmus: A kutatók feltételezik, hogy a komlótobozok nyugtató hatása a 2-metil-3-butén-2-ol nevű vegyületnek köszönhető. Ez az anyag az élő növényben nincs jelen, annak betakarítása után, tárolás közben vagy az emberi szervezetben képződik a komlóban ténylegesen megtalálható vegyületekből. Ez magyarázza, hogy ennek a gyógynövénynek a hatása jelentősen függ attól, hogy mikor gyűjtötték be, illetve hogy mennyi ideig szárították, tárolták.

A komlóban nemrég az ösztrogén nevű női nemi hormonhoz hasonló anyagot – növényi ösztrogént, más néven íitoösztrogént – mutattak ki. Az ösztrogén vezérli a nők havi ciklusát, többek között szabályozza a petesejtek érését és a méhnyálkahártya vérellátását. A változó korba lépve a nők szervezetében csökken az ösztrogéntermelés, és klimaxos tünetek jelentkezhetnek, például hőhullámok és az azokat kísérő izza­dás. A komló ütoösztrogénje a szervezet által termelt ösztrogénhez hasonló hatással bír.

Ezt a komlót szüretelő nők már régen is tudták, és a növény segítségével enyhítették változó kori tüneteiket, illetve hasz­nálták menstruációs zavarok kezelésére is. Elképzelhető, hogy a sok sört fogyasztó férfiak körében megfigyelhető kóros mellnövekedésért is ez a hatóanyag a felelős.

Mit mond az orvos?

„Egy kutatás keretében kollégáim kimutatták, hogy a vizsgálati alanyoknál a komló-macskagyökér kombináció 45 percről 12 percre csökkentette az elalváshoz szükséges átlagos időt. Annak a csoportnak a tagjai, akik csak macskagyökér-készítményt kaptak, körülbelül 23 perccel tovább feküdtek ébren az ágyban, mielőtt elaludtak volna.”

Orvosságként a szép virágú kúszónövény (Passiflora) szárított zöld növényi részeit használják. Enyhe nyugtató, feszültség- és görcsoldó hatású. Csökkenti az idegességet, a nyugtalanságot, a stresszt, továbbá az idegi alapú emésztőszervi, valamint szív- és érrendszeri panaszokat. Altató hatással is rendelkezik.
Altatóként majdnem mindig más gyógynövényekkel, leginkább macskagyökérrel, citromfűvel, komlóval és orbáncfűvel  kombinálva alkalmazzák. Önmagában napközben is szedhető, ideg¬nyugtató szerként ajánlják.

Golgotavirág

Hatásmechanizmus: A golgotavirág ismert hatóanyagai a flavonoidok, az ízfokozóként is használt maitól, bizonyos másodlagos növényi hatóanyagok (például kumarin), valamint az illóolajai. E vegyületek görcsoldó és nyugtató hatását tudományos vizsgálatok támasztják alá, a pontos hatásmechanizmus azonban egyelőre nem ismert.

Előnyök és hátrányok: Az alvást segítő hatás gyakran csak napok, esetleg hetek múlva érvényesül, a gyógynövénynek nincs azonnali hatása.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.