Élelmiszerek

Fejes káposzta származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Nyersen, főzve, pirítva, párolva vagy savanyítva a fejes káposzta népszerű, olcsó étel, a benne található tápanyagokat tekintve kijelenthetjük, hogy mégis kincset ér. Vitamin-és mustárolaj-tartalma folytán minden további nélkül felveszi a harcot a rákkeltő, vala­mint fertőző anyagokkal és a szabad gyökökkel.

Honnan származik a fejeskáposzta?

A káposzta vadon termő eredeti fajtáit már a kőkorszaki ember is fogyasztotta Európa partvidékein, a Földközi­tenger környékén, az Atlanti-óceán partvidékén, de Kíná­ban is. Az idők folyamán számos fajtája alakult ki, kedve­ző egészségi hatásuk ugyancsak régóta ismert.

A fejes káposzta levelein vékony viaszréteget figyelhetünk meg, ez adja enyhe csillogását. A kínaiak már időszámításunk előtt ismerték a savanyú káposzta készítésének módját. Az eljárás mindazonáltal 2000 év óta változatlan: a ká­posztát vékony csíkokra vágják, besózzák, s addig nyom­kodják, amíg saját leve el nem lepi.

Akkor lefedik, és áll­ni hagyják. Hűvös helyen tartva az önmagától meginduló tejsavas erjedés savanyítja meg a káposztát, és alakítja könnyen emészthetővé, tápanyagokban gazdaggá.

Milyen alkotóelemekből áll?

A fejes káposzta 100 grammja 24 kilokalóriát tartalmaz, így a kalóriaszegény zöldségfélék közé tartozik. Van ben­ne egy kevés fehérje, valamennyi szénhidrát, jelentős mennyiségű ballasztanyag, zsír viszont egy csepp sem. Az ásványi anyagok közül a legnagyobb mennyiségben káliu­mot tartalmaz, de található benne kalcium, magnézium, vas és szelén is.

Örvendetesen magas C-, E- és K-vitamin tartalma, de kínál B1 és B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat és biotint is. A fejes káposztában – a többi káposz­taféléhez hasonlóan – jelentős mennyiségű glükozinolátot is találunk.

Ezek kéntartalmú vegyületek, konkrétan két­féle mustárolaj: izotiocianát és tiocionát. Nemcsak a tipikus káposztaízről gondoskodnak, de sokoldalúan tehet­séges szereplőkként fejtik ki hatásukat szervezetünkre. A savanyú káposztának pedig az a különlegessége, hogy tejsavbaktériumokat tartalmaz, és – bár igen kis mennyi­ségben – B12-vitamint is, ami egyébként kizárólag állati termékekben fordul elő.

Legfontosabb tudnivalók a fejeskáposztáról dióhéjban

  • Az emésztési problémákkal küszködők válasszák inkább az enyhébb káposzta­féléket, a karfiolt vagy a brokkolit, vagy a biotermesztésű fejes káposztát. A biz­tonság okáért mindig tegyünk a főzővíz-be köménymagot.
  • Nem minden savanyú káposzta egyfor­ma. Ha csak néhány napig érlelik, nem zajlik le tökéletesen a tejsavas erjedés, így nem teljes a káposzta vitamintartal­ma. Lehetőség szerint csarnokban, pia­con válasszuk a házilagos eljárással ké­szített savanyú káposztát.
  • A mértéktelen káposztafogyasztás a benne található magas mustárolaj­tartalom következtében – ritkán strúmához vezethet, de csak ha egyidejűleg vészes jódhiány áll fenn a szervezetben.
  • A vörös káposzta több C-vitamint, káli­umot és szelént tartalmaz, mint a fe­hér, béta-karotin tartalma viszont némi­leg alacsonyabb. Különlegessége ugyanakkor antociántartalma, amely­nek rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá csökkenti a kolesz­terinszintet.

A fejes káposztában található ér­tékes tápanyagok jót tesznek a szívnek, védenek az olyan civi­lizációs betegségek ellen, mint a magas vérnyomás vagy a rák.

A fejeskáposzta egészségtani jelentősége

A káposztában található kálium gondoskodik a kiegyen­súlyozott vízháztartásról, eltünteti az ödémákat, meg­könnyíti a szív munkáját. A kalcium erősíti a csontozatot és a fogakat, a vas, a folsav és a (savanyú káposztában található) B12-vitamin serkenti a vérképzést.

Magas C- és E-vitamin-, valamint szeléntartalma sejtvédő specialis­tává teszi a káposztát – ennél jobban télen semmi sem tud bennünket megvédeni a meghűléstől és a fertőző be­tegségektől. Az, hogy a rendszeres káposztafogyasztók egészségesebbek maradnak, nem utolsósorban a benne található mustárolajoknak köszönhető.

Ezek a ballaszt­anyagokkal karöltve szabályozzák a bélműködést, gyulla­dásgátló hatást fejtenek ki, antioxidánsok, rákmegelőző hatásúak. Aki gyakrabban fogyaszt savanyú káposztát, még többet tesz egészsége érdekében: a benne található tejsavbaktériumok méregtelenítő hatásúak, csökkentik a koleszterinszintet, javítják a bélflóra állapotát, s erősítik az immunrendszert.

Ezek a baktériumok tartalmazzák a vérképzés szempontjából olyannyira fontos B12-vitamint. Teljes vegetáriánusok (vegák) számára a savanyú káposz­ta az egyetlen természetes, növényi B12-forrás.

Fogyasszunk rendszeresen egy-egy adag nyers fejes káposztát és savanyú káposztát. Akkor nem kell attól tartanunk télen sem, hogy nem jut elég C-vitamin, folsav és B12 a szervezetünkbe.

Káposztasaláta

Hozzávalók (2 adag)

½ fej fehér fejes káposzta, 1 evőkanál szezámolaj, tengeri só, ½ kávéskanál kö­ménymag, 1 evőkanál almaecet, őrölt bors, 1 kis szál sárgarépa, ½ alma, 50 g tejföl, ½ dobozka zsázsa, 2 evőkanál sze­zámcsíra

Elkészítés

A káposztát megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük, és az olajjal és 2 csipet sóval puhára nyomkodjuk. Hozzákeverjük az ecetet, sózzuk, borsozzuk. A sárgarépát megtisztítjuk és meghámozzuk, az almát megmossuk, kimagozzuk, mindkettőt lere­szeljük, és a tejföllel együtt a káposztához keverjük. A zsázsát levágjuk a száráról, a csírával együtt zuhany alatt leöblítjük, majd a saláta tetejére szórjuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.