Élelmiszerek

Szeder származása, alkotóelemei, egészségtani jelentősége

A szeder világszerte elterjedt vadnövény, amelyet napjainkban egyre inkább kezdenek kultúrnövényként is termeszteni. A szedését jelentősen nehezítő szúrós tüskéi is utalnak arra, hogy a rózsafélék családjába tartozik. A termesztés során sikerült olyan kevésbé tüskés fajtát kinemesíteni, amely megkönnyíti a termés betakarítását. A mélyvöröstől a tintakékig terjedő színárnyalatokban pompázó lédús gyümölcs rendkívül zamatos, nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és másodlagos növényi anyagot tartalmaz.

Honnan származik a szeder?

A földi vagy gyalogszeder néven egyaránt ismert növény a rózsafélék családjába tartozik, s a család többi tagjához hasonló módon tüskéivel erősen óvja magát. Vannak va­don termő, apróbb szemű, valamint nagyobb szemű, ter­mesztett fajták. Kultúrnövényként való termesztése a 19. században kezdődött. Csak a közelmúltban alakultak ki tüske nélküli fajtái, melyek közül a thornfree a legis­mertebb. Termesztése kordonosan történik, a gyümölcs júliustól októberig terem. A szeder gyorsan romlik, ezért frissiben kell fogyasztani, vagy frissen tartósítani kell mélyhűtéssel, dzsem, zselé vagy gyümölcslé formájában.

Milyen alkotóelemekből áll?

A többi bogyósgyümölcshöz hasonlóan a szedernek is magas a víztartalma, ezért a kalóriaszegény gyümölcsök közétartozik. Kalóriatartalma azonban magasabb a többi bogyósénál. Ennek az-az oka, hogy valamivel magasabb a zsír- és fehérjetartalma, mint pl. a földiepernek, a ribiz­linek vagy az egresnek.

Ásványianyag-tartalmát illetően a szederben található nátrium-, kálium-, kalcium- és vastartalom-mennyiséggel csak igen közeli rokona, a málna vetekedhet. A réz, a bé­ta-karotin, a B-vitaminok és a C-vitamin-tartalom vonat­kozásában a szeder a bogyósok között a középmezőnyben van. Jelentős viszont az emésztést elősegítő és a kolesz­terinszintet karbantartó ballasztanyag-tartalma. Van azon­ban valami, amiben mindenképpen a szeder az éllovas: egyetlen más bogyós sem tartalmaz ilyen mennyiségben ellagsavat, ezt a rákmegelőző hatású másodlagos növényi anyagot.

Legfontosabb tudnivalók a szederről dióhéjban

  • A szederre különösképpen igaz, hogy legjobb, ha biotermesztésűt vásárolunk belőle. A szupermarketekben kapható gyümölcs többnyire növényvédő sze­rekkel, rovarirtókkal permetezett.
  • Lágy állaga miatt a szedret csak rövid ideig szabad mosni, leghelyesebb, ha szűrőbe téve lezuhanyozzuk.
  • A szeder a benne található másodlagos növényi anyagok folytán segíti a máj méregtelenítő tevékenységét. Ideális nyárvégi méregtelenítő kúraképpen: 10 napon át fogyasszunk napi 100 g friss szedret.
  • A szederben található apró magoktól semmi félnivalónk, ne passzírozzuk át szitán a szedret, mert épp ezekben a kis magokban vannak az értékes bal­lasztanyagok.

A szeder egészségtani jelentősége

A szeder magas vastartalma, amelyhez nyomelemként még jelentős mennyiségű réz is társul, jót tesz a vérsze­gényeknek, azaz a vashiányos szervezetűeknek, illetve akiknek fokozott mennyiségű vas bevitelére van szüksé­gük. Ez érvényes mindenekelőtt a gyerekekre, a menstruáló, illetve a terhes nőkre, továbbá a szigorú vegetáriá­nusokra. Számukra a friss szeder és a bioüzletekben kapható hamisítatlan szederlé a legalkalmasabb forrás. Magas káliumtartalmánál fogva vízhajtó hatású, így elő­nyös a magas vérnyomásban szenvedők számára is. Em­lítésre méltó továbbá kalciumtartalma, amely nemcsak a csontozat és a fogazat számára fontos, de ahhoz is nél­külözhetetlen, hogy zavartalan legyen az ingerek átvitele a szívbe és az agyba.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az ellagsav képes megkötni a bélben a karcinogén anyagokat, valamint hatástalanítani a behatoló baktériu­mokat és vírusokat.

A szabadban szedett szedret ne fogyasszuk nyersen az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Főzzünk belőle kompótot vagy dzsemet, vagy használjuk fel sütemény ké­szítéséhez.

Szedres-banános túrókrém

Hozzávalók (2 személyre)

150 g szeder (friss vagy mélyhűtött), ½  kezeletlen citrom, 3 evőkanál cukor, 1 banán, 125 g sovány túró, 100 g tej­szín

Elkészítés

A szedret átválogatjuk, megmossuk, le­csöpögtetjük (a mélyhűtöttet kiengedjük). A citromot forró vízben megmossuk, héját lereszeljük, majd félbevágjuk, levét kifa­csarjuk. A citromlevet 1 kanál cukorral el­keverve a szederre locsoljuk, 20 percig állni hagyjuk. A banánt meghámozzuk, apróra vágjuk. Keverőtálban a túrót, a re­szelt citromhéjat, a maradék cukrot és a banánt alaposan összekeverjük. A tej­színt kemény habbá verjük, hozzáadjuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a szedret.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.