Gyógynövények

Metélőpetrezselyem, Japán vadpetrezselyem hatóanyaga, egészségügyi felhasználása

Metélőpetrezselyem története, általános ismertetője

Közép- és Dél-Európában, különösen a Földközi-tenger vidékén őshonos, de mindenhol termesztik szerte a világon. A nemesítők a legjobb íz, életerő és legnagyobb hozam elérése érdekében számos lapos és fodros levelű fajtát hoztak létre.

Az ókori görögök a halottak szent növényeként tekintettek a petrezselyemre. Persephoné, az alvilág istennője szent növényének tartották, és petrezselyemkoszorúkat helyeztek a sírokra, illetve temetkezőhelyeken termesztették. A rómaiak ellenben szívesen fogyasztották; bőségesen adták salátákhoz és szószokhoz.

Ők voltak azok, akik felfedezték a petrezselyem leheletfrissítő hatását a fokhagyma után. Úgy tartották, hogy enyhíti a részegséget, ezért az iszákosok petrezselyemhajtást hordtak a fejükön, hogy megakadályozza a lerészegedést.

A petrezselyem számos néphiedelem sze­replője, például „Sose ültess át petrezsely­met, különben örökké balszerencsét hoz rád!” – hallani. Sőt, ha a petrezselyemben kárt teszünk, az még halált is okozhat.

  • A magokat legjobb szabadföld­be a helyére vetni, mivel a nö­vény rosszul viseli, ha irritálják a gyökerét. De lehetséges a sejt­tálcába való vetés is.
  • A petrezselyem kétnyári nö­vény, ám célszerű évente vet­ni a magját, mert így hoz egész éven át jó minőségű leveleket.
  • A gyorsabb csírázás érdekében a sejttálcát tartsuk melegágyon 2-3 hétig; máskülönben a csírá­zás 4-6 hetet vesz igénybe.
  • Akkor ültessük ki a szabadba, ha a talaj már meleg és nedves.
  • Tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén lúgos talajt igényel.

Kézművesség

A petrezselymet a festékgyár­tásban is használják. A leveléből és a szárából halvány zöldessár­ga szín nyerhető, krómot, timsót vagy rézszulfátot használva fes­tőpácként.

Konyha

A francia és olasz petrezse­lyemfajtáknak más és más ízük van, és mindig gondosan ki kell választani a megfelelőt. Főtt ételekhez közvetlenül tálalás előtt adjuk.

Gyógyászat

A friss petrezselyemlevél forrázata jó vérszegénység, gyen­ge emésztés, gyomorgörcsök és bélgázok ellen. Finom erősí­tő ital készíthető belőle, mivel sok vitamint és ásványi anya­got, köztük vasat tartalmaz.

Kozmetika

A petrezselyem magjával vég­zett hajmosás állítólag elpusztítja a tetveket, a levele sötétíti a hajat és megtisztítja a korpától. A pet­rezselyem energetizáló és kondi­cionáló hatású, és a szeplők hal­ványítására is képes.

Japán vadpetrezselyem története, általános ismertetője

A japán vadpetrezselyem, más néven fehér turbolya valószínűleg Japánból származik, ahonnan Kínába, Tajvanba és távolabbi vidékekre szállították. A növény az ernyősvirágúak családjának a tagja, ahova más petrezselyemfélék, továbbá a kapor és a koriander is tartozik. Manapság konyhanövényként termesztik Délkelet-Ázsiában, és helyenként Észak-Amerikában. A növényt japánul mitsuba vagy mashimori néven nevezik, Kínában sanye gin a neve, amelyek arra utalnak, hogy a növénynek három levele van. Egy másik kínai neve a ya er gin, ami azt jelenti, hogy „kacsazeller”.

A japán vadpetrezselyemnek dekoratív a megjele­nése a szép sima, hármas leveleinek köszönhetően, amelyek színe világos vagy sötétzöld, enyhén szív alakúak és fogazott szélűek. Az apró fehér virágokból álló virágzatok rendha­gyó módon a hajtáscsúcsokon nőnek. A rendszertani neve a Cryptotaenia a görög cryptos szóból ered, melynek je­lentése „rejtett”, valamint a taenia utótagból, ami azt je­lenti, hogy „szalag”- az elnevezések a termések kiné­zetére utal.

  • A magvakat késő tavasszal ves­sük el, de legyünk türelmesek, mert hosszú időt vehet igénybe a csírázás.
  • Mivel eredetileg erdőkben nő, szereti az árnyékos, nedves ter­mőhelyeket. A humuszban gaz­dag föld jó levélhozamot ered­ményez.
  • Évelő növény, -10°C-ig fagy­tűrő, de egynyári salátanövény­ként termesztik.
  • Magától is könnyen elszaporo­dik, jó „ehető talajtakaró”.
  • A gazdagabb levélhozam érdeké­ben vágjuk le a virágszárakat és tápozzuk.

Konyha

Ez a klasszikus fűszernövény az összes ázsiai konyhában nép­szerű. Minden része fogyaszt­ható, a gyökereket is beleért­ve. A sima levelű petrezselyem­re emlékeztet, az íze pedig az angyalgyökérre, a turbolyára és a zellerlevélre, gyógynövényként és zöld salátanövényként is fo­gyasztják. A miso leves, saláták, a sushi, a sukiyaki és a sashimi hozzávalója, és a tempura vajba, édes és savanyú szószokba, va­lamint rizses fogásokba szok­ták keverni. A japán szakácsok a lágy, fiatal szárakkal szokták a sushitekercseket összekötni.

Gyógyászat

A japán vadpetrezselyem gyul­ladáscsökkentő, és egykor a megfázás, a köhögés, és a láz ellenszereként használták, va­lamint serkentőként, hogy hosszabban tartó betegség után erősítsék a szervezetet.

Háztartás

A japán vadpetrezselymet gyakran látni a kertekben, de a lila levelű alakja, a C. japonica f. atropurpurea az, amit a leg­inkább dísznövényként hasz­nálunk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.