Gyógynövények

Közönséges gyíkfű

Közönséges gyíkfű története, általános ismertetője

Az északi féltekén mindenhol gyakori ez a növény. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, Kínába és Ausztráliába betelepített. Szereti az üde rézsűket, erdei tisztásokat, füves réteket és legelőket, mesterséges környezetben pedig gyorsan szaporodik pázsiton és ker­tekben. Akik nem szándékosan ültették a gyíkfüvet, azoknak bosszantó­an terjeszkedő ez a növény, jóllehet az elterjedése könnyen szabályoz­ható. A növény, kúszó szálas gyökérzete segíti a gyors terjedését.

Virága torokra emlékeztet, így a 16. században rendszerbe foglalt Szignatúratan szerint korábban különféle torokpanaszokat enyhítet­tek vele. A névbeli hasonlóság ellenére a Prunella nemzetségnek sem­mi köze a rózsafélék családjába tartozó Prunus nemzetséghez, hanem a német Brunella vagy Braunella szavakból eredeztethető, amelyek tüszős mandulagyulladást jelentenek.

Culpeper így magyarázza az angol self-heal, azaz „öngyógyító” elnevezést: „Ezzel meggyógyíthatod magad, ha megsérültél… ez egy különleges növény belső és külső sebekre.” Ez a hagyományos használat magyarázatot ad egy másik elterjedt elnevezésre is: az „ácsnövényre”, mivel ujjon esett zúzódást és vágást kezeltek vele.

  • Fagy tűrő, tavasszal vagy ősszel vetett magról szaporítható.
  • Legkönnyebben tőosztással szaporítható.
  • Az indák ki­csiny gyökérzetet fejlesztenek a szárcsomókon, leválasztva tavasszal vagy ősszel külön el lehet őket ültetni.
  • A közönséges gyíkfű nehe­zen irtható gyomnövény le­het a pázsitban, ahol erősen elburjánzik, ha egyszer megte­lepedett.
  • Természetes hatású talajta­karó, nyár közepétől késő nyárig virágzik, nektárja vonzza a méheket.

Általános hatása

Hűtő vértisztító, szárító, mozgató, összehúzó hatású. Gyulladáscsökkentő, lázcsilla­pító, baktériumellenes sebfertőtlenítő, vérzéscsillapító, hurutcsökkentő, légzésköny- nyítő, idegerősítő, fertőtlenítő.

Lélektani hatása

Lehűti a forrongó gondolatvilágot, segít megfékezni a szennyező behatások által in­gerelt elmét. A lenyelt dühöt eloszlatja. Gyógyír a lelki sérülésekre, melyeken keresz­tül az életerő és az életkedv elszivárog. A fertőző behatásokat kipucolja az elméből.

Részletes ismertetése

Forrázatával eredményesen kezelhetjük az ínygyulladást és az egyéb szájüregi sebe­ket. Kifejezetten jó hatású és fájdalomenyhítő a szájüregi afta esetén: ilyenkor érde­mes töményebb főzetét, friss levét vagy az összerágott friss növényt, esetleg szárított őrleményét huzamosabb ideig a szájba tartani, naponta többszöri alkalommal.

Sikeres múltra tekint vissza a torok- és a mandulagyulladás kezelésében. Valószí­nű, hogy ezért kapta „a torok öröme”, illetve a torokgyíkra utalva a gyíkfű nevet is.

Ilyen esetekben forrázatát gargalizálószerként, kúraszerűen alkalmazzuk. Lehúzza a gyulladást, fertőtleníti a torkot, és ha az öblögetés mellett még belsőleg is fogyaszt­juk, akkor az esetleges lázat is csillapítja. Lázcsillapító hatása általános jellegű.

A friss növényt általános vértisztítókúra gyanánt tavaszi salátákba keverhetjük.

Az emésztőrendszer teljes hosszában csökkenti a hurutképződést, ezáltal alkal­matlanná teszi a környezetet a bélgombák számára. Csökkenti az emésztőenergiát, valamint az emésztőnedvek termelését és azok hatékonyságát is.

Hűti a májat, ezért annak gyulladása esetén javallt, akárcsak a hasnyálmirigy gyulladása esetén.

Vesegyulladás és hólyaghurut kezelésére is eredményesen alkalmazható.

Aranyeres gyulladás és vérzés esetén a friss növény pépje vagy a por nedvesített formája pakolásként alkalmazandó.

Külső és belső sebek gyógyításához egyaránt szerencsés választás. Vérzéscsillapí­tó, vértisztító hatása miatt felszíni sebek lemosására, kitisztítására, gennyes fertőzött- ségük megszüntetésére igen javallt, akár borogatás, akár por formájában. Forrázata belső sebek, emésztőrendszeri fekélyek kezelésére is alkalmas. Felszíni vérömlenyek, belső vérzések esetén fogyasztásával jelentősen meggyorsíthatjuk a felszívódást.

A bőr felszínén kialakult gombatelepeket is felszámolhatjuk rendszeres alkalma­zásával, akár tinktúra formájában is.

A gyulladással, égő érzéssel, folyással járó gombás hüvelyi fertőzések kezelésére intim tus formájában alkalmazandó. A korai magömlés kezelésére is javallható.

Konyha

A zsenge leveleket adhatjuk le­vél- és vadvirágsalátához, vala­mint leveseket, szószokat íze­síthetünk velük. Forrázva te­aként is fogyaszthatjuk forrón vagy hidegen.

Gyógyászat

A közönséges gyíkfűvel vég­zett szájöblítés fekély, szájüre­gi kiütések és herpesz (Herpes simplex) ellen segít. Az első vi­lágháborúban a lövészárokban rágták, hogy megelőzzék az ínybetegségeket.

A közönséges gyíkfű antibakteriális, antibiotikus, gyulla­dáscsökkentő, antioxidáns, összehúzó, vizelethajtó és mé­regtelenítő hatású. A kínai gyógyászatban májműködés­serkentő és nyiroktisztító szerként használják, valamint alhasi duzzanatok kezelésére. A nyugati orvoslásban inkább sebeket kezeltek vele, vágást, horzsolást, ficamot, húzó­dást. Ma is bőrtisztító, amely zúzódás, égés és egyéb fájda­lom ellen hatásos.

Ellenjavallat

Mellőzendő, ha várandós állapot, kiszáradtság, kihűlés áll fenn.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.