Gyógynövények

Réti palástfű

Réti palástfű (Alchemilla vulgáris) története, alkalmazott drogjai

A palástfű a középkori Európában ismert gyógynövény volt. Több füveskönyv is ajánlotta sebek kezelésére, vérzéscsillapításra, belsőleg hasmenés kezelésére alkalmazták. A modern fitoterápiában kevéssé alkalmazott drog. Nevét (Alchemilla) arról kapta, hogy az alkimisták a bölcsek kövének előállítására akarták felhasználni.

Az Alchemilla vulgáris egy, a Rosaceac családba tartozó formagazdag fajcsoport. A növény évelő, lágyszárú, kb. 50 cm magas. Csaknem kör alakú levelei karéjosak, szétterülő palást­ra emlékeztetnek. Nedves láprétek növénye, az egész északi félgömbön elterjedt.

A gvcigvászati céllal leihasznált drog az Alchemilla vulgáris 1.. s.l. syn. Alchemilla xanlhoch-lora) virágzáskor gyűjtött, szárított föld feletti része. Az Alchemillae herba Ph. Hg. VIII. pirogallolban kifejezett cserzőanyag-tartalma legalább 6%. Az Európában forgalmazott növényi nyersanyagot főként Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában termesztik. Hazánkban a nemzetség minden faja védett.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Az Alchemillae herba hatásért felelős vegyületei az cllagitannin-típusú cserzőanyagok (5-8%). Fő cserzőanyagkomponensei az agrimoniin és a pedunkulagin. Tartalmaz továbbá flavonoid-glikozidokat és keserűanyagokat.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban belsőleg gyomor- és bélbántalmak, nőgyógyászati megbetegedések, klimaxos panaszok és dysmenorrhoea esetén alkalmazzák. Használják továbbá szájüregi és torokgyulladás kezelésében gargarizmaként, valamint külsőleg ekcéma és más bőrkiütések kezelésére, fluor albus esetén hüvelyöblítésre.

Preklinikai vizsgálatok

A drog gyógyászati felhasználása cserzőanyag-tartalmán alapul. A cserzőanyagok a fehér­jékkel kovalens kötést képezve irreverzibilisen kicsapják azokat, és így védőréteget alkot­nak a bélnyálkahártya felszínén, csökkentve a bél érzékenységét és a szekréciót, gátolva a toxinok felszívódását, így végső soron mérséklik a hasmenést. A cserzőanyagok antibak­teriális hatásúak, valamint megkötik a toxinok egy részét, ezért fertőzéses eredetű has­menések esetén is kedvező hatásúak. Cserzőhatásuk révén a szájnyálkahártya gyulladását is csökkentik.

In vitro vizsgálatok megerősítették a növény vizes és vizes-szeszes kivonatának anti-bakterális (5. aurcus, B. sublilis törzsek) hatását. Újabban vizsgálják az etanolos extraktum antimutagén hatását. A növény polifenolfrakciója patkányokban stimulálta a pajzsmirigy­hormonok szintézisét.

Humán bizonyítékok

A palástfű hasmenés-csillapító hatását humán vizsgálatokban nem tanulmányozták, ilyen célú leihasználása a drog tradicionális alkalmazásán alapul.

Klinikai vizsgálat is alátámasztja viszont az Alchemillac herba szájhigiénés népgyó­gyászati alkalmazását. 3% extraktumot tartalmazó glicerines készítmény napi háromszor lokálisan alkalmazva gyorsította az afták gyógyulását.

Indikációk, adagolás

A palástfű kivonata belsőleg hasmenés, gyomor-bélhurut esetén alkalmazható. 2-4 g szá­rított drogból 200 ml forró vízzel készült teát lehet fogyasztani; napi adagja 5-10 g. Forrázatát külsőleg ekcémás, gyulladt bőr lemosására, borogatásra alkalmazzák.

Nőgyógyászati betegségekben való alkalmazását (pl. klimaxos panaszok enyhítése) sem eddig ismert tartalomanyagai, sem farmakológiai vizsgálatok nem támasztják alá.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A droggal kapcsolatos toxicitási vizsgálatokat nem végeztek, de a tapasztalatok szerint terápiás dózisban, rövid ideig adagolva biztonságosan alkalmazható. A cserzőanyagok nagyon rosszul szívódnak fel, ezért hatásuk a gyomor-béltraktusra lokalizálódik. Nagy dózisban irritálhatják a nyálkahártyát, ezért gyulladásos bélbetegségekben kerülni kell túlzott alkalmazásukat. A cserzőanyagok gátolhatják a gyógyszerek, ásványi anyagok fel­szívódását, az ajánlottnál nagyobb dózisban történő alkalmazásuk székrekedést okozhat. Ha a hasmenés három napig nem múlik el, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.