Panaszok és kezelésük

A fejfájás okai, kezelése

A fejfájások közé a fej egy vagy több részén, az enyhétől a súlyosig terjedően je­lentkező fájdalmak tartoznak, amelyek a nyak területén is okozhatnak problé­mákat. Fejfájás számos ok miatt kialakulhat, néha pedig nincs megállapítható oka. A túlzott kifáradás, a stressz, a túl sok televízió nézés, vagy hosszú ideig végzett számítógépes munka is kiválthat fejfájást. Nem megfelelő ételek elfogyasztása is gyakran okozhat problémákat, akárcsak egy étkezés teljes kihagyása.

Néhány fej­fájással társuló gyakori egészségügyi probléma:

 • megfázás, influenza,
 • orrmellékü­reg-gyulladás és hurut,
 • fülfájás,
 • fogfájás,
 • kiszáradás és napszúrás.

Habár fájdalom­mal járnak, a fejfájások zöme nem jelez súlyosabb zavart. A tenziós fejfájást, ami a leggyakoribb fejfájástípus, a fej és a nyak izmainak összehúzódása okozza.

Figyelem! Ha a következő tünetek bármelyike megjelenik, azonnal orvoshoz kell fordulni: hirtelen, súlyos fejfájás, amihez hányinger és hányás társul; folyamatosan fennálló és visszatérő fejfájás, ami a memória zavaraival társul; magas láz a nyak merevségével; a kezek és a lábak elérzéstelenedése és/vagy rángógörcs.

A fejfájás kezeléséhez szükség van a fejfájás típusának meghatározására. A fej­fájás lehet éreredetű (például a migrén, a tenziós és a cluster típusú, egyszerre jelentkező fájdalmakkal járó fejfájás), vagy okozhatja fertőzés, trauma, gyógy­szerelés, magas vérnyomás vagy daganat. A depresszió és a szorongás szintén összefüggésbe hozhatók a fejfájással. A hirtelen fellépő, súlyos fejfájás orvosi ki­vizsgálást igényel.

Vezessünk fejfájásnaplót!

Vezessünk fejfájásnaplót, hogy követni és azonosítani tudjuk a kiváltó tényező­ket. Ha megtalálunk egy kiváltó okot, akkor annak megfelelően változtassunk életmódunkon és étrendünkön, hogy a jövőben elkerülhessük a fájdalmat.

Tegyünk óvintézkedéseket!

Segíthet a fejfájás megelőzésében, ha a magnéziumpótlás magnézium-aszpartát formájában történik. A napi rendszerességgel jelentkező fejfájás kezelésé­ben segíthetnek a triciklikus antidepresszánsok, mint például az amitriptilin. Megelőzésre a béta-blokkoló gyógyszerek is alkalmazhatók. A relaxáció és a stresszoldó technikák is hasznosak; kimutatták, hogy segítenek megelőzni a fejfájást.

Milyen gyógyszert szedjünk?

A tenziós fejfájás (a leggyakoribb típus) kezelésére általában acetaminofent vagy nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket használnak. A bio-visszacsatolási képzés (a betegeket megtanítják arra, hogy hogyan tudják egészségüket ja­vítani a testükből érkező jelek segítségével) egy másik kezelési mód, amelynek jó eredményei vannak a fejfájás kezelésében. A kiváltó pontokon beadott injek­ciók átmeneti javulást hozhatnak. Az akupunktúra is jótékony lehet.

Főzzünk gyógynövényből!

Minden alábbi recept esetén a növényi részeket üveg- vagy kerámiaedénybe kell helyezni, három pohár vízzel felforralni, majd további 30 percig lassú tűzön főzni. A folyadékot megszűrve, naponta kétszer egy pohárral kell elfogyasztani belőle. Érdemes a hagyományos kínai gyógyászat területén tapasztalt szakemberhez for­dulni a pontos diagnózisért és az alkalmazandó gyógynövényes készítményekért.

 • A vér „pangása” okozta fejfájás kezelésére: Tünetei közé a hányinger, az éles fáj­dalomrohamok, valamint a fényekkel és hangokkal szembeni ingerlékeny­ség tartoznak. 10 g szecsuáni medvegyökér (Ligusticum chuanxiong\ Chuan Xiong), 12 g illatos bazsarózsagyökér (Paeonia lactiflora, Paeonia veitchii, Chi Shao), 10 gkínai angelikagyökér (Angelica sinensis-DangGui), 12gkel-tikegyökértörzs (Corydalisyanhusuo, C. bulbosa, Yan Hu Suo) és 12 gAchy-ranthes bidentata gyökere (Niu Xi).
 • Az orrmelléküregek fájdalmával járó fejfájás kezelésére: Tünetei az orrmelléküre­gekben jelentkező feszítő érzés és fájdalom. 10 g dahuriai angyalgyökér (Angelica dahurica-, Bai Zhi), 12 g Saposhnikovia divaricata gyökere (Fang Fen), 10 g kínai buvákfűgyökér (Bupleurum chinese, Chai Hu), 12 g fehér bazsa­rózsagyökér (Paeonia alba, Bai Shao), 3 g édesgyökér gyökértörzse (Glycyrrhiza uralensis, G. inflata, G. glabra, Gan Cao) és 12 g Arctium lappá magja (Niu Bang Zi).
 • A vér valamely „hiányállapota” miatt kialakuló fejfájás kezelésére: Tüne­tei: tompa fejfájás, fáradtság és szédülés. 12 g Polygonatum sibiricum gyö­kértörzse (Huang Jing), 12 g kínai csüdfűgyökér (Astragalus membranaceus, Huang Qi), 12 g Pseudostellaria heterophylla gyökere (Tai Zi Shen), 12 g vö­rösgyökerű zsályagyökér (Salvia miltiorrhiza^-, Dan Shen) és 6 db jujuba (kí­nai datolya) termése (Ziziphus jujuba, Da Zhao).

Néhány módszer a fejfájás kezelésére!

Az akupunktúra hatékony módszer a fejfájás kezelésére. Csökkentheti a fájdal­mat, és bizonyos esetekben a fejfájás kiváltó okának megcélzásával hosszú tá­vú javulást hozhat létre. A hagyományos kínai gyógyászat területén tapasztalt szakemberhez/orvoshoz kell fordulni a fejfájás típusának pontos meghatározá­sáért, mielőtt a beteg akupunktúrás kezelést kapna. A tipikus kezelés 30 per­cig tart, és gyakorisága, száma az egyéni állapottól függ.

Próbáljuk ki az akupresszúrát!

A Tai Yang, a Feng Chi és a Shu Gu pontokra kell nyomást gyakorolni. A Feng Chi pontok a fej hátoldalánál, a koponyaalap középpontjától mindkét irányban oldalra 5-5 cm-rel helyezkednek el. A Tai Yang pont a halántéknál a szemöldök és a szemhéj találkozásánál, a fejen oldalt keletkező bemélyedésben helyezke­dik el. Ezekre a pontokra egy percen keresztül kell nyomást gyakorolni.

A Shu Gu pont a lábfej külső élén helyezkedik el. A kislábujjnál kezdve valamely kéz-ujjat végig kell vezetni a lábfej külső élén, amíg egy mélyedés nem érezhető. Az itt lévő pontot kell ujjbeggyel egy percig nyomni.

Figyeljünk az étrendünkre!

A bazsalikom, a borsmenta, a rozmaring, a zöldhagyma, a retek, a görögdinnye, a banán és a spenót fogyasztása javallott a fejfájás enyhítésére. Fontos továb­bá a napi megfelelő folyadékmennyiség bevitele is.

Mi az, amit mellőzzünk a táplálkozásunkból?

Táplálkozásunk legyen teljes értékű, fogyasszunk kevés finomított cukrot és adalékanyagot tartalmazó ételeket, mert ezek szerepet játszhatnak a fejfájás kialakulásában.

A fejfájást székrekedés is okozhatja, ezért fogyasszunk rostok­ban gazdag ételeket, például friss zöldségeket és gyümölcsöket, babféléket, tel­jes kiőrlésű gabonát, továbbá megelőzésként igyunk 8-10 pohár vizet naponta.

Kalcium- és magnéziumtartalmú élelmiszerek fogyasztása szintén megelőzheti a fejfájás kialakulását. Sok kalciumot és magnéziumot tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, babfélék, mandula, dió és búzacsíra.

A lazac és a makréla magas omega-3-zsírsavtartalmuk miatt szintén alkalmasak a fejfájás megelő­zésére.

Amit kerülnünk kell

Legyünk óvatosak a fejfájást előidéző ételekkel, és hagyjuk ki őket ét­rendünkből! A leggyakoribb ételallergének: a búza, a tejtermékek, a tojás, a kukorica, a citrusfélék, a szójából készült termékek, a csokoládé, az alkohol, a sertéshús és az élesztő. Az adalékanyagok közül például a nátrium-glutamát éppúgy okozhat fejfájást, mint a mesterséges ízesítőszerek és nitrátok, ame­lyek felvágottakban és kolbásztermékekben találhatók. Mindenképp kerül­jük a cukrozott és gyorséttermi ételeket!

Milyen étrend-kiegészítőt szedjünk?

Kimutatták, hogy napi 250 mg magnézium szedése enyhíti a fejfájást, illetve meg is előzi azt. Vegyünk be naponta 50 mg B6-vitamint is. AB6-vitamin részle­gesen a szerotonin nevű neurotranszmitter szintézisében játszik szerepet, és kimutatták, hogy migrénben szenvedőknél hiány lép fel belőle.

Szedjünk napi 400 mg riboflavint (B2-vitamin) és 100 mg 5-hidroxi-triptofánt (5-HTP) naponta háromszor; ugyanis ezekről kimutatták, hogy hatékonyak a migrén megelőzésé­ben.

Fogyasszunk napi 5 g halolajat gyulladásgátló hatásáért és 1 g kalciumot, hogy idegrendszerünk és izmaink el tudjanak lazulni.

Vegyük használatba a gyógynövényeket!

Számos betegnél a borsmenta-vagy levendulaolaj képes enyhíteni a fájdalmat. Adjunk 2 csepp borsmentaolajat vagy levendula­olajat egy pohár vízbe. Áztassunk be az oldatba egy ruhadarabot és borogassuk ezzel fejünket.

Az őszi margitvirágról (Tanacetum par-thenium) kimutatták, hogy csökkenti a fejfájás időtartamát és gyakoriságát. Szedjünk naponta 250-500 g-ot partenolid-tartalmú termékből!

Próbáljuk ki borsmenta- és mentolos krém alkalma­zását a halánték környékén a fejfájás feszítő érzésének enyhítésére. A fehér fűzfa (Salix alba) kérge hatásos fájda­lomcsillapító, vegyünk be 60-120 mg-ot.

A gyömbér gyulladásgátló tulajdonság­gal rendelkezik és enyhíti a fájdalmat. Szedjünk napi 3 alkalommal 1-2 g-ot vagy 1-2 ml-t tinktúra formájában. Az alábbi szerek segíthetnek a szervezetnek egy enyhe vagy közepes erősségű fejfájás leküzdésében, ha ismerjük a kiváltó okot (például kiszáradás, stressz vagy túlzott alkoholfogyasztás). Ahhoz, hogy a rendszeresen visszatérő komoly problémát kezeljük, kérjük homeopata orvos segítségét.

 • Strychnos nux vomica: Ha a fejfájás a másnaposság állapotához hasonlít a leg­jobban, függetlenül attól, hogy a beteg fogyasztott-e alkoholt vagy sem, hasz­náljuk a Nux vomicát. A klasszikus tünetek közé tartozik a fej hátsó részén, illetve a nyakban jelentkező fájdalom, ami kisugárzik az egyik szembe; émelygés és hányinger uralkodik el a betegen, mintha „tele lenne méreggel”. A fájdalom és a szorongás felerősödik és romlik, ha a beteg felkel és mozog, míg enyhülhet, ha pihen egy csendes szobában vagy alátámasztja a fejét.
 • Bryonia cretica: Amennyiben a fejfájást kiszáradás okozza, amit gyakran kísér székrekedés, használjuk a Bryoniát. A fájdalom a fej elülső részére lokalizá­lódik, gyakran a jobb szem felett jelentkezik és kisugárzik a nyak hátsó ré­szébe. A helyzet csak rosszabbodik, ha a beteg bármilyen mozdulatot tesz vagy előrehajol. A fájdalom enyhül a hűvös levegőn vagy hideg borogatásra, enyhe nyomásra és akkor is, ha egy helyzetben marad a beteg.
 • Pulsatilla pratensis: A visszatérő vagy cluster típusú (egyszerre jelentkező szimultán) fájdalmak kezelésére használjuk a Pulsatillát, különösen akkor, ha azt hormonális változások váltották ki a menstruációt megelő­zően. A tünetek közé tartozik a szé­dülés és a hányinger is, és ezek csak rosszabbodnak túlzsúfolt, meleg kör­nyezetben, míg a könnyű testmozgás friss levegőn enyhíti a tüneteket.
Jegyezzük meg! Pihenjünk! A stressz és az állandó nyomás kiküszöbölésére tartsuk arcizmainkat és állkapcsunkat elernyesztve. Lazítsuk el a nyakat és a vállat. Amennyiben a tudatos izomlazítás nem jár kellő eredménnyel, próbáljuk meg a jógát, a tajcsit vagy a pilatest.

Fájdalomcsillapító növények

A napi stressz, az egészségtelen táplálkozás, az órákon át tartó ülőmunka, a mozgás- és alváshiány egyaránt hozzájárul a hát, a vállak, a nyak izmainak gör­cséhez, ami fejfájás kialakulását is eredményezheti. Az idegi feszültség csillapí­tásával esetenként csökkenthető a fejfájás. A macskagyökeret (Valeriána officinalis), levendulát (Lavandula angustifólia), golgotavirágot (Passiflora incarnata) vagy citromfüvet (Melissa officinalis) tartalmazó növényi nyugtatók az alkalma­zási előírásokat betartva indokolt esetben biztonságosan alkalmazhatók a hát­fájás kiegészítő kezelésére.

A fűzfa (Salix) fajok kérge gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szalicilátokat tartalmaz, amelyeknek vizsgálata elvezetett az egyik legismertebb fáj­dalomcsillapító, az acetil-szalicilsav kifejlesztéséhez. A fűzfakéreg, de még inkább a kéreg kivonatát tartalmazó, ismert hatóanyag-tartalmú gyári ké­szítmények alkalmasak az izom-, ízületi fájdalmak, valamint a fejfájás eny­hítésére.

Hasonló célra alkalmazhatóak a réti legyezőfű (Filipendula ulma-ria) föld feletti része, a magas kőris (Fraxinus excelsior) kérge, valamint a rezgő nyár (Populus tremula) kérge és levele, pontosabban az azok kivonatát tartalmazó készítmények. A felsorolt növények alkalmazása szalicilátokra érzékenyeknek és gyermekeknek ellenjavallt.

A borsosmenta (Mentha piperita) illóolajának nemrég felfedezett hatása a fejfájás csillapítása. Az illóolaj 10%-os alkoholos oldata a homlok vagy a halánték bőrébe dörzsölve mérsékli a fejfájást. A kezelés mentolra ér­zékeny egyének és kisgyermekek esetén ellenjavallt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.