Betegségek és megelőzésük

Menstruációs görcsök és kezelésük

Tünetek

Déd- és ükanyáikhoz képest, akik termékeny éveik nagy részét terhesen vagy szoptatással töltötték, a mai nők háromszor annyit menstruálnak. Manapság már lehetséges az olyan, folyamatos fogamzásgátlás, mely kiküszöböli a menstruációt – annak minden kellemetlenségével együtt. De más módszerek is segíthetnek.

Tipp: ha közvetlenül a havi ciklus kezdete előtt és után rövid ideig E-vitamint szedünk, a menstruációs görcs okozta fájdalom 83%-kal mérséklődik.

Prevenció első körben

Fogamzásgátló módszerek. A menzesszel járó görcsök megelőzésének leghatékonyabb módját az antibébi-tabletták jelentik – persze csak akkor, ha nem kívánunk teherbe esni. A szokásos pirulák progesztin nevű szintetikus hormont tartalmaznak, mely idővel elvékonyítja a méhnyálka-hártyát. Ennek hatására kevesebb arachidonsav (többszörösen telítetlen zsírsav) képződik, mely nagy mennyiségben elősegíti a görcskeltő prosztaglandinok (hormonszerű vegyületek) termelődését.

Aki végleg meg akar szabadulni a havivérzéstől és az azzal járó gör­csöktől, kérdezze meg orvosát, nőgyógyászát a folyamatos fogamzásgát­lás lehetőségeiről. Ennek során legalább egy évig megszakítás nélkül kell szedni a tablettát. A másik módszer a meghosszabbított fogamzásgátlás, amelynél a tablettát negyedévig szedjük, utána menstruációs szünetet tartunk, majd újra kezdődik a három hónapos szedési ciklus. A hormontartalmú hüvelygyűrű, a fogamzásgátló injekció, valamint a levonorgestrel tartalmú, méhen belüli (intrauterin) eszköz is segíthet a gör­csök megelőzésében vagy enyhítésében.

Fájdalomcsillapítók. Ezeket a menzesz szokásos ideje előtt egy-két nap­pal kezdjük el szedni, és a havivérzés harmadik-negyedik napjáig foly­tassuk (a készítményhez mellékelt betegtájékoztatóban foglaltak szigorú betartásával). Recept nélkül kaphatók például ibuprofen vagy naproxén hatóanyag-tartalmú szerek, melyek gátolják a görcskeltő prosztaglandi­nok termelődését.

Kutatási eredmények! Amikor összevetették annak a több mint másfél ezer nő bevonásával végzett félszáz vizsgálatnak az eredményeit, amelyekben a kísérleti alanyok egy része fájdalomcsillapítót, a másik placebót ka­pott, kiderült, hogy a gyógyszert szedő csoport tagjainak közel három­negyedénél jelentősen enyhültek a görcsös fájdalmak; a kontrollcsoport­nál nem jelentkezett érdemi javulás.

Prevenció második körben

Zsírszegény, vegetáriánus étrend. Egy kísérletben vegetáriánus (vegán) diétára fogtak menstruációs görcsöktől rendszeresen szenvedő harminc­három nőt. Étrendjükből kiiktatták az állati eredetű táplálékokat, a zsiradékban kisütött ételeket, az avokádót, az olajbogyót és a dióféléket. Bőségesen ehettek viszont gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, szemes terményt, cereáliát. A diéta két menstruációs cikluson át tartott, majd ki-ki visszatérhetett szokásos étrendjéhez, melynek során placebós piru­lát kapott.

Az eredmény: a vegetáriánus időszak alatt a görcsök időtar­tama és hevessége közel a harmadával csökkent, ráadásul az alanyok jó néhány felesleges kilótól is megszabadultak.

A vegetáriánus étrend jótékony hatása talán azzal magyarázható, hogy élettanilag kedvezően befolyásolja az ösztrogén-anyagcserét, illetve gátolja a görcskeltő prosztaglandinok termelődését.

Halételek vagy halolajkapszulák. A hideg vizű tengerekben élő halak, például a lazac zsíros húsa bővelkedik omega-3 zsírsavakban, melyek nemcsak a menstruációs görcsöket csillapítják, de számos egyéb kedvező élettani hatással is bírnak: többek között emelik a jótékony HDL-koleszterin szintjét a vérben. Egy száznyolcvanegy nő részvételével lezaj­lott holland vizsgálat rámutatott, hogy a menzesz főleg azoknál okoz kínzó görcsöket, akiknek az étrendje alig tartalmaz ilyen zsírsavakat.

Aki nem fogyaszt halat, halolajkapszulák szedésével gondoskodhat az omega-3-bevitelről.

Kutatási eredmények! Egy hetvenfős kísérletben két csoportra osztották a női alanyokat; az egyik csoport halolajat kapott a következő adagolás­ban: egy hónapon keresztül naponta 2 g-nyit, az azt követő hónapban a menzesz előtt nyolc napon át ugyanennyit, annak elmúltával pedig még két napig. A másik csoport placebót szedett. Az előbbieknél harmadával, az utóbbiaknál csupán 20 százalékkal enyhültek a görcsök.
Jegyezzük meg! Minden jótékony hatása ellenére lehetőleg csak orvosi jóváhagyással szedjünk halolajkapszulát!

Egy kis E-vitamin. Egyes adatok szerint az E-vitamin jelentősen enyhít­heti a menstruációs görcsöket, ha közvetlenül a ciklus kezdete előtt és után (rövid ideig) szedjük. Ezt látszik alátámasztani az a kísérlet, mely­ben közel háromszáz tizenéves egyik csoportja a menzesz előtti második naptól a vérzés negyedik napjáig 400 NE (400 mg tokoferol) E-vitamint szedett, a másik csoport pedig placebót.

Kutatási eredmények! Míg az E-vitamint fogyasztó csoportban már a kísérlet elején jelentősen enyhültek a menstruációs görcsök, addig a placebósoknál lényegesen kisebb volt a javulás. Négy hónap elteltével a vitamint szedő lányok fájdalmának mértéke hatodára csökkent, időtartama átlagosan másfél órára redukálódott a kontrollcso­port tizenhét órán át tartó görcsöléséhez képest.

A jótékony hatás talán azzal magyarázható, hogy az E-vitamin blokkolja a prosztaglandinokat. Egyes vizsgálatok szerint az E-vitamin túladagolása veszélyes lehet, ezért beszéljük meg orvosunkkal az adagokat és a terápia hosszát!

Egy kis mozgás. Kérdezzük meg rendszeresen sportoló nőismerősünket, görcsöl-e, amikor vérzik. Nagy valószínűséggel azt fogja felelni, hogy nem. Kimutatások szerint kevésbé kínozza a menstruáció azokat, akik rendszeres és aktív testmozgást végeznek – a sport jellegétől függetlenül.

Összefoglalás

Okai. A menstruáció során be­következő hormonális változások hatására prosztaglandinok (hor­monszerű vegyületek) termelőd­nek; ezek váltják ki a méh gör­csös összehúzódásait. Nagyon erős görcsöket okozhat az endo-metriózis, melynél a méhnyálka-hártya sejtjei a méhűrön kívül tapadnak meg.

Figyelmeztető tünetek. Alhasi görcsök a havivérzés idején.

Új fejlemények. A menstruá­ció során ürülő vér az őssejtek gazdag forrása lehet, melyekből a fiatalkori cukorbajban szenve­dők számára egy nap talán új inzulintermelő sejteket, sőt új szöveteket (például idegszövetet) és szerveket (például vesét) lehet növeszteni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.