Élelmiszerek

Póréhagyma származása, alkozóelemei, élettani hátasi

A póréhagyma nem tagadhatja meg származását. Amikor aprítjuk, könny szökik a szemünkbe, ha pirítjuk, érezzük a kellemesen édeskés illatot, fogyasztása pedig egye­seknek felfúvódást okoz – akárcsak a hagyma. A póréhagyma a legenyhébb hagymaféle, gazdag C-vitaminban és kéntartalmú vegyületekben – ezek következtében olyan egész­séges. A konyhában mindenképpen nélkülözhetetlen, lett légyen szó zöldséglevesről, egytálételről, párolt ételekről. És milyen lenne egy quiche póréhagyma nélkül?

Honnan származik a póréhagyma?

A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélőhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották. Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fo­gyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghaj­lati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre. Csak a zsenge tavaszi fajta kerül piacra melegházból. Ez akár nyersen is fogyasztható. A halvány vagy sárga póré­hagymát elsötétített fóliasátorban termesztik. A póréhagy­ma íze enyhébb, mint a vöröshagymáé és a fokhagymáé.

Milyen alkotóelemekből áll?

Ha a póréhagymát összevetjük közeli rokonával, a vörös­hagymával, az alábbi következtetésre jutunk: kevesebb szénhidrátot, több fehérjét, ugyanannyi zsírt és valamivel több ballasztanyagot tartalmaz, mint gömbölyded hozzá­tartozója. A kalóriatartalmat illetően alig van a kettő kö­zött különbség: 100 g póré 25 kilokalóriát tartalmaz.

Az ásványi anyagokat illetően a póréhagyma káliummal, kal­ciummal, magnéziummal, vassal és mangánnal dicse­kedhet. Jelentős mennyiségben tartalmaz vízben oldódó C-vitamint, a B-vitaminok közül folsavat, de van benne B1-vitamin és zsírban oldódó K-vitamin is. A többi hagymaféléhez hasonlóan a póréban is sok kén­vegyület van, ezek alkotják az úgynevezett allicinokat. mint a vöröshagyma.

Legfontosabb tudnivalók a póréhagymáról dióhéjban

  • Az erősen trágyázott póré könnyen okoz felfúvódást. Aki erre hajlamos, válassza inkább a biotermesztésűt.
  • Mivel a póré C-vitamin-forrás, próbáljuk meg egészen apróra vágva, nyersen fogyasztani, így az értékes folsav sem vész kárba. Gyenge gyomrúak és puf­fadásra hajlamosak azonban inkább kerüljék.
  • A póréhagyma nulla fok körüli hőmér­sékleten értékvesztés nélkül több hóna­pig eltartható.
  • A póréban található kénvegyületekről kijelenthetjük, hogy mindentudók: anti­bakteriális hatásúak, segítenek a rák és a trombózis elkerülésében, csökkentik a koleszterinszintet, és erősítik az im­munrendszert.
  • A metélőhagyma csaknem kétszer annyi C-vitamint, több káliumot és kal­ciumot tartalmaz, viszont kevesebb bé­ta-karotint, mint nagyra nőtt bátyja, a póréhagyma.
Egészségünkre gyakorolt hatása: A póré olyan, mint egy belső fiatalító kúra. Tisztítja és fertőt­leníti a szervezetet, és gondos­kodik C-vitamin-szükségletéről.

A póréhagyma egészségtani jelentősége

A póré sokoldalú, ízletes zöldségféle, amely épp télen je­lent hasznos tápanyagforrást, amikor friss zöldségfélékből nem olyan gazdag a választék. Biztosítja a szervezet szá­mára a fertőzésekkel szembeni védekezéshez szükséges C-vitamint és béta-karotint. Mivel a folsav nélkülözhetet­len a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, a póré kü­lönösképpen ajánlott terhes anyáknak és azoknak, akik a közeljövőben gyereket szeretnének.

A magnézium és a B1-vitamin valóságos balzsam az idegek számára, együt­tesen elősegítik a téli depresszió elkerülését.

Igen jelenté­keny szerepük van a kénvegyületeknek, a szulfidoknak is, ezek a ballasztanyagokkal karöltve erőteljesen segítik az emésztést, serkentik az emésztőrendszer egyes mirigyei­nek működését, hogy azok több emésztőnedvet termelje­nek. S végül: épp ennek következtében csökkenti a ko­leszterinszintet.

Nem marad ki a sorból a veseműködés sem: káliumtartalma következtében a póré enyhén víz­hajtó hatású. Ez az alapos belső nagytakarítás igen ked­vező a reumás és köszvényes megbetegedésekben szen­vedőknek. Hasznos emellett a cukorbetegeknek is, mert a vércukorszintet is csökkenti.

Egészséges élvezet

A salátafélékhez hasonlóan a pórét se mos­suk meg felaprítás után, mert különben igen sok tápanyag kárba vész. Távolítsuk el a külső leveleket, majd a gyökérvégig hasít­suk fel hosszában a pórét (de ne vágjuk át a gyökérvéget), és folyó hideg víz alatt öblít­sük le. Csak ezután aprítsuk fel.

Langyos póréhagyma-saláta

Hozzávalók (2 személyre)

50 dkg póré, 2 szál sárgarépa, só, 1/2 cit­rom leve, 1/2 evőkanál mustár, 3 evőkanál olívaolaj, 1 szem mogyoróhagyma, 2 evő­kanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés

A pórét és a sárgarépát megtisztítjuk, illet­ve meghámozzuk, megmossuk, majd kari­kákra vágjuk. A pórét sós vízben 6-8 per­cig főzzük, 3 perc után hozzáadjuk a sárgarépát. A citromlevet elkeverjük az olajjal és a mustárral, megsózzuk. A mo­gyoróhagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, az öntethez keverjük. A zöldsége­ket elkeverjük az öntettel, egy óra hosszát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.