Élelmiszerek

Köles származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Ha módjukban áll megismerni, a gyerekek ösztönösen megszeretik a kölest. S ez nem vé­letlen: egyetlen más növényi élelmiszer sem látja el a növésben levő szervezetet annyi vérképzést segítő vassal, mint az apró, sárga golyócskák. A fogakat és a csontokat erősí­tő fluorból is van benne bőven. S az sem véletlen, hogy a szegényebb időkben az egész indogermán területen ismerték a köleskását.

Honnan származik a köles?

A köles gyűjtőnév valójában egy sor bugás növényt foglal magában, amelyek külsőre jelentős mértékben különböz­nek egymástól. Vannak köztük gyenge kis fűfélék, de olya­nok is, amelyeknek vastag száruk van, s akár négy méter magasra is megnőnek. A jól fizető köles a mérsékelt ég­hajlatot kedveli, ezért ez megterem az északi féltekén. Az Afrikában termesztett gyöngyköles viszont csak trópusi körülmények között él meg.

Az eredetileg Ázsiából szár­mazó kölest évszázadokon át fogyasztották egész Európá­ban. Nem „mindennapi kenyerünk” formájában, mert nincs benne növényi ragasztóanyag (glutén), s ezért a kö­lesliszt nem alkalmas kenyérkészítésre, csak lepényt lehet belőle sütni. Ezért aztán a hántolt kölest inkább köleská­sának főzve fogyasztották. A 19. században azonban a búza és a burgonya teljesen kiszorította.

Milyen alkotóelemekből áll?

Vastartalmát illetően a köles megelőzi az összes növé­nyi élelmiszert. Sok benne a magnézium és a fluorid, és a többi gabonaféléhez hasonlóan értékes B-vitaminokat is tartalmaz. A növények között különleges helyet foglal el magas szilícium-, más néven kovasavtartalma miatt. A benne található fehérje önmagában nem teljes értékű, ezért más fehérjékkel együtt fogyasztandó, ami jelenlegi táplálkozási lehetőségeink ismeretében nem okoz problé­mát.

Mivel a köles nem tartalmaz sikert (glutént), kenyérsütés­re csak más gabonaliszttel keverve alkalmas. A kölesnek, a többi gabonaféléhez képest valamivel alacsonyabb a ballasztanyag-tartalma. Mivel azonban a ballasztanyagok jó része oldódó, ezért kötőanyagnak, sőt részben tojás­pótlónak is alkalmas.

Legfontosabb tudnivalók a kölesről dióhéjban

  • Mindig hántolt köles válasszunk – álta­lában így is forgalmazzák, ugyanis a nagy kovasavtartalmú héjban igen sok a cserzőanyag, ami gátolja az értékes ásványi anyagok felszívódását.
  • A korszerű, kölestartalmú müzlikeveré­kek a korábbiakhoz képest előrehala­dást jelentenek, de ezekből is hiányzik a kölesszem értékes csíraanyaga.
  • Egyes tanítások szerint a köles élezi az elmét, és hatására érzékenyebben figyelünk oda a spirituális jelenségekre. A távol-keleti meditációs eljárás során a köles arra szolgál, hogy segítségével „élesítsük harmadik szemünket”, azaz belső látásunkat.
  • A vas, a magnézium, a B-vitaminok és a lassan felszívódó szénhidrátok tökéle­tes kombinációja folytán a köles tökéle­tes táplálék sportolók számára.

A kölessel kombinált reggeli hasznos lehet a vérszegénység­ben, kimerültségben szenvedők, fertőzésekre érzékenyek, fejfájó­sak számára.

A köles egészségtani jelentősége

Szervezetünknek elsősorban az oxigént szállító vörösvér­testek képzéséhez van szüksége vasra. Napjainkban az emberek jó része húsfogyasztásával biztosítja a szükséges vasmennyiséget. Ha valaki ezt elutasítja, vagy korlátozni szeretné, helyesen jár el, ha tudatosan olyan csodálatos vasforrást választ, mint amilyen a köles. A magnézium, valamint a kölesben bőségesen rendelkezésre álló B-vita­minok mintegy megadják a startjelet a központi anyag­csere-folyamatok beindulásához.

Így biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk energiaellátása nap, mint nap fennakadás nélkül biztosított. Egy extra adag köles segít elkerülni a teljesítményben előálló mélypontot, ez a ben­ne található komplex szénhidrátoknak és ballasztanya­goknak köszönhető.

Kovasavtartalmából egyszerre több módon is profitálunk: egyfelől segít a bőr, a haj és a kö­röm felépítésében, a kötőszövetek rugalmasságának biz­tosításában, másfelől a fluorral együtt biztosítja csont­jaink és fogaink egészséges állapotát, azaz egyszerre szolgálja szépségünket és egészségünket.

A kölesben található vas jobban hasznosul szervezetünkben, ha C-vitamin-tartalmú gyümölccsel vagy zöldséggel kombinálva fogyasztjuk

Kölespiláf

Hozzávalók (2 személyre)

15 dkg köles, 2 evőkanál olaj, 1/2 csokor újhagyma, 1/2 piros színű paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 kávéskanál reszelt friss gyömbér, 1/2 narancs leve, só, őrölt bors, 6 dkg apróra vágott datolya, 1 kávéskanál szezámolaj, 6 dkg pirított kesudió

Elkészítés

A kölest serpenyőben 1 evőkanál olajon kb. 5 percig pirítjuk, míg a kölesszemek meg nem repednek. A hagymát megtisz­títjuk, karikákra vágjuk. A paprikát csíkok­ra vágjuk. A maradék olajon a zöldségeket a belenyomott fokhagymával és a gyöm­bérrel megpirítjuk. Hozzákeverjük a kö­lest, hozzáadjuk a narancslét, és felöntjük 3 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, kb. 20 percig főzzük, míg a vizet teljesen fel nem szívja. Végül hozzákeverjük a szezámola­jat, a datolyát és a kesudiót.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.