Allergia és asztma

Egyéb allergiaellenes gyógyszerek

Az allergiás reakció összetett folyamat, amelyet a különféle allergiaellenes gyógyszerek különböző pontokon gátolnak. Ezért érdemes ugyanarra az allergiás állapotra több különböző támadáspontú gyógyszert használni.

A szteroidok az allergiás reakció kapcsán fellépő gyulladást fojtják el. Használatuk olyan, mintha a tűzoltó­kat hívnánk ki egy már lángokban álló házhoz, míg az antihisztaminok tűzbiztos ajtókhoz hasonlók, melyek időben meggátolják a tűz tovaterjedését. A kromoglikátok még korábban lépnek közbe: a tűzvédelmi óvintézke­déseket jelenítik meg olyanok, mintha a gyerekeknek idejé­ben megtanítanánk, hogy ne játsszanak a tűzzel, vagy füstérzékelőket szerelnénk föl.

A leukotrién-antagonista gyógyszerek nagyjából ugyanabban a fázisban hatnak, mint az antihisztaminok, de az allergiás reakciót teljesen más szempontból közelítik meg.

A kromoglikátok

Ezeket a gyógyszereket hízósejt-stabilizátoroknak vagy hízó­sejtgátlóknak is nevezik. Három hatóanyag tartozik ebbe a cso­portba: a nátrium-kromoglikát, a nedocromil és a lodoxamin. Az allergiás reakció kialakulását a hízósejtek sejthártyájának stabilizálásával előzik meg.

A kromoglikátot tartalmazó készítmények

Magyarországon jelenleg kilencféle kromoglikát-tartalmú gyógyszer van forgalomban. Ezek a hatóanyagot Inhalátor, szemcsepp, orrspray vagy kapszula formájában juttatják a szervezetbe.

Azoknak, akik rendszeresen, naponta többször szednek kromoglikátokat, igen fontos, hogy a szedési időpontokat pon­tosan betartsák, mert csak így biztosítható a gyógyszer védőha­tásának folyamatossága. Félórával az allergén jelentkezése előtt kell bevenni, illetve, ha testmozgás kiváltotta asztmára szedjük, ugyanennyi idővel a testmozgás előtt.

Jegyezzük meg! Nem árt tudni, hogy a gyerekek szervezete olykor másképp reagál, s e gyógy­szerek esetleg azonnal is hatnak náluk.

Bizonyos időnek el kell telnie, amíg a kromoglikátok kifejtik hatásukat. Ezért legalább négy héten át rendszeresen kell szed­ni őket, hogy kiderüljön, használnak-e.

Van előnye?

A kromoglikátok óriási előnye, hogy rendkívül biztonságo­sak – a legtöbb embernél gyakorlatilag semmiféle mellékhatá­suk sincs. Sajnos nem mindenkinél hatékonyak. A gyerekek­nek pl. elég nagy hányada jól reagál rá, míg a felnőtteknél a hatékonysági arány sokkal kedvezőtlenebb. Ettől függetlenül az allergiás felnőtteknek – különösen azoknak, akik szte­roidokra szorulnak – mindig érdemes kipróbálniuk ezeket a gyógyszereket. Amennyiben beválnak, a kro­moglikátok nagyon hatékonyak, és szinte mindig problémamentesen szedhetők – jó alternatívái tehát a szteroidoknak.

Mind a Na-kromoglikát, mind a nedocromil inhalátor formában is kapható. Van Na-kromoglikátos orrcsepp is szénanáthára és egyéb orrallergiákra.

Milyen változatok léteznek?

Mindhárom gyógyszernek létezik szemcsepp-változata is. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy a Na-kromoglikátos szemcsepp kevésbé hatékony, mint a másik kettő, főleg súlyos allergiás kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) esetén. A Na-kromoglikát egyes országokban kapszula formájában is beszerezhető, ételallergia ellen. Tudnunk kell azonban, hogy ezek a kapszulák csak korlátozottan hatékonyak, és semmiképpen sem helyettesíthetik a problematikus élelmiszer kiiktatását. Viszont az érzékenységet némileg csökkentik, s olykor segíthetnek a többszörös ételallergiában szenvedőknek.

A kromoglikátok mellékhatásai

A nedocromilnak egyáltalán nincsenek súlyos mellékhatásai. A kromoglikátok igen ritkán ízü leti fájdalmakat és duzzadást okozhatnak, olykor pedig – még sokkal ritkábban – maga a gyógyszer is kiválthat allergiás reakciót.

Csupán néhány enyhe mellékhatás van, amit a betegek több-kevesebb rendszerességgel jeleznek fejfájás, hányinger és hányás. Ezek egyike sem súlyos. A kromoglikátos szemcseppek csöppentéskor szúró, égő érzést okozhatnak, ám ez az enyhe mellékhatás hamarosan elmúlik. A lodoxaminos szemcseppeket használók olykor az arc kivörösödéséről, szédülésről adnak számot.

Az orrcseppek ugyancsak okozhatnak helyi irritációt. Ezt többnyire maga a gyógyszer idézi elő ebben az esetben enyhe mellékhatásról van szó. Az is előfordulhat, hogy a gyógyszerben nem a hatóanyag, hanem a benne lévő tartósító vagy egyéb adalékanyag irritál.

A kromoglikátos orrcseppek ritkán hörgőgör­csöt indukálnak, ám ez általában elég gyorsan el­múlik. Hörgőgörcs a kromoglikátok belégzésénél (inhalálásánál) is felléphet.

A leukotrién-antagonista gyógyszerek

Ezeknek az eredetileg asztma kezelésére kifejlesz­tett gyógyszereknek több jellegzetes hatása van. Csak nemrég figyeltek fel rá, hogy más allergiás betegségek ellen is hatékonyak le­hetnek. E téren intenzív kutatások folynak. Számos vizsgálat mutatja, hogy a leuko­trién-antagonisták nagyon kedvezőek az egész éven át tartó allergiás rhinitis ellen. Az egyik kísérletben olyan betegeket vizsgáltak, akiknek macskaallergiájuk volt, s azt találták, hogy egy adott leukotrién-antago­nista szedése egy héten át jelentősen enyhí­tette a macskaallergén okozta tüneteket.

Különösen hatékonyak a triádos betegek esetében mind a rhinitis, mind az asztma kezelésére. A kutatások szerint az igen kis adagú aszpirin kiváltotta asztmás reakciót hatékonyan gá­tolják, ám nem nyújtanak védelmet a nor­mál dózissal előidézett anafilaxiás reakció ellen.

Sikerrel alkalmazták a leukotrién-antagonistákat krónikus csalánkiütés és – egyes betegeknél – a nyomásra fellépő csalánki­ütés ellen. Valószínűnek látszik, hogy aszpi­rinérzékenységhez társuló krónikus csalánkiütésnél is segítenek.

Kutatási eredmények! Az előzetes gyógyszervizsgálatok eredmé­nyei azt mutatják, hogy a zileuton ható­anyag sikeresen alkalmazható az atópiás ekcéma kezelésében. E leukotrién-antago­nista gyógyszer előnyös hatása valószínűleg azzal magyarázható, hogy gátolja az eozinofil granulocitákat, amelyek szere­pet játszanak az ekcémás gyulladásban.

Az erősebb allergiaellenes : gyógyszerek

A súlyos allergiásoknál, akik folyamatosan nagy dózisú szteroidtablettás kezelésre szorulnak, vagy akik a szteroidokra nem reagálnak, erős gyulladásgátló gyógyszeres kezelés válhat szükségessé.

Ilyen készítmény pl. a methotrexat vagy a cyclosporin, melyek elnyomják az immunrendszert. Alkalmazásuk során az orvosnak nagyon kell ügyelnie az esetleges mellékhatásokra. Hamarosan több újfajta allergiaellenes gyógyszer is forgalomba kerül. Ezek egyike, az omalizumab azáltal gátolja az allergiás reakciók kialakulását, hogy az azokat kiváltó IgE-hez kötődik és semlegesíti.

Az adrenalin

Aki már kapott anafilaxiás sokkot, annak speciá­lis, adrenalinnal töltött fecskendőt kell magánál tartania. Ezt a vészhelyzetekre tervezett injekciót egyszerű használni, az al­lergiások többsége könnyen be tudja adni magának, még a gye­rekek is – ha mégsem, a szülő vagy egy felnőtt segíthet nekik.

Néhány asztmásnak, valamint azoknak az ételallergiások­nak, akiknek bedagad a torka, célszerű inhalációs adrenalin­készítményt is használni. Ez kiegészítő kezelésként hatásos le­het, de semmilyen körülmények között sem helyettesítheti az adrenalin-injekciót.

Bárhová megyünk, az injekciót tartsuk magunknál. Mindig legyen a kezünk ügyében, mert lehetséges, hogy az allergiás reakció beindulását követően néhány percen belül használ­nunk kell. Előfordulhat, hogy a roham kezdete után röviddel már beszélni sem tudunk (és így senkit sem tudunk elküldeni érte). Az injekció közvetlen napfény, ül. meleg hatására tönk­remehet, ezért nyáron ne hagyjuk a napon.

Jegyezzük meg! Ha kempingezni, kirándulni megyünk elhagyatott vidékre, orvosunktól kérjünk egy pótfecskendőt, vagy olyat, amely többszörös adag beadására alkalmas. Kérdezzük meg, mennyi az egyszeri alkalommal beadható maximális adag – és ezt soha­se lépjük túl. Létfontosságú, hogy pontosan elsajátítsuk az injekció be­adását.

Az adrenalint tartalmazó készítmények

Magyarországon jelenleg legalább hat különböző, adrenalint tartalmazó készítmény van forgalomban. A hatóanyagot ezek injekció, ill. inhalátor formájában juttatják a szervezetbe.

Amikor az adrenalin-injekció kiürül, ne dobjuk ki, mert nagyon jól lehet vele gyakorolni, illetve be lehet mutatni a használatát a gyerek tanárának vagy az új bébiszitternek egy narancs vagy grépfrút segítségével.

Az adrenalin mellékhatásai

Az adrenalinnak szív- és érrendszeri mellékhatásai vannak. A szer használatával kapcsolatosan az orvosnak speciá­lis tanácsokkal kell ellátnia mindazokat, akiknek bármilyen keringési betegsége van. Ugyanez vonatkozik a cukorbetegségben, pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegekre is, valamint a triciklikus antidepresszánsok szedőire. Fontos tudni, hogy ha béta-blokkoló készítményeket szedünk, azok az ad­renalin allergiaellenes hatását csökkentik. Nagyon fontos, hogy orvosunkkal előre beszéljük át a lehetséges krízishelyzeteket, és kérjünk a teendőkre vonatkozóan megfelelő tanácsokat!

Az adrenalin egyéb mellékhatásaként szorongás, remegés, hányinger, verejtékezés, szédülés, a kéz és a lábfej hidegérzése is felléphet, ezek azonban hamar elmúlnak.

A gyógyszerek, amelyek árthatnak

Az aszpirinre és a rokon gyógyszerekre a rhinitisben, ill. asztmában szenvedők egy részének a szervezete rendkívül rosszul reagál. Sajnos a paracetamol sem biztonságosabb: huzamosabb szedése asztmára hajlamosít azoknál, akiknél még nem alakult ki a betegség, akik pedig már asztmásak, azoknál súlyosbítja a tüneteket. Ráadásul mindenkinél ilyen hatású, mert csökkenti a glutation nevű antioxidáns mennyiségét, amelyet a szervezet azért termel, hogy megvédje a tüdőt a sejtkárosító hatású szabad gyököktől. A legerősebb hatás azoknál mutatható ki, akik rendszeresen szednek paracetamolt.

Az összes többi gyógyszer, amely ronthatja az asztmás panaszokat, vényköteles, s veszélyeikről orvosunknak tudnia és tájékoztatnia kell, ám nem árt, ha magunk is tisztába jövünk a kockázatokkal.

Óvatosan a blokkolókkal!

A béta-blokkolók a hörgőfalizomzat összehúzódását és így súlyos asztmás rohamot válthatnak ki. Fokozzák az anafilaxiás reakció veszélyét és növelik a súlyos reakció fellépésének veszélyét immunterápiás deszenzitizáló kezelés vagy a bőrpróbák során. A béta-blokkolókat magas vérnyomásra, angina pectorisra és más szívproblémákra, valamint migrénre és pajzsmirigybetegségekre adják. Nem pótolhatatlanok, e betegségek mindegyikében adhatók helyettük más készítmények is. Olykor asztma alakul ki azoknál, akik évek óta szednek béta-blokkolókat. Ezért nem a gyógyszer felelős, de ha egyszer az asztma elkezdődött, a tüneteket súlyosbítja. A zöldhályog kezelésére használt szemcseppek is tartalmazhatnak béta­blokkolókat.

A keringési betegségekben adott ACE-gátlók köhögést okoznak, valamint a légutak beszűkülését, továbbá növelik annak a kockázatát, hogy a deszenzitizálás érdekében végzett immunterápia hatására súlyos reakció lép fel.

Jegyezzük meg! A női hormonok is befolyásolják az asztmás tüneteket, ezért a fogamzásgátló tabletták szedése vagy a hormonpótló terápia (HPT) súlyosbíthatja az asztmát. A csak progeszteront tartalmazó készítmények a jelek szerint kevesebb problémát okoznak.

A tuberkulózis kezelésére használt isoniacid nevű gyógyszer a szer­vezetet nagyon érzékennyé teszi az élelmiszerekben lévő hisztamin iránt.

Allergiás reakciót némelyeknél egy-egy specifikus gyógyszer (pl. penicillin) is kiválthat, aminek csalánkiütés, sőt anafilaxiás sokk lehet a következménye.

Az aszpirinérzékenység

Az aszpirinérzékenység mechanizmusa és okai még messze nem tisztá­zottak. Úgy tűnik, szerepet játszik benne az, hogy az illető szervezetében túl kevés prosztaglandin, viszont túl sok leukotrién termelődik. Mindkét anyag gyulladáskeltő hatású. Ez a tulajdonságuk azonban részleteiben eltér egymástól. Úgy tűnik, hogy a két vegyületnek harmonikus egyensúlyi álla­potban kell lennie, s probléma akkor keletkezik, amikor ez az egyensúly felborul.

A szervezet a prosztaglandinokat és a leukotriéneket egyaránt az ún. esszenciális zsírokból állítja elő, amelyekhez a táplálkozás révén jut hozzá. Az esszenciális zsírokat különböző enzimek alakítják át prosztaglandinná, ill. leukotriénné.

Ha e két enzim közül az egyik kevésbé aktív, a másiknak több esszenci­ális zsírsav jut, ami miatt felborul a prosztaglandinok és a leukotriének közti érzékeny egyensúly. Azoknál, akik aszpirinérzékenyek, a jelek szerint a prosztaglandinok előállításáért felelős enzimmel van probléma.

Jegyezzük meg! A prosztaglandinok és a leukotriének aránytalan termelése aszpirin hiá­nyában is problémákat okoz pl. krónikus csalánkiütést vagy pedig rhinitist, orrpolipot és asztmát (ez utóbbi tünetcsoportot hívják triádnak).

Mire kell figyelnünk?

Akinél ez a biokémiai rendellenesség fennáll, annál aszpirinszedés hatá­sára a prosztaglandinok és leukotriének közti egyensúlyzavar még súlyo­sabbá válhat. Az aszpirin úgy fejti ki fájdalomcsillapító hatását, hogy gátolja a fő prosztaglandintermelő enzimet – azt, amelyik már amúgy sem látja el rendesen a feladatát.

Ha egy aszpirinérzékeny személy aszpirint vesz be, asztmája rosszab­bodására, súlyos asztmás rohamra vagy – legrosszabb esetben – kollap­szusra számíthat. Ez halálos is lehet, az anafilaxiás sokkhoz hasonlóan, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Az aszpirinérzékenységgel kapcsolatban a kutatóknak a legtöbb fejtörést az okozza, hogy vajon ez az állapot miért alakul ki olyan lassan a triád-tüneteket mutató betegek nagy részénél – akár 20 év is eltelhet az első triád-tünetek jelentkezése és aközött, hogy a szervezet kórosan kezd rea­gálni az aszpirinre.

Mi a teendő, ha már fennállnak triád-tüneteink, de aszpirinérzékenység még nem alakult ki?

Sajnos, egyelőre még nincs biztos módszer az aszpi­rinérzékenység kimutatására – az pedig, hogy próbaképp bevegyük a gyógyszer kis adagját, nagyon kockázatos. Alighanem az a legjobb, ha feltételezzük, hogy később valamikor ki fog alakulni nálunk ilyen érzé­kenység, és kerüljük az aszpirint, valamint a vele rokon szerkezetű ható­anyagú gyógyszereket. Mindenképpen szükséges az elővigyázatosság, mert az aszpirinérzékenység pillanatok alatt kifejlődhet, s már a legelső alkalom­mal életveszélyes lehet. A triád-tüneteket mutató betegek egy részének orr­polipja és rhinitise van, viszont nincs asztmája, amíg az aszpirinérzékenység ki nem alakul – első asztmarohamukat az aszpirinérzékenység egyéb tüne­teivel együtt egy adag aszpirin fogja hirtelen kiváltani.

Magának az aszpirinnek az elkerülése nem nehéz, ám az aszpirinszerű hatóanyagú gyógyszereké már problematikusabb. Ezek az ún. nem szteroid gyulladásgátló készítmények számos halálesetért felelősek.

Több tucatnyi különböző nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer kapha­tó, ráadásul a különböző márkanevek gyakran ugyanazokat a hatóanyago­kat rejtik. Az új gyógyszerek vagy márkák kibocsátásával a lista évről évre nő. E készítmények elkerülésének egyetlen járható útja az, ha nagyon körül­tekintőek vagyunk.

Megfázás, influenza, rándulások, sportsérülések, fejfájás (pl. migrén) elleni gyógyszerek (beleértve azokat is, amelyeket közvetlenül az érin­tett testfelületre kell kenni), valamint fájdalomcsillapítók vásárlásakor kérdezzük meg a gyógyszerésztől, nem tartalmaznak-e aszpirint vagy vele rokon hatóanyagú vegyületet.

Óvatosan más gyógyszerekkel is!

Legyünk nagyon óvatosak az emésztési panaszok elleni szerekkel, mert némelyik aszpirint tartalmaz.

Addig ne vegyünk be semmilyen gyógyszert, amíg teljesen biztosak nem vagyunk abban, hogy mit tartalmaz. Ne feledjük, hogy egy isme­rős márkanevű készítmény összetevői időnként változhatnak- a dobozon lévő tájékoztatót minden esetben olvassuk el.

Valahányszor az orvos új gyógyszert ír fel, mindig emlékeztessük, hogy aszpirinre érzékenyek vagyunk vagy, hogy triád-tüneteink van­nak. A gyógyszerésszel is egyeztethetünk, amikor odaadjuk neki a receptet.

Az aszpirint nem tartalmazó fájdalomcsillapítók jelentős hányadában paracetamol lehet, ami az aszpirinérzékenyek mintegy 5 százalékánál súlyos reakciót okozhat (hasonlót magához az aszpirin kiváltotta áju­láshoz!). Amikor először szedünk paracetamolt, egy fél tablettával kezdjük, majd gondoskodjunk róla, hogy a következő 2-3 órában gyorsan kórházba juthassunk, ha esetleg rosszul lennénk! (Tudni kell, hogy a paracetamolnak van egy ettől teljesen független, másik hatása is: súlyosbítja az asztmás tüneteket. Jobb tehát, ha nem szedjük túl gyakran)

Mit tehetünk?

Azzal, ha elkerüljük az összes aszpirinszerű gyógyszert, megelőzhetjük az anafilaxiás reakciót vagy a súlyos asztmás rohamokat. Sajnos azon­ban a triád-tünetek nem szűnnek meg, bármilyen gondosan tartózkodunk is az aszpirin és a rokon készítmények szedésétől.

Nagyon ajánlatos kipróbálni az új leukotrién-antagonista gyógyszereket, különösen akkor, ha aszpirin kiváltotta asztmánk van. A jelek szerint hatékonyak a triád-tünetek ellen, mivel gátolják a leukotriének hatá­sát, és így helyreállítják az ezen vegyületek és a prosztaglandinok közötti egyensúlyt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.