Orvosi tanácsok

Küzdelem a fertőzések ellen, immunerősítési tippek

Az egészséges táplálkozástól kezdve otthona tisztán tartásáig nagyon sok mindent tehet a betolakodók távol tartásáért. De ha mégis sikerült áttörniük a védvonalakon, különböző, az élelmiszerekben jelen lévő hatásos anyagokat hívhat segítségül, hogy szervezete könnyebben gátolhassa az elszaporodásukat.

Legyen ellenállóbb mandulától!

A vírusfertőzések elkerülése érdekében egyen mindennap 85 g mandulát – a hártyás héjá­val együtt. A herpeszvírusokat tanulmányoz­va olasz kutatók azt találták, hogy egy, a mandula héjában előforduló anyag javítja a fehérvérsejtek vírusfelismerő képességét, emellett a vírusok testben való szétterjedését is akadályozhatja. Adjon tehát egy marék mandulát a reggeli müzlijéhez, hogy kordá­ban tarthassa a vírusokat.

Öltözködjön melegen!

Nagyobb valószínűséggel kap el fertőzést, ha fázik – különösen akkor, ha a végtagjai fáznak. Egy vizsgálat során 90 résztvevő 20 percen át tar­totta egy lavór hideg vízben a lábát, másik 90 fő pedig üres edénybe lógatta a lábát ugyanennyi ideig. Öt nappal később a hűtött lábúak 20 százalékában alakult ki meghűlés, míg a másik csoport tagjainak csak a 9 száza­lékában. A végtagok hidegsége a jelek szerint csökkenti az immunrendszer – fertőzések el­leni első számú – harcosainak, a fehérvérsej­teknek a számát.

Szójával a Giardia ellen

A Giardia egy állati egysejtű, amely hasmenést és hányást okozhat, s különösen könnyen fertőzi meg a gyerekeket. a trópusi országokban kifeje­zetten gyakori, de a mérsékelt égövi patakok­ban, folyókban és tavakban is előfordul, s bárhol máshol is megjelenhet, ahol nem hi­giénikus a szennyvíz elvezetése. A kutatások szerint a szójában lévő, szaponinoknak neve­zett vegyületek számos kórokozó egysejtűt elpusztítanak. Ha olyan területen él, ahol nagy a kockázat, több szója alapú étel, így szójatej vagy tofu fogyasztása segíthet e kel­lemetlen és olykor a normális életvitelt is akadályozó emésztőrendszeri fertőzés ellen.

Egyen a meghűlésre, éhezzen a láz ellen!

A régi brit közmondásban sok az igazság. Nagyjából 1000 kcal energiát tartalmazó étkezés hatására a szervezetben fokozódik a gamma-interferon termelése – ez a ve­gyület a vírusok elleni harc egyik fő fegy­vere, márpedig a náthát és az influenzát vírusok okozzák. Ezzel szemben 12 órányi éhezés növeli az interleukin-4 nevű ve­gyület szintjét, amelyet a szervezet a ma­gas lázzal járó, életveszélyes fertőzések, például a tífusz ellen termel.

Védekezzen zöldségekkel!

A levesek­ben, ragukban és egyéb ételekben használt hagyma és fokhagyma is igen hatásos vírus­ölő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek fokoz­hatják a fertőzésekkel szembeni védelmet. Sok más zöldség is hasznos kiegészítője lehet a fertőzések elleni fegyvertárának: a sárga­répa és az édesburgonya például azért, mert a bennük nagy mennyiségben jelen lévő bé­ta-karotin gyulladáscsökkentő hatású és nö­veli a fehérvérsejtek termelődésének ütemét. a hasznos szövetségesek közé tartoznak egye­bek közt a következők.

  • A csilipaprika igen gyorsan felhígítja a nyálkát.
  • A shiitake gomba serkenti a fehérvérsej­tek termelését.
  • A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású.
  • A goji bogyó (a Lycium barbarum növény gyümölcse, más néven farkasbogyó; szárítva kapható) szintén a fehérvérsejtek termelését serkenti.

Ne hagyja abba, ha már nyert ügye van!

A baktériumok évről évre ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben. Ennek egyik oka, hogy az emberek gyakran nem csinálják végig az előírt antibiotikum-kúrát – ahogy jobban érzik magukat, abba­hagyják a gyógyszer szedését, csakhogy a fer­tőzést ekkor még nem biztos, hogy kiirtották, s egy potenciálisan rezisztens baktériumtörzs szaporodásnak indulhat. Ezért tanácsolják azt is, hogy csak a legszükségesebb esetben (bakteriális fertőzés) használjunk antibiotiku­mot. Minél több antibiotikumot szedünk, annál nagyobb a veszélye, hogy a baktériu­mok – DNS-ük megváltoztatásával – ellen­állóvá válnak velük szemben.

Mossa ki a mosógépet

Ruhái talán tisztának tűnnek, de nem feltétlenül csíra­mentesek. Számos baktérium még a 82 °C-os meleget is kibírhatja a mosógépben, az influenzavírusoknak pedig még a 100 °C-os forróság sem feltétlenül árt meg. A maximá­lis higiénia érdekében időnként mossa át maximális hőmérsékletű hosszú programmal az üres mosógépet úgy, hogy mosószer helyett fehérítőt ad a vízhez.

Tipp! Egy forró mosóprogram lefuttatása az üres mosógépben segít baktériummentessé tenni a készüléket!

Védelem a kertészeknek

Ha szeret kertészkedni vagy más szabad­téri kedvtelésnek hódol, ügyeljen arra, hogy védve legyen tetanusz ellen. E potenciálisan végzetes fertőzést okozó baktériumok mindenütt jelen vannak a talajban, s a bőr sérülésein át könnyen bejuthatnak a szervezetbe – elég lehet egy karmolás vagy egy rózsa tüskéjének a szúrása. Magyarországon 1940 óta a csecsemőkortól 11 éves korunkig kötele­zően ismételt oltásokban részesülünk (Di-Per-Te) többek között a tetanusz ellen is. Felnőttkorban javasolt az oltás tíz évenkénti megismétlése. A megfelelő védőoltás után a merevgörccsel szemben 100%-os védettség alakul ki. Nagyobb, fertőzött sérülések esetén emlékeztető oltás nyújt biztonságot. A védőoltásnak köszönhetően hazánkban nagyon ritka a tetanuszos megbetegedés, ám külföl­dön nem kötelező a védőoltás, így ott előfordul. A biztonság kedvéért a szabad­ban szerzett súlyosabb sérülésekkel min­dig forduljon orvoshoz, s akkor is, ha egy kisebb sérülés nehezen gyógyul, vagy a környezetében izommerevséget tapasztal.

Tisztálkodjon alaposan!

Bár az üzle­tekben rengeteg új tisztítószer kapható, meg­lepő módon még mindig a jó öreg szappanos kézmosás a leghatékonyabb módszer a bakté­riumok és a vírusok eltávolítására.

Kövesse az alábbi egyszerű útmutatást:

  • Szappanozza be keze mindkét oldalát.
  • Fonja össze két keze széttárt ujjait, és dörzsölje egymáshoz kezeit 20 másodpercen át, hogy alaposan megtisztuljanak. (A jobb­kezesek általában alaposabban mossák meg a bal kezüket, mint a jobbot.)
  • Sikálja át a körmei alatti és körüli terüle­teket szappannal és körömkefével. Kézmosás előtt vegye le az ékszereit, mivel a baktériu­mok könnyen megbújhatnak a gyűrűk alatt.
Jegyezzük meg! A baktériumokat és a vírusokat a régi jól bevált módszerrel, szappannal és vízzel távolíthatja el a leghatékonyabb!

Válassza a megfelelő gélt!

Ha úgy dönt, hogy mégis inkább alkoholos kéztisztí­tó gélt használ – például mert úton van, és nincs a közelben mosdó -, ellenőrizze, mit tartalmaz a kiválasztott szer. Legalább 60 szá­zalék alkoholnak kell lennie benne ahhoz, hogy hatásos legyen a kórokozók ellen.

Nők, Vigyázat! A vizsgálatok szerint a nőkön többfajta – legalább 150 – és nagyobb számú baktérium fordul elő, mint a férfia­kon. Ennek az lehet az oka, hogy a férfiak bőre valamivel savasabb, ami gátolja a bakté­riumok szaporodását.

A természetes antibiotikumok titkai

A skót Alexander Fleming 1928-ban fedezte föl a penicillint, de az embe­rek már évszázadokkal korábban is használtak természetes orvosságokat a fertőzések ellen. A kutatók most újra vizsgálják e szerek gyógyító hatá­sait – pedig már rendelkezésükre állnak a korszerű antibiotikumok. Hogy miért? Mindjárt kiderül!

Az antibiotikumok 20. századi megjelenése és elterjedése alapvetően átalakította a fertőző betegségek kezelését – beleértve az olyan súlyos kórokét is, mint a tuberkulózis, a szifilisz vagy az agyhártyagyulladás. Az e szereket fölfedező tudósok azonban nem látták előre, hogy a baktériu­mok különböző törzsei idővel ellenállóvá válnak, s hogy állandóan újabb antibiotikumokra lesz szükség, hogy lépést tudjanak tartani a baktériumok mutációival.

Az antibiotikumok emésztőrendszerre gyakorolt hatása és egyéb mellékhatásai szintén mind több aggodalomra adtak okot. Az új gyógyszerek után kutató tudósok ezért folyamatosan vizsgálják a hagyomá­nyos szereket is, és eredményeikből úgy tűnik, hogy a növényeknek és más természetes anyagoknak igen erőteljes, fertőzés elleni hatásaik lehetnek.

Vissza a természethez

Íme, néhány a világ azon hagyományos orvosságai közül, amelyekről a tudományos elemzések kimutatták, hogy vagy elpusztítják a baktériumokat, vagy megakadályozzák szaporodásukat. Ám súlyosabb esetekben vényköte­les gyógyszerekre is szükség lehet. Mindig beszélje meg orvosával, ha vala­milyen természetes orvosságot kíván használni.

  • Bazsalikom Több, mint 2000 éve, Indiából jutott el Nyugatra ez az illa­tos fűszernövény, amelynek levele és magja is antibakteriális hatású.
  • Cseresznye A feketecseresznye-lé gátolja a foglepedékképző baktériu­mok tevékenységét, és ezzel segít az ínybetegségek megelőzésében.
  • Echinacea A bíbor kasvirág kivo­nata a fehérvérsejtek baktériumölő tevékenységét serkenti. Általában tinktúraként használják.
  • Eukaliptusz E gyakori ausztrál fa illatos levelei nagy mennyiségű eukaliptolt tartalmaznak. Az igen erőteljes antibakteriális hatású eukaliptolt belélegezve légúti fer­tőzések kezelésére, vagy külsőleg, sebek fertőtlenítésére használják.
  • Fekete áfonya Vegyületei igen hatékonyak az E. coli-fertőzések ellen. A bogyókban lévő tanninok gátolják a baktériumok szaporodá­sát és a húgyhólyag falán való meg-tapadását. A tanninok az áfonya­lében vannak jelen a legnagyobb mennyiségben.
  • Fokhagyma Az antibakteriális allicinben gazdag fokhagymát az ókor óta használják betegségek kezelésére és a sebek elfertőződésének megakadályozására. Használja nyersen vagy főzéshez, illetve szedje fokhagymakapszula formájában.
  • Gránátalma A C-vitaminnal és vas­sókkal balzsammá kevert gránátal­mahéj a m ulti rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumokat is elpusztítja. A gránátalmaléről már az ókori kínaiak is tudták, hogy segít megelőzni a száj és az íny fertőzéseit.
  • Joghurt A joghurtban élő „jó” baktériumok serkentik a fehérvérsej­tek termelését, amelyek azután megtámadják a betolakodó mikro­bákat. Ezenkívül az immunrendszer első védvonalának számító bélflóra természetes alkotói.
  • Medveszőlő Az Európában, Ázsiá­ban és Észak-Amerikában is honos Arctostaphylos uva-ursi egyik vegyü­lete igen hatásos a húgyúti és bél­fertőzések ellen. Kapszula és tinktúra formájában kapható.
  • Méz Antibakteriális tulajdonságai révén segít megelőzni a sebek elfertőződését. Leghatásosabb válto­zata a manukaméz, amelyet hagyo­mányosan az új-zélandi maorik használtak. Még az antibiotikumok­nak ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) leküzdésére is hatásos.
  • Oregánó Ez a könnyen termeszt­hető fűszer- és gyógynövény gaz­dag antibakteriális hatású illóolajok­ban. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható, oregánókivonatot tartalmazó balzsamot sebek fertőzés elleni védelmére használják.
  • Spárga A spárgakivonat növeli a különféle baktériumok, például az E. coll és a Staphylococcus aureus ellen védelmet nyújtó fehérvérsejtek számát és aktivitását.
  • Szegfűbors Ez a fűszer segíthet megakadályozni a baktériumok elszaporodását az ételekben. Ize remekül illik a vadételekhez.
  • Teafa Ennek az Ausztráliában őshonos fának az erős antimikrobiális hatású olaját nagyon régóta használják külsőleg a bőr- és seb­fertőzések ellen.
  • Vörös áfonya A gyümölcs bogyói olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy az E. coli baktériumok megteleped­jenek a húgyúti rendszerben. A kon­centrált kivonat és a hígítatlan lé a leghatásosabb.
  • Zöld tea A benne lévő polifenolok igen fontos antimikrobiális vegyüle­tek, amelyek megzavarják a bakté­riumok anyagcseréjét, így gátolják szaporodásukat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.